Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Προσοχή οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν - Η Fitch δεν αποκλείει 4η φάση AMK

Economist: Προσοχή οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν - Η Fitch δεν αποκλείει 4η φάση AMK
Την αναγκαιότητα άμεσης διαχείρισης των NPLs από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του ο Economist
Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά πρόκειται για οφθαλμαπάτη, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό «Economist», εκτιμώντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει σε ευάλωτη θέση.
Ειδικότερα, επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες «βγήκαν» πιο δυνατές μετά τις επιτυχείς αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων τους, την ώρα που η ελληνική οικονομία φαίνεται να μπαίνει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, μετά από 8 συναπτά έτη κρίσης και ύφεσης.
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Economist, κάτω από το… μαξιλάρι των νέων κεφαλαίων, οι ρωγμές παραμένουν.
Πολύ περισσότερα, οι τράπεζες ανακοίνωσαν καθαρές ζημίες για το 2015, το bank run (εκροή καταθέσεων) που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2015 δεν έχει αντιστραφεί, ενώ το ακανθώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμείνει άλυτο.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «κλειδωμένη» σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας.
Ακόμα χειρότερα, την ώρα που οι τραπεζικές μετοχές της Ελλάδας βρίσκονται στο -36%, ο Josu Fabo της Fitch εκτιμά πως «μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει αποκλειστεί πλήρως».
Οι τράπεζες χαρακτηρίζονται από τον Economist ως «οι αθώοι τρίτοι», ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, ωστόσο ως «καθόλα υπαίτιοι» για την ολιγωρία τους στη διαχείριση των NPLs.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να κινηθούν για την αναδιάρθρωση των δανείων, που αξίζει να σωθούν, καθώς και σε πώληση των δανείων, που θεωρούνται “χαμένη υπόθεση”, ή σε κάθε περίπτωση σε καλύτερη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια τους.
Αυτό έχει ζητήσει, άλλωστε, και ο Γιάννης Στουρνάρας, πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος πρόσφατα απαίτησε «γενναίες και καινοτόμες πρωτοβουλίες» για να «καθαρίσουν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους.
«Το ζήτημα δεν είναι διαχειρίσιμο με την ισχύουσα τακτική», υπογράμμισε.
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τα κόστη τους, κλείνοντας θυγατρικές ή «ξεφορτώνοντας» στοιχεία του ενεργητικού, όπως έκανε η Εθνικής Τράπεζα στην περίπτωση της Finansbank, θυγατρικής της στην Τουρκία, αναφέρει ο Economist. Παράλληλα, η διοίκηση των τραπεζών πρέπει να περάσει από ενδελεχή έλεγχο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν στο τιμόνι των τραπεζών, όταν τα πράγματα πήγαν τραγικά στραβά, παραμένουν στις θέσεις τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι δανειστές έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την Ελλάδα την επανεξέταση των προσόντων των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
Ωστόσο, όπως πάντα, η μοίρα των τραπεζών δεν βρίσκεται στα χέρια τους, σε μεγάλο βαθμό, καθώς μια κλιμάκωση της συνεχιζόμενης κόντρας της κυβέρνησης με τους πιστωτές της, μια παγκόσμια οικονομική ύφεση ή μια εμβάθυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη θα μπορούσαν να παρατείνουν και να εμβαθύνουν την ύφεση στην Ελλάδα.
Επιπλέον, ο Economist, επισημαίνει ότι ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι ότι Ευρώπη και ΔΝΤ θα παρακρατήσουν την επόμενη δόση από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αφήνοντας την κυβέρνηση σε αδυναμία αποπληρωμής των λογαριασμών της το καλοκαίρι.
Ακόμα, εντούτοις, και αν μια κρίση αποφευχθεί, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσουν πολλά νέα δάνεια, τονίζει το δημοσίευμα.
Μπορεί τα NPLs να βρίσκονται ή να πλησιάζουν το υψηλότερο σημείο, που θα φτάσουν, ωστόσο συνεχίζουν να δεσμεύουν τα κεφάλαια των τραπεζών.
Πάντως, όπως εύστοχα, αν και κάπως πικρόχολα, σημείωσε τραπεζίτης στον Economist, «αν δεν έχεις χρεοκοπήσεις μέσα σε 8 χρόνια ύφεσης, ίσως να μην χρεοκοπήσεις και ποτέ».
Τέλος το δημοσίευμα επικαλείται την Μιράντα Ξαφά, ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI), η οποία δήλωσε στο περιοδικό ότι και το πρόβλημα της ρευστότητας επιμένει.
Το σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πιο πολλά εκκρεμή δάνεια, από ό,τι καταθέσεις, συνεχίζουν να στηρίζονται στο ευρωσύστημα και τον μηχανισμό ELA και τα capital controls βρίσκονται ακόμα σε ισχύ.
Εφόσον αυτές οι παραδοχές διατηρηθούν, τότε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αναμένεται να ευημερήσει, καταλήγει, προειδοποιώντας, ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης