Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DPRM: Το 4ο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα χρηματοδοτήσει τον επόμενο... Ψυχρό Πόλεμο

tags :
DPRM: Το 4ο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα χρηματοδοτήσει τον επόμενο... Ψυχρό Πόλεμο
Ο επόμενος γύρος χαλάρωσης θα προωθηθεί υπό τη μορφή αύξησης των αμυντικών δαπανών και έχει ήδη ξεκινήσει
Έπειτα από χρόνια που οι κεντρικές τράπεζες ενδυνάμωναν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και διευκόλυναν τους όρους δανεισμού των εθνικών κυβερνήσεων, ένας αναλυτής προβλέπει ότι το επόμενο μεγάλο κύμα «πλημμύρας» μετρητών σε μια οικονομία θα μπορούσε να προέλθει από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
«Απλή ιδέα: και αν (ο επόμενος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης) εμφανιστεί με τη μορφή των αμυντικών δαπανών;
Και, νομίζω ότι βλέπουμε ακριβώς αυτό, είπε στο CNBC την Τετάρτη 27 Απριλίου ο ιδρυτής της καναδικής συμβουλευτικής εταιρείας DRPM, Pippa Malmgren.
Ο ίδιος, που υπηρέτησε στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο του αμερικανού προέδρου George Bush, ως σύμβουλος για θέματα χρηματοπιστωτικής αγοράς, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν όλοι αυξήσει τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους.
Η Ευρώπη, πρόσθεσε, το έπραξε αυτό λόγω της «αντίληψης περί αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία».
«Όλα συμβαίνουν σε τομείς που έχουν να κάνουν με άλλες επιχειρήσεις, όπως το διάστημα, ο κυβερνοχώρος και πράγματα που έχουν να κάνουν με το «ρεύμα» της εποχής.
Έτσι θα πρέπει να παρακολουθούμε αυτές τις περιοχές, είναι ένα κομμάτι που μπορεί πράγματι να τρομάζει, το αντιλαμβάνομαι, αλλά είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος ότι μπορεί να παρασυρόμαστε σε ένα νέο είδος Ψυχρού Πολέμου, όπου οι δαπάνες θα έρχονται υπό τη μορφή των αμυντικών εξοπλισμών», είπε.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε επιθετικά την επέκταση του ισολογισμού της λίγο μετά την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση του 2008, σε ένα πρόγραμμα που έγινε γνωστό ως QE1 (ποσοτική χαλάρωση).
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, η Fed ξεκίνησε ένα δεύτερο πρόγραμμα, το 2010, πριν από την έναρξη του τρίτου αορίστου χρόνου προγράμματος, ύψους 85 δισ. δολ. μηνιαίως, στα τέλη του 2012.
Ο Malmgren δεν διευκρίνισε ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θα συνδέεται με κάποιο είδος πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά η αύξηση των επενδύσεων από τις κυβερνήσεις συνήθως διευκολύνεται από την έκδοση ομολόγων, τα οποία είναι η προτιμητέα επένδυση για πολλούς υπεύθυνους για τη χάραξη της πολιτικής έπειτα από την οικονομική κατάρρευση.
Δίνοντας μεγαλύτερη βάση στα σχόλια του Malmgren, μια έκθεση στο τέλος του περασμένου έτους από την IHS Jane's καταγράφει λεπτομερώς τα πρόσθετα μετρητά που ανακατευθύνονται από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως.
Η εταιρία ανάλυσης σημείωνε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν το 2015 με τον ταχύτερο ρυθμό σε μια δεκαετία.
Ανέφερε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα ενισχύσει το στρατιωτικό προϋπολογισμό του το 2016, για πρώτη φορά από το 2010.
Οι ΗΠΑ είναι μια άλλη υπερδύναμη που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία.
Ο Στρατηγός Curtis Scaparrotti, ο οποίος είναι υποψήφιος για επικεφαλής στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μίλησε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την απειλή της Ρωσίας.
Όπως είπε στους νομοθέτες, μια αναγεννημένη Ρωσία διεκδικεί περισσότερη εξουσία με όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά που προκαλεί τους διεθνείς κανόνες, σύμφωνα με ανακοίνωση προς τα Μέσα ενημέρωσης, στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό όπου ένα ρωσικό μαχητικό τζετ πέρασε μόλις 50 πόδια από ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο Scaparrotti είπε ότι «από στρατιωτικής απόψεως, θα πρέπει να πλέουμε και να πετάμε οπουδήποτε μας επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει να είμαστε ισχυροί, σαφείς και συνεπείς στο μήνυμά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης