Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Μία έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν θα αποτελέσει άμεσο σοκ για το City

tags :
HSBC: Μία έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν θα αποτελέσει άμεσο σοκ για το City
Μετά από ένα Brexit, η ίδια η Ε.Ε. ίσως ήταν λιγότερο φιλική ως αγορά για την προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων
Μία πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως να μην αποτελέσει τόσο άμεσο σοκ για το ρόλο του Λονδίνου ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.
Μάλιστα, το City έλαβε τη σχετική «ψήφο εμπιστοσύνης» από την προωθούμενη συγχώνευση του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης με εκείνο του Λονδίνου, σε μία συμφωνία αξίας πολλών δεκάδων δισ. δολ.
Επίσης, και οι δύο εταιρείες σημειώνουν ότι η συγχώνευση έχει σημασία και αξία ανεξαρτήτως εάν η Βρετανία ψηφίσει όχι ή ναι για την παραμονή της στην Ε.Ε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής τράπεζας HSBC, Stuart Gulliver, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι μία πιθανή ψήφος υπέρ του Brexit στις 23 Ιουνίου θα επηρεάσει μόνο «ένα μικρό ποσοστό» των εργαζομένων της τράπεζας στην Αγγλία και δεν θα ανάγκαζε την τράπεζα να μεταφέρει την έδρα της από το Λονδίνο.
Η θέση του Λονδίνου ως οικονομικής πρωτεύουσας εδραιώθηκε για δεκαετίες κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της Margaret Thatcher, όταν το 1986 απελευθερώθηκε η αγορά και το City προσέλκυσε κεφάλαια και πολλά ταλέντα από όλο τον κόσμο.
Ενώ η δύναμη του Λονδίνου δεν θα εξαφανιστεί μονομιάς, μπορεί μακροπρόθεσμα να μειωθεί, αναλόγως της διάρκειας και του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. σχετικά με τους όρους της εξόδου της χώρας από την Ένωση και αναλόγως με το εάν οι βρετανικές επιχειρήσεις θα έχουν ένα είδος «διαβατηρίου» για να έχουν πρόσβαση στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Για τις αγορές που επηρεάζονται λιγότερο από τους κανόνες των Βρυξελλών, όπως είναι η αγορά συναλλάγματος, το Λονδίνο πιθανότατα θα διατηρήσει τη δύναμή του.
Η αξία των συναλλαγών ξεπερνάει καθημερινά το 1 τρισ. ευρώ, αποτελώντας σχεδόν το μισό του σχετικού τζίρου παγκοσμίως.
«Το Λονδίνο είναι το απόλυτο κυρίαρχο κέντρο συναλλαγών», τονίζει ο Gulliver.
«Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

Βρετανική κυριαρχία στην αγορά συναλλάγματος


Μέρος του πλεονεκτήματος του Λονδίνου όσον αφορά το συνάλλαγμα προέρχεται από την ίδια του τη γεωγραφική θέση.
Η ζώνη ώρας του Λονδίνου βρίσκεται στη λογική μέση ανάμεσα στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ.
Στην αγορά συναλλάγματος δεν υπάρχει κάποιο κέρδος για το Λονδίνο, εάν σημειωνόταν ένα Brexit, σύμφωνα με το παγκόσμιο στρατηγικό αναλυτή της Societe Generale, Kit Juckes.
«Το ερώτημα είναι εάν οι αρνητικές συνέπειες θα ήταν μηδενικές, λίγες ή αρκετές», τονίζει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης