Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Οι επενδυτές επιστρέφουν στις μετοχές με πραγματική αξία, εγκαταλείποντας τα πονταρίσματα στην ανάπτυξη

Pimco: Οι επενδυτές επιστρέφουν στις μετοχές με πραγματική αξία, εγκαταλείποντας τα πονταρίσματα στην ανάπτυξη
Η αξία, που τόσο υποσκελιζόταν από την ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια, ηγείται φέτος στα χρηματιστήρια, ιδιαίτερα στη μικρή κεφαλαιοποίηση και τις αναδυόμενες αγορές
Οι επενδυτές προτιμούν τις μετοχές με προοπτικές ανάπτυξης εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά οι μετοχές με πραγματική αξία απολαμβάνουν φέτος μία ικανοποιητική πορεία υψηλότερα.
Αυτό επισημαίνει στην τελευταία του ανάλυση ο επενδυτικός κολοσσός της Pimco.
Μάλιστα, η εταιρεία αναρωτιέται στο κείμενό της αν αποτελεί αυτή η αναστροφή μία απλή αντίδραση ή αν θα αποτελέσει το Α' τρίμηνο του 2016 τον «πάτο» για τις μετοχές αξίας;
Τα τελευταία χρόνια το θέμα της αξιοπιστίας έχει κυριαρχήσει στις χρηματιστηριακές αγορές.
Η οικονομική κρίση και η αργή ανάπτυξη έκανε τις αμυντικές μετοχές φυσιολογικά πιο ελκυστικές για τους επενδυτές, οι οποίοι προτίμησαν χαρακτηριστικά όπως η ποιότητα, η χαμηλή μεταβλητότητα και η ανάπτυξη.
Και πρόσφατα, οι ανησυχίες για την Κίνα και το ξεπούλημα στα εμπορεύματα ενέτεινε αυτό το φαινόμενο κυνηγιού της αξιοπιστίας.
Αλλά το 2016 έχουμε δει μία πλήρη αναστροφή στις μετοχές που ηγούνται των κινήσεων στις αγορές παγκοσμίως, τόσο σε κλάδους όσο και σε επενδυτικό στιλ.
Οι μετοχές των αναδυομένων αγορών, οι οποίες επί μακρόν υστερούσαν, είναι πλέον πολύ μπροστά από εκείνες των ανεπτυγμένων αγορών.
Ο κλάδος με την καλύτερη απόδοση το 2015, εκείνος της υγείας και της περίθαλψης, έχει φέτος τη χειρότερη επίδοση, ενώ τομείς όπως οι κοινωφελείς επιχειρήσεις, τα υλικά και η ενέργεια έχουν ανακάμψει εντυπωσιακά.
Και η αξία, που τόσο κυριαρχήθηκε από την ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια, ηγείται φέτος στις αγορές, ιδιαίτερα στη μικρή κεφαλαιοποίηση και τις αναδυόμενες αγορές.

44289_Blog_670x357_Equities-Chart-v3

Είναι πάντα δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τους συγκεκριμένους παράγοντες που οδηγούν σε μία αλλαγή στην αγορά, αλλά φαίνεται ότι οι προσδοκίες για τα θεμελιώδη είναι πλέον πιο θετικές.
Οι συνεχιζόμενες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες σε Κίνα, Ευρώπη και Ιαπωνία, μαζί με την υπομονή των ΗΠΑ για την αύξηση των επιτοκίων, έχουν βοηθήσει το μακροπρόθεσμο αίσθημα.
Επιπλέον, η αισιοδοξία ότι οι μειώσεις στην παραγωγή εμπορευμάτων θα βοηθήσουν τις τιμές και ότι οι αναδυόμενοι δείκτες PMI (δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης) θα βοηθήσουν την κατάσταση έχουν συνεισφέρει σε αυτή τη μεταστροφή μακριά από τις αμυντικές μετοχές.
Οι τοποθετήσεις των hedge funds επίσης βοήθησαν στην ένταση αυτής της μεταστροφής, όπως φάνηκε και από τις έντονες ανοδικές κινήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες το Μάρτιο του 2016.
ΤΟ εάν οι μετοχές αξίας έχουν επιστρέψει για τα καλά αποτελεί ένα ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
Αλλά η κίνηση της αγοράς εντός του 2016 ενισχύει κάτι σημαντικό:
Οι τιμές των μετοχών συχνά ξεπερνούν κατά πολύ το ύψος που δικαιολογούν τα θεμελιώδη μεγέθη, με τους επενδυτές να υπερβάλουν, προβάλλοντας τα σημερινά δεδομένα πολύ μακριά στο μέλλον.
Τελικά, οι λανθασμένες αποτιμήσεις αναδεικνύονται και οι αποτιμήσεις επανέρχονται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, οπότε μία ισχυρή μεταστροφή μπορεί να είναι η πηγή μακροπρόθεσμων αποδόσεων που θα ξεπερνούν εκείνες της αγοράς.
Ότι και να επιφυλάσσει το υπόλοιπο του 2016, εκείνοι οι επενδυτές που ποντάρουν στην αξία έχουν καταγράψει ένα καλό ξεκίνημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης