Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS): Έρχεται καταιγίδα στην παγκόσμια οικονομία

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS): Έρχεται καταιγίδα στην παγκόσμια οικονομία
Τα αρνητικά επιτόκια μπορεί να γίνουν πραγματικότητα για πολλές χώρες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναζητούν τρόπους για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη
Καταιγίδα απειλεί την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements), γνωστή ως η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, κάτι που εν μέρει οφείλεται από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, οι οποίες ξεμένουν από επιλογές νομισματικής πολιτικής.
Σε δύο ξεχωριστές αναλύσεις της, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών υπογραμμίζει την εύθραυστη υπαναχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας και σημειώνει ότι τα αρνητικά επιτόκια μπορεί να γίνουν πραγματικότητα για πολλές περισσότερες χώρες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναζητούν τρόπους για να τροφοδοτήσουν την πραγματική ανάπτυξη και να αντιπαλέψουν θέματα όπως οι μειούμενες τιμές του πετρελαίου που πλήττουν την οικονομία.
«Η ένταση μεταξύ της ηρεμίας των αγορών και των βασικών τρωτών της οικονομίας έπρεπε να επιλυθούν κάποια στιγμή», επισημαίνει ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Claudio Borio, προσθέτοντας ότι το πρόσφατο τρίμηνο, μπορεί να έχουμε γίνει μάρτυρες της έναρξης μιας τέτοιας λύσης.
Όπως ανέφερε, μπορεί να γινόμαστε μάρτυρες μιας καταιγίδας που έρχεται και που χτίζεται εδώ και αρκετό διάστημα.
Στην έκθεση με τίτλο «Η εύθραυστη οικονομία ανοίγει δρόμους για αναταράξεις», ο Borio προειδοποιεί ότι το 2016 ξεκίνησε πολύ άσχημα και ότι έχει τρομάξει τις κεντρικές τράπεζες.
Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED τον Δεκέμβριο του 2015 λίγο βοήθησε για να ταράξει την εύθραυστη ηρεμία που είχε επικρατήσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές στα τέλη το 2015, όμως η έναρξη του 2016 υπήρξε ταραχώδης, όντας ένα από τα χειρότερα sell off στις αγορές από την οικονομική κρίση του 2008.
Στην αρχή οι αγορές επικεντρώθηκαν στην μειούμενη ανάπτυξη στην Κίνα και τις αδυναμίες στις αναδυόμενες οικονομιες.
Η αυξημένη ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη οδήγησε την τιμή του πετρελαίου σημαντικά χαμηλότερα, ενώ η αναταραχή διαχύθηκε στις αναπτυγμένες οικονομίες, με τους επενδυτές να κάνουν σκέψεις για υφεσιακά σενάρια.
Σε δεύτερη φάση, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι δράσεις από τις κεντρικές τράπεζες «γαλούχησαν» προσδοκίες στις αγορές για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων και τροφοδότησαν ανησυχίες σχετικά με την κερδοφορία των τραπεζών.
Στο παρακάτω πίνακα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αθροίζει πόσο άσχημα διαμορφώνεται το 2016 για την παγκόσμια οικονομία.

3charts3

Όσον αφορά την πολιτική αρνητικών πολιτικών από τις κεντρικές τράπεζες, που κάποτε θεωρούνταν αδιανόητη, αλλά τώρα αναγκαία καθώς η φαρέτρα της νομισματικής πολιτικής εξαντλείται, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών σε ξεχωριστή έκθεσή της σημειώνει ότι οι υιοθέτηση της πολιτικής αυτής έχει σημαντικές επιπτώσεις για το κόστος των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών.
Όπως αναφέρεται, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την συμπεριφορά ιδιωτών και θεσμών αν τα επιτόκια υποχωρήσουν περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος ή παραμείνουν αρνητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης