Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Secular: Πολύ σύντομα η ΕΚΤ θα διαπιστώσει ότι η πολιτική αρνητικών επιτοκίων έχει αποτύχει

Secular: Πολύ σύντομα η ΕΚΤ θα διαπιστώσει ότι η πολιτική αρνητικών επιτοκίων έχει αποτύχει
Η ΕΚΤ θα εγκαταλείψει την νομισματική πολιτική της, όταν διαπιστώσει ότι θεωρίες δεν αποδίδουν στον πραγματικό κόσμο.
Πολύ σύντομα η ΕΚΤ θα διαπιστώσει ότι η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης έχει αποτύχει αναφέρει σε έκθεση της η διεθνής εταιρία οικονομικών μελετών Secular Investors.
«Είναι συζητήσιμο το κατά πόσον ή όχι η πρόσφατη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν απρόσμενη, αλλά προκαλεί ερωτηματικά για την επίδραση στης στην ελεύθερη αγορά.
Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο δανεισμού από 0,05% σε 0% το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι οι τράπεζες που αποτελούν μέρος του Ευρωσυστήματος μπορούν να δανειστούν χρήματα για δωρεάν, μείωσε επίσης το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 0,10% σε -0,40%.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης  αύξηση του ρυθμού του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων («APP») από 20 δισεκ. ευρώ το μήνα, σε 80 δισεκ ανά μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα αντλήσει επιπλέον 960 δισεκ. από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να υποχρεώσει τις τράπεζες να αλλάξουν μοντέλο δανεισμού.
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι πλέον έτοιμη να αρχίσει να αγοράζει ομόλογα σε ευρώ που εκδίδονται από «μη οικονομικές οντότητες», που σημαίνει βασικά η ΕΚΤ θα αγοράζει εταιρικά ομόλογα.
Αυτό είναι ενδιαφέρον.
Η αρχική πρόθεση της ΕΚΤ ήταν να χρησιμοποιήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων για την αύξηση και τη βελτίωση της ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, είχαμε ήδη προειδοποιήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι η επίδραση αυτών των αγορών ήταν ανεπαρκής, καθώς η πραγματική οικονομία ελάχιστα επηρεάστηκε από αυτή την πολιτική.
Η ΕΚΤ έχει φτάσει πλέον στο ίδιο συμπέρασμα, έξι μήνες αργότερα και έτσι υποχρεώθηκε να προβεί σε αγορές εταιρικών ομολόγων.
Η κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε πάνω από 1 τρισεκ δολάρια  δείχνει ότι ο Draghi είναι πρόθυμος να ακολουθήσει επιθετική νομισματική πολιτική στο Ευρωσύστημα, αλλά το ερώτημα τώρα είναι αν μια περικοπή από -0,3% στο -0,4% θα είναι αρκετή για να προκαλέσει την μεγάλη αλλαγή.
 Η διαφορά είναι οριακή αλλά το ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι ο Draghi έχει αφήσει να εννοηθεί ότι έχει πλέον φτάσει σε ένα σημείο όπου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Παραδέχτηκε ότι οι μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσε να συμβούν μόνο υπό «εξαιρετικές περιστάσεις»:
Τι είπε ο Draghi πρόσφατα;
«Η ΕΚΤ δεν θα ρίξει χρήματα από το ελικόπτερο»
Ο Mario Draghi ρίχνει την πετσέτα.
Αν ένα αρνητικό επιτόκιο -0,40% δεν λειτουργήσει, ο ίδιος φαίνεται ότι δεν ξέρει τι άλλο πρέπει να κάνει.
Η ΕΚΤ θα εγκαταλείψει την νομισματική πολιτική της, όταν διαπιστώσει ότι θεωρίες δεν αποδίδουν στον πραγματικό κόσμο.

ECB Interest 2ECB Interest 1
ECB Interest 3
HELICOPTER MONEY DROP

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης