Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Οι χώρες ανά τον κόσμο αναθεωρούν ανοδικά το ΑΕΠ τους, αλλά οι ΗΠΑ το μειώνουν

tags :
Economist: Οι χώρες ανά τον κόσμο αναθεωρούν ανοδικά το ΑΕΠ τους, αλλά οι ΗΠΑ το μειώνουν
Οι 7 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη προχωρούν τακτικά σε αναθεωρήσεις του ΑΕΠ τους και τείνουν πάντα να αυξάνουν την αρχική εκτίμηση, εκτός από την περίπτωση των ΗΠΑ
Εάν ρωτήσετε 12 οικονομολόγους ποιος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία σε 3 χρόνια και θα λάβετε 12 διαφορετικές απαντήσεις.
Ρωτήστε όμως τη βρετανική κυβέρνηση ποιός ήταν ο πραγματικός ρυθμός πριν από 3 χρόνια και μπορεί να εκπλαγείτε απ0ό το πόσο η απάντηση έχει αλλάξει σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ έδειξε ότι για τις 7 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη η μέση απόλυτη αναθεώρηση όσον αφορά την ανάπτυξη του ΑΕΠ 3 χρόνια μετά τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρουσιάστηκε στη Βρετανία.
Αυτές οι αναθεωρήσεις τείνουν πάντα να αυξάνουν την αρχική εκτίμηση, εκτός από την περίπτωση των ΗΠΑ, τη μόνη οικονομία όπου συνήθως οι αρχικές εκτιμήσεις τείνουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.
Έπειτα από 3 χρόνια, όμως, υπάρχουν στοιχεία ότι οι αναθεωρήσεις στη Βρετανία είναι μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες πλούσιες χώρες.



Στις φτωχές χώρες οι αναθεωρήσεις μπορεί να είναι τεράστιες.
Το 2015, το ΑΕΠ της Κένυας αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 25% και της Νιγηρίας κατά 89%.
Πριν από αυτές τις κινήσεις η βάση για το ΑΕΠ της Νιγηρίας ήταν το 1990, το οποίο παρείχε μία απελπιστικά ξεπερασμένη εικόνα της οικονομίας.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία, με βάση το 2010, έδωσαν περισσότερο βάρος σε βιομηχανίες όπως η κινητή τηλεφωνία και η δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίες είχαν εκτιναχθεί στο μεσοδιάστημα.
Στην Κένυα η καθυστέρηση στην ανανέωση των στοιχείων σήμανε ότι τα στοιχεία του ΑΕΠ ήταν παρομοίως ανακριβή.
Προκειμένου να αποφεύγουν τις περιοδικές αλλαγές βάσης, οι πλούσιες χώρες άλλαξαν σε ένα σύστημα όπου το έτος βάσης αναθεωρείται ετησίως.
Ακόμη και έτσι όμως, τα νέα δεδομένα ή οι αλλαγές στον τρόπο που το ΑΕΠ υπολογίζεται έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές αναθεωρήσεις.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να υπολογίσει κανείς το ΑΕΠ -μπορεί να υπολογιστεί ως το σύνολο όλων των αξιών, όλου του εισοδήματος ή όλων των εξόδων- και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διασταυρωθούν τα στοιχεία του ενός με τους υπόλοιπους αριθμούς, αλλά τα στοιχεία που απαιτούνται για τις διαφορετικές μεθόδους δεν είναι όλα διαθέσιμα την ίδια στιγμή.
Στη Βρετανία, οι αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ εξαρτώνται από εκτιμήσεις για την παραγωγή, όπως οι εταιρικές αποδόσεις.
Καθώς περισσότερες πληροφορίες για τις δαπάνες και τα εισοδήματα, όπως από τις επιστροφές φόρου, γίνονται διαθέσιμα, αρχίζει η διασταύρωση, η οποία συνήθως οδηγεί σε ανοδική αναθεώρηση των μεγεθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης