Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Ο Mario Draghi ως αγοραστής είναι η ύστατη λύση για τις ευρωπαϊκές μετοχές

tags :
JP Morgan: Ο Mario Draghi ως αγοραστής είναι η ύστατη λύση για τις ευρωπαϊκές μετοχές
Οι αγορές της ΕΚΤ βοήθησαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα να υπεραποδόσουν έναντι των μετοχών - Οι επενδυτές χάνουν την πίστη τους ότι το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ μπορεί να δώσει ώθηση στα κέρδη των μετοχών
Για τους επενδυτές μετοχών, οι περιπέτειες του Mario Draghi στην πιστωτική αγορά έχουν υπάρξει κάτι λιγότερο από ένα θείο δώρο.
Δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του το 2015, ο δείκτης MSCI EMU Index των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη είχε χάσει το 7,4% μέχρι χθες, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων.
Ένας δείκτης για της υψηλής απόδοσης πίστωση έχει απόδοση 1%, πιέζοντας το χάσμα μεταξύ των δύο δεικτών στο ευρύτερο σημείο από το 2014.
Ακόμη και μία ανάκαμψη κατά 16% του δείκτη των μετοχών από τις 11 Φεβρουαρίου δεν ήταν αρκετή ια να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Έχουν αποσύρει πάνω από 17 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές μετοχές κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ εβδομάδων και έριξαν 11 δισ. σε πιστωτικά κεφάλαια, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America.
Με το ισχυρότερο ευρώ να μειώνει τις ήδη αδύναμες προοπτικές για τα κέρδη, η JPMorgan Chase λέει ότι ένας αγοραστής θα μπορούσε ενδεχομένως να σταματήσει την αιμορραγία: η ΕΚΤ.
«Είναι ένα φυσικό επόμενο βήμα», δήλωσε ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, ένας στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan στο Λονδίνο, ο οποίος λέει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει τις αγορές ακόμη και μέσα στο επόμενο έτος, μετά την έναρξη αγορών στα τραπεζικά ομόλογα και δάνεια.
«Όσο πιο άμεση είναι η ΕΚΤ στον τρόπο που αγοράζει περιουσιακά στοιχεία, τόσο το καλύτερο.
Έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να αλλάξει ή τουλάχιστον να επηρεάσει τη συμπεριφορά των οικονομικών παραγόντων αγοράζοντας ενυπόθηκα δάνεια, τραπεζικά ομόλογα ή ακόμα και μετοχές».
Οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν είναι σίγουροι ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα αποτελέσει πηγή ανάπτυξης, με την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα εταιρικά κέρδη να βρίσκονται στα πιο χαμηλά εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America.
Μάλιστα, οι αναλυτές χαρακτηρίζουν την αποτυχία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει τη νομισματική της πολιτική και πάλι το Σεπτέμβριο.
Και ενώ το να συμπεριληφθούν οι μετοχές στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ πιθανότατα θα επιφέρει έντονη κριτική, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και αλλού.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία είναι τώρα στο top 10 των μετόχων στο περίπου 90% των εταιρειών του Nikkei, αγοράζει ομόλογα που συνδέονται με μετοχές από το Δεκέμβριο του 2010.
Οι μετοχές της χώρας έχουν ανέβει κατά 70% από τότε.
Για τον Teis Knuthsen της Saxo Bank, είναι μια επικίνδυνη και αντιπαραγωγική πορεία.
«Είναι απλά τρέλα», λέει ο Knuthsen, επικεφαλής επενδύσεων στη μονάδα private banking της Saxo Bank.
«Οι αγορές μετοχών δεν χρειάζονται περισσότερες ιδέες από τον Draghi, χρειάζονται αύξηση των κερδών.
Αυτός είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο.
Η χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης μοιάζει να μην έχει καθόλου δυναμική».
Ο Mathew Garman της Morgan Stanley λέει ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για να τονώσει το ενδιαφέρον για μετοχές της περιφέρειας.
Με το ευρώ να ανεβαίνει κατά 4,4% από τη στιγμή που ο Draghi ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και με τα οικονομικά δεδομένα να εξακολουθούν να χάνουν τους στόχους, ο ίδιος τονίζει ότι οι αποδόσεις των μετοχών θα είναι πενιχρές.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη δεν θα αυξήσουν τα κέρδη τους το τρέχον έτος.
«Ενώ η ποσοτική χαλάρωση του Draghi έχει ασκήσει πίεση στις αποδόσεις χρέους, φαίνεται ότι είναι λίγα εκείνα που μπορεί να κάνει για τις μετοχικές αγορές», λέει ο Garman, ένας στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
«Όλα εξαρτώνται από το νόμισμα και μια εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.
Οι μετοχές συμπεριφέρονται λες και η ΕΚΤ έχει φθάσει στο μέγιστο αντίκτυπό της στην αγορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης