Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit negative για την Ελλάδα οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση - Αυξάνουν τον κίνδυνο ρευστότητας

tags :
Moody’s: Credit negative για την Ελλάδα οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση - Αυξάνουν τον κίνδυνο ρευστότητας
Καθυστερούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Credit negative για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, ο οίκος αξιολόγησης Moody's, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ καθυστερεί και η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, την περασμένη Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk απέρριψε την αίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εντατικοποίηση των προσπαθειών που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.
Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της επανεξέτασης έχει διακοπεί εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της, ιδίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης είναι πιστωτικά αρνητική για την Ελλάδα (Credit Negative), επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο ενός νέου σοκ ρευστότητας στην οικονομία, ενώ καθυστερεί και κάθε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, επιβαρύνοντας την οικονομική εμπιστοσύνη.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την πρώτη αξιολόγηση του πακέτου διάσωσης.
Τα κύρια σημεία τριβής περιλαμβάνουν την έκταση της μελλοντικής συμμετοχής του ΔΝΤ και την απαίτηση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να υπάρχουν χαμηλότεροι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ένα άλλο ζήτημα είναι η απαίτηση των πιστωτών για περικοπές έκτακτης ανάγκης, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ, που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν αν η κυβέρνηση χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που ορίζονται στην αρχική συμφωνία διάσωσης.
Η επόμενη εκταμίευση ύψους 5,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση μιας επιτυχούς επανεξέτασης.
Κατά συνέπεια, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις αυξάνουν τον κίνδυνο συμπίεσης της ρευστότητας.
Μετά από μήνες με σχετικά μικρές ανάγκες αποπληρωμής τόκων, η Ελλάδα από το Μάιο έως τον Δεκέμβριο θα πρέπει συνολικά να αποπληρώσει 7,5 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση της Moody's είναι ότι περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των πληρωμών (5 δισ) οφείλονται, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και μόνο, και ότι η Ελλάδα οφείλει περισσότερα από το ποσό αυτό προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εκτός από τα ομόλογα, η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις κάθε μήνα.
Για τις πληρωμές αυτές, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια δύσκολη στιγμή συλλογής των φόρων.
Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίασε πλεόνασμα 215 εκατομμύρια έναντι στόχου για έλλειμμα 1,3 δισ τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, τα καθαρά έσοδα συνέχισαν να υστερούν κατά 0,6% σε σχέση με το στόχο.
Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται και πάλι.
Ο κυβερνών συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κατέχει μόνο μια πλειοψηφία τριών εδρών στη Βουλή των 300 εδρών, και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ψήφιση της νομοθεσίας για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση και τις φορολογικές αυξήσεις.
Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), προηγείται τώρα σε δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε να επιδιώξει να προκληθούν νέες εκλογές.
Επιπλέον, ο έλεγχος του προγράμματος στην Ελλάδα έχει περιπλεχθεί με την προσφυγική κρίση, καθώς η Ελλάδα φιλοξενεί πάνω από 50.000 πρόσφυγες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης