Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBC: Η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε τροχιά ανάπτυξης αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν ακόμη πολλοί

BBC: Η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε τροχιά ανάπτυξης αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν ακόμη πολλοί
Το τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο δεν αποκλείεται να καταγραφεί κάμψη της οικονομικής ανάπτυξης εκτιμούν αναλυτές
Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο του 2016 και έφτασε στο 0.6% από 0,3% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, το τελευταίο του 2015, και ενώ όλες οι προβλέψεις τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 0,4%.
Παρόλα αυτά, σχολιάζει το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, άλλα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο αποπληθωρισμός έχει επιστρέψει στη ζώνη του ευρώ.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έπεσε στο -0,2% τον Απρίλιο, ενώ ήταν κάτω από το μηδέν και τον Μάρτιο.
Άλλα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη έπεσε στο 10,2% τον Μάρτιο, το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία 4,5 χρόνια.
Παρόλα αυτά, εκτιμά το BBC, οι αβεβαιότητες παραμένουν.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης η οικονομία της ευρωζώνης είναι μεγαλύτερα τώρα από ό,τι ήταν πριν από την έναρξη της κρίσης προ 8ετίας.
Η ευρωζώνη έχει επωφεληθεί τον τελευταίο καιρό από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και του ευρώ.
Λίγο πιο χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές, επίσης, που ακολουθούνται από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν τονώσει ελαφρά τους πόρους σε κάποιες από τις ευρωπαϊκές οικονομίες με μεγάλο βάρος χρέους.
Ο οικονομολόγος Howard Archer, της IHS Global Insight, υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να καταστήσει βιώσιμο ένα ποσοστό ανάπτυξης της τάξης του 0,4% ανά τρίμηνο στο μέλλον αλλά προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται ωστόσο, αυτό να μην επιτευχθεί τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο.
«Οι παγκόσμιες οικονομικές αβεβαιότητες και τα προβλήματα παραμένουν μειονέκτημα για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, όχι μόνο λόγω της μείωσης των εξαγωγών αλλά και λόγω της μείωσης της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης» υποστηρίζει.
«Ο κίνδυνος άμεσων τρομοκρατικών επιθέσεων και η πιθανότητα μιας εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ είναι επίσης αβεβαιότητας που μπορούν να επηρεάζουν την ανάπτυξη στην ευρωζώνη» συμπληρώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης