Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Το γράφημα που απεικονίζει πότε θα ξεκινήσει η νέα μεγάλη παγκόσμια ύφεση

Business Insider: Το γράφημα που απεικονίζει πότε θα ξεκινήσει η νέα μεγάλη παγκόσμια ύφεση
Η παγκόσμια «ανάκαμψη» μετά τη διετία 2008-2009 οφείλεται στο άλμα πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα της Κίνας
Την προειδοποίηση ότι όταν η τάση πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα στην Κίνα και στις ΗΠΑ αντιστραφεί, αυτό θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας γιγαντιαίας, νέας παγκόσμιας ύφεσης, απευθύνει στην επενδυτική κοινότητα με άρθρο του ο ιστότοπος επιχειρηματικών ειδήσεων Business Insider (BI).
Σύμφωνα με αυτόν, στην Ιαπωνία και στην ευρωζώνη καταγράφεται ήδη πιστωτική συρρίκνωση - αλλιώς, μείωση χορηγηθέντων δανείων - προς νοικυριά και επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που η αξία των αντίστοιχων δανείων παραμένει αμετάβλητη στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

chart of doom

Ο BI τονίζει, ότι στις ΗΠΑ καταγράφηκε πιστωτική επέκταση «μόλις» 1,5 τρισ. δολαρίων σε ολόκληρη την επταετία που ακολούθησε τη χρηματο-οικονομική κρίση του 2008, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση τραπεζών και την ποσοτική χαλάρωση, επιπλέον των 8 τρισ. δολαρίων ελλείμματος στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.
Η παγκόσμια «ανάκαμψη» μετά τη διετία 2008-2009 οφείλεται στο άλμα πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα της Κίνας, από 4 τρισ. δολάρια σε περισσότερα από 21 τρισ. δολάρια σε μόλις επτά χρόνια, ενώ τεράστια πιστωτική επέκταση καταγράφηκε και προς τις τοπικές κυβερνήσεις και κρατικές επιχειρήσεις.
Τα χαρακτηριστικά αυτά της Κίνας συνάδουν με μια μηχανή παραγωγής «διεθνούς φούσκας», καθώς η τρέχουσα ασθενής παγκόσμια ανάπτυξη και η τιμολόγηση των επενδύσεων παγκοσμίως εδράζεται ακριβώς στην «εκρηκτική» αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στην Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης