Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τελικά η Phoenix Capital που προειδοποιούσε για την διεθνή καταστροφή, επιβεβαιώνεται

tags :
Τελικά η Phoenix Capital που προειδοποιούσε για την διεθνή καταστροφή, επιβεβαιώνεται
Ελάχιστοι είναι οι αναλυτές που έχουν διατυπώσει συγκεκριμένα τα αίτια του διεθνούς sell off
Oι μνήμες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κραχ του 2007-2008 έχουν επανέλθει από την έναρξη του νέου έτους, με τις αγορές διεθνώς να καταρρέουν, υπό το φόβο... τίνος...
Ελάχιστοι είναι οι αναλυτές που έχουν διατυπώσει συγκεκριμένα τα αίτια του διεθνούς sell off, το οποίο, μάλιστα, χτυπά ακόμη και τις πιο ισχυρές αγορές του κόσμου, όπως είναι το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Μέσα σε αυτή τη σύγχυση, οι αναλυτές της Phoenix Capital ήταν από τους ελάχιστους που προειδοποιούσαν για την επερχόμενη μεγάλη διόρθωση, αποδίδοντας, μάλιστα, μεγάλο μέρος της ευθύνης γι' αυτήν την εικόνα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.
Και επιβεβαιώνεται, μάλιστα...
Τι ανέφερε;
Ιδού...

Phoenix Capital: Προσοχή επενδυτές η φούσκα των ομολόγων 100 τρισ δολ  έχει αρχίσει να σκάει

Το σκάσιμο της φούσκας των ομολόγων έχει ξεκινήσει και οι κεντρικές τράπεζες απλά καθυστερούν το πλήρες ξεφούσκωμα αναφέρει σε νέα ανάλυση της η Phoenix Capital.
Τα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναλώσει το 99% του χρόνου τους εστιαζόμενοι στις μετοχές, αλλά τα ομόλογα είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για τις κεντρικές τράπεζες.
1) Οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν για να διευκολύνουν τις πληρωμές ομολόγων.
2) Οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης QE καθώς και άλλα προγράμματα για να υπάρξει ένα όριο στις τιμές των ομολόγων (όταν αυξάνονται οι τιμές των ομολόγων, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν και οι πληρωμές χρέους είναι μικρότερες).
3) Οι κεντρικές τράπεζες μέσω λεκτικών υπόσχονται να κάνουν  "περισσότερα" ή "ότι χρειάζεται" όποτε τα ομόλογα λόγω αυτής της προσδοκίας έφτασε κοντά στο τέλος της bull market.
Στην αρχή κανείς δεν έβλεπε την φούσκα των ομολόγων.
Οι κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλοι εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια για να εκδώσουν ... περισσότερο χρέος.
Το 2008 η φούσκα των ομολόγων ήταν 80 τρισεκ. δολάρια.
Σήμερα είναι 100 τρισεκ. δοκάρια.
Με απλά λόγια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ακόμη πιο μοχλευμένο σήμερα από ότι ήταν το 2008.
Και η φούσκα των ομολόγων μόλις έχει αρχίσει να σκάει.
Σήμερα η μόχλευση των επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερη από ότι το 2007.
 Έτσι, η φούσκα ομολόγων δεν περιορίζεται μόνο στα κράτη αλλά έχει επεκταθεί και στις επιχειρήσεις.
Οι εταιρείες έχουν κηρύξει στάση πληρωμών για ομόλογα αξίας  95 δισεκ το 2015 που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αθετήσεων σε όλο τον κόσμο από το 2009, σύμφωνα με την Standard & Poors.
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την τελευταία ένδειξη ότι η χρηματοοικονομική πίεση αρχίζει να αυξάνεται για τους εταιρικούς δανειολήπτες, με επικεφαλής τον αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το αυξανόμενο κύμα της στάσης πληρωμών είναι απόρροια της επανεκτίμησης της έκθεσης σε εταιρείες που δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια
Η φούσκα ομολόγων θα χρειαστεί μήνες για να εκραγεί εντελώς...αλλά η φούσκα έχει ξεκινήσει να ξεφουσκώνει.

Phoenix Capital: Οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει τον έλεγχο - Έρχεται το τέλος του «παιχνιδιού»

Την εκτίμηση ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει τον έλεγχο και ότι έρχεται το τέλος του «παιχνιδιού» διατυπώνει σε έκθεσή της η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital Investment (PCI).
Η εταιρεία, γνωστή για την δριμεία κριτική που ασκεί στις κεντρικές τράπεζες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «τα λόγια και οι πράξεις των κεντρικών τραπεζών αρχίζουν να μην έχουν πια επίδραση στις αγορές».
Αναλυτικότερα, επισημαίνει ότι τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια οι αγορές έχουν κινηθεί με βάση τις δράσεις και τις λέξεις των κεντρικών τραπεζιτών.
Η πρώτη φάση (2009 έως 2013) οι αγορές κυριαρχούνταν από τη δράση (ZIRP και QE).
Η δεύτερη φάση (2013 μέχρι σήμερα) οι αγορές εξαρτώνται περισσότερα από τις λέξεις, ήτοι την λεκτική παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, καθώς, όπως σημειώνει η Phoenix Capital, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έως σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει το 90% των «πυρομαχικών» τους.
Στη συνέχεια η έκθεση επισημαίνει ότι και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) σημειώνει στα απομνημονεύματα του: «Η νομισματική πολιτική είναι 98% ομιλία και 2% δράση, ειδικά όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν».
Ωστόσο, τονίζει η Phoenix Capital, βρισκόμαστε πλέον στο σημείο, όπου και οι πράξεις και τα λόγια χάνουν την επίδρασή τους στις αγορές.
Την περασμένη Παρασκευή (29/1), η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan - BoJ) εισήγαγε αρνητικά επιτόκια (NIRP), με την απόφαση να χαιρετίζει ο δείκτης Nikkei με ένα σύντομο ράλι μόλις 30 λεπτών, σημειώνει η έκθεση ως χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Τελικά ο Nikkei κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος της συνεδρίαση, μόνο μετά τη συντονισμένη χειραγώγηση από τη BoJ, εικάζει η Phoenix Capital
Σήμερα, μόλις λίγα 24ωρα αργότερα, ο επικεφαλής της BoJ, Haruhiko Kuroda, δεσμεύτηκε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να μειώσει ακόμα περισσότερα τα αρνητικά επιτόκιά της, εφόσον χρειαστεί.
Δεν υπάρχει «κανένα όριο» στα περιθώρια για νομισματική χαλάρωση, τόνισε.
Συμπυκνώνοντας τις εξελίξεις στην Ιαπωνία η Phoenix Capital γράφει: «Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε πολιτική αρνητικών επιτοκίων για πρώτη φορά στην ιστορία της, μέσα σε διάστημα τριών ημερών συνεδρίασης των αγορών υποσχέθηκε περαιτέρω χαλάρωση και έφτασε στο σημείο να πει ότι “δεν υπάρχουν όρια”».
Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας κεντρικής τράπεζας που έχει χάσει τον έλεγχο και βρίσκεται σε συνολική απελπισία, προσθέτει η Phoenix Capital.
Τέλος σημειώνει ότι η BoJ, όντας η πρώτη κεντρική τράπεζα που εφάρμοσε ποσοτική χαλάρωση, έχει δοκιμάσει όλους τους τρόπους να αναθερμάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημά της και έχει αποτύχει εντελώς.

Τον Ιανουάριο ανέφερε:

Phoenix Capital: H κρίση στην Κίνα άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» σε μια επικίνδυνη συστημική κρίση

Η σχεδιασμένη υποτίμηση του κινεζικού γιουάν (renminbi) έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στην οποία αναγκάστηκε να προβεί η κεντρική τράπεζα της Κίνας τον Αύγουστο του 2015 σηματοδότησε την έναρξη της κατάρρευσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της κρίσης που βλέπουμε σήμερα να ξεδιπλώνεται παγκοσμίως, προσλαμβάνοντας χαρακτηριστικά συστημικής κρίσης.
Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή της η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital Investment (PCI), σύμφωνα με την οποία η νέα κρίση έχει μόλις ξεκινήσει.
Το 1997, η ασιατική κρίση «πυροδοτήθηκε» από την υποτίμηση του μπατ (νόμισμα) στην οποία προέβη η Ταϊλάνδη, η οποία είναι «μόλις» η τριακοστή μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.
Παρά ταύτα, παρά λίγο να καταστρέψει τις οικονομίες της Ασίας.
Συγκρίνοντας με τα σημερινά δεδομένα, η Phoenix Capital αναφέρει, ότι οι διαρκείς υποτιμήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι σαφώς μεγαλύτερες από την αντίστοιχη στην οποία είχε προχωρήσει η Ταϊλάνδη, γεγονός το οποίο από μόνο του προμηνύει μια κρίση σημαντικά ισχυρότερη από αυτήν του 1997.
Αυτό, γιατί η Phoenix Capital υπολογίζει πως σήμερα υπάρχουν περίπου 9 τρισ. δολάρια ΗΠΑ - αντιστοιχεί στο συνδυασμένο μέγεθος των οικονομιών της Ιαπωνίας και της Γερμανίας - διάσπαρτα ανά τον κόσμο σε διάφορα carry trades, όπως ονομάζεται η επενδυτική πρακτική δανεισμού σε ένα νόμισμα με χαμηλό επιτόκιο με μοναδικό σκοπό την επένδυση σε μια αξία που αποτιμάται σε διαφορετικό νόμισμα.
Πρακτικά, η ενίσχυση του δολαρίου διεθνώς - όχι μόνο έναντι του renminbi - θα συμπαρασύρει σε διολίσθηση ή και υποτίμηση μια σειρά από ασθενέστερα νομίσματα, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε κατάρρευση πολλών οικονομιών, νομισμάτων και κεφαλαιαγορών, καθώς θα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη η εξυπηρέτηση των αρχικών δανείων των επενδυτών carry trades σε δολάρια ΗΠΑ.
Από επενδυτική σκοπιά, από το 2008 μέχρι το μέσον του 2014 βασική κινητήριος δύναμη των χρηματιστηρίων ήταν οι κεντρικές τράπεζες και η πολιτική τους, με τον S&P 500 να ακολουθεί με ακρίβεια την εξέλιξη της διόγκωσης του ισολογισμού της Federal Reserve κατά την περίοδο ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing).
Η νέα κρίση στον κόσμο των carry trades «ενθρόνισε» το δολάριο ΗΠΑ ως την νέα καθοριστική ισχύ διαμόρφωσης των εξελίξεων στο παγκόσμιο χρηματο-οικονομικό σύστημα και τα πράγματα δεν μοιάζουν να είναι καλά.

Και τον Οκτώβριο του 2015 ανέφερε:

Phoenix: Η  αδυναμία των κεντρικών τραπεζών  θα οδηγήσει στην επόμενη μεγάλη κρίση

Την πιο δύσκολη αποστολή των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη επιχειρεί να παρουσιάσει, μέσω νέας έκθεσής της, η Phoenix Capital, παρακολουθώντας στενά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ποια είναι αυτή η δύσκολη αποστολή;
Να πείσουν οι κεντρικές τράπεζες πως ενδιαφέρονται για την πορεία της οικονομίας και τους μέσους πολίτες.
Γιατί όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες να ενδιαφερθούν για τους απλούς ανθρώπους, ειδικά από τη στιγμή που δεν είναι τίποτα περισσότερο από... αριθμούς, στοιχεία και δεδομένα στα οικονομικά μοντέλα που υιοθετούνται.
Οι απλοί άνθρωποι σίγουρα δεν είναι εκείνοι που αποφασίζουν για τις διοικήσεις των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη.
Η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζιτών προέρχεται συνήθως από τις... πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν καμία απευθείας σχέση με τον μέσο πολίτη.
Κεντρικοί τραπεζίτες όπως ο Mario Draghi της ΕΚΤ ή η Janet Yellen της Fed έχουν μεγάλη ευχέρεια στο να ξοδεύουν τρισεκατομμύρια ολόκληρα για να διασώσουν μια τράπεζα, χωρίς κανείς να έχει δικαιοδοσία να τους επιρρίψει ευθύνες περί εξαπάτησης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κανείς δεν μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον τους και κανείς δεν μπορεί να τους χρίσει υπεύθυνους για τυχόν λάθος αποφάσεις που καθορίζουν την επόμενη μέρα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Για όλους αυτούς τους λόγους, επισημαίνει η Phoenix Capital, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια νέα μεγάλη κρίση, πολύ μεγαλύτερη έναντι εκείνης που κλόνισε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2008...
Είναι βέβαιο, προειδοποιεί, πως η επόμενη μεγάλη κρίση δεν θα αφορά τράπεζες, αλλά χώρες...

(Πρώτη Ενημέρωση: 13:25, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης