Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Τα αρνητικά επιτόκια δημιουργούν όλο και περισσότερες στρεβλώσεις στις οικονομίες παγκοσμίως

Bloomberg: Τα αρνητικά επιτόκια δημιουργούν όλο και περισσότερες στρεβλώσεις στις οικονομίες παγκοσμίως
Έπειτα από σχεδόν 4 χρόνια αρνητικών επιτοκίων, οι Δανοί επενδύουν λιγότερα - Τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια προειδοποιούν ότι αυτή η πολιτική στρεβλώνει τις αγορές και τις τιμές των επενδυτικών προϊόντων
Όταν τα επιτόκια είναι ψηλά, οι άνθρωποι δανείζονται λιγότερα και αποταμιεύουν περισσότερα.
Όταν είναι χαμηλά. οι αποταμιεύσεις μειώνονται και ο δανεισμός αυξάνεται.
Αλλά τι συμβαίνει όταν τα επιτόκια γίνονται αρνητικά;
Στη Δανία, όπου τα επιτόκια βρίσκονται χαμηλότερα από το 0 περισσότερο χρόνο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, ο ιδιωτικός τομέας αποταμιεύει περισσότερα από ότι όταν τα επιτόκια ήταν θετικά (πριν από το 2012).
Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι μειωμένες και η οικονομία βρίσκεται σε μία κρίση χαμηλής ανάπτυξης.
Τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δείχνουν επίσης ότι οι τιμές παραμένουν στάσιμες.

Denmark uses negative rates to defend the krone’s peg to the euro.

Καθώς οι Δανοί κινούνται όλο και πιο βαθιά στο τούνελ των αρνητικών επιτοκίων, οι εμπειρίες από την οικονομία της σκανδιναβικής χώρας μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι για τις υπόλοιπες χώρες που μπορεί να διαλέξουν την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.
Η Δανία διαθέτει σχεδόν 600 δισ. δολ. σε συνταξιοδοτικές και επενδυτικές αποταμιεύσεις.
Οι άνθρωποι που επιβλέπουν αυτά τα κεφάλαια λένε ότι η λογική που λέει ότι το φθηνό χρήμα πυροδοτεί τις επενδύσεις δεν ισχύει από τη στιγμή που τα επιτόκια υποχωρούν κάτω από το 0.
Και αυτό επειδή οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ερμηνεύουν τέτοιες ακραίες πολιτικές ως σημάδι μίας κρίσης χωρίς προβλέψιμο αποτέλεσμα.
«Τα αρνητικά επιτόκια είναι αντιπαραγωγικά», λέει ο Kasper Ullegaard, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος που διαχειρίζεται περισσότερα από 15 δισ. δολ. στην εταιρεία Sampension στην Κοπεγχάγη.
Αυτή η πολιτική «κάνει τους ανθρώπους να αποταμιεύουν περισσότερο, προκειμένου να προστατεύσουν τη μελλοντική αγοραστική τους δύναμη και ακόμη να επιλέξουν λιγότερο επικίνδυνές επενδύσεις, επειδή υπάρχει ελάχιστη διαφάνεια στις μελλοντικές αποδόσεις και τους κινδύνους», επισημαίνει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης