Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η KBRA προειδοποιεί: Το χρέος της Ευρωζώνης αυξάνεται, τα NPLs ξεπερνούν το 1 τρισ ευρώ

tags :
Η KBRA προειδοποιεί: Το χρέος της Ευρωζώνης αυξάνεται, τα NPLs ξεπερνούν το 1 τρισ ευρώ
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν πολιτική υπέρ της ανάπτυξης, καθώς και υπέρ του καταναλωτή
Από την οικονομική κρίση του 2008, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος οικονομικός δείκτης σε πολλές βιομηχανικές χώρες είναι το χρέος του δημόσιου τομέα.
Η Ομάδα των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου, οι G-20, έχει εμφανίσει διψήφια αύξηση του συνολικού χρέους.
Στο μεταξύ, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υιοθετήσει αρνητικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια, έτσι ώστε να ελαφρύνουν το φορολογικό φορτίο εξαιτίας της ανεπάρκειας ταμειακών διαθεσίμων.
Σύμφωνα με τον Kroll Bond Rating Agency (KBRA), όλες αυτές οι κυβερνήσεις είναι αντιμέτωπες με την πραγματικότητα των δημόσιων και ιδιωτικών χρεών, την ώρα που έχουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Την ώρα μάλιστα που το δημόσιο χρέος αυξάνεται, τα κράτη της Ευρώπης έχουν σκόπιμα αποφύγει να ασχοληθούν με ένα εξίσου πιεστικό πρόβλημα, δηλαδή την κατάσταση των τραπεζών της Ευρώπης.
Το σύνολο του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα της ΕΕ μειώθηκε από 33 τρισ. ευρώ το 2008 σε περίπου 28 τρισ. ευρώ το 2014.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ ο συνολικός αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης μειώθηκε σε 5.614 στο τέλος του 2014 (μείωση 17% από το 6.774 το 2008).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στην αξία του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από το 2008 καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, στην Εσθονία και στην Κύπρος.
Ωστόσο, πολλές χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν τραπεζικούς τομείς που είναι μεγαλύτεροι από τις οικονομίες τους.
Παράλληλα, οι τράπεζες της ΕΕ εξακολουθούν να αναφέρουν πάνω από 1 τρισ. προβληματικά δάνεια, όπως σημειώνεται στην έκθεση της KBRA για την ΕΚΤ, αν και οι αναλυτές της πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των προβληματικών δανείων που κατέχουν οι τράπεζες της ΕΕ είναι σημαντικά υψηλότερος και καλύπτεται από τους σχετικά χαλαρούς κανόνες Διεθνούς Συστήματος Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.
Το βασικό μήνυμα είναι ότι η ικανότητα των τραπεζών της ΕΕ να υποστηρίξει τη δημιουργία νέων πιστωτικών γραμμών, ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη.
Τώρα, οκτώ χρόνια μετά την οικονομική κρίση, η ΕΚΤ έχει εισέλθει σε μια ριζοσπαστική πολιτική αγορών χρέους και οριστικές επιδοτήσεις για τις τράπεζες.
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, επιδιώκει να ασχοληθεί άμεσα με τα προβλήματα ποιότητας του ενεργητικού, με τη μείωση των επισφαλειών και τη μετατροπή του χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο.
Η τελευταία κίνηση της πολιτικής της ΕΚΤ είναι ουσιαστικά ένα έργο - γύρω για ένα πολιτικό σύστημα που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανείσπρακτες οφειλές, καθώς και των δημόσιων και ιδιωτικών χρεών από έναν αριθμό κρατών μελών της ΕΕ.
Η KBRA σημειώνει ότι τη συζήτηση της οικονομικής πολιτικής του σήμερα φαίνεται να αποτελείται από μια δυαδικό επιλογή.
Από τη μία πλευρά, προσφέρεται ριζοσπαστική δράση από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και από την άλλη, αυξάνονται οι δημοσιονομικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται είτε με περισσότερο χρέος είτε με υψηλότερους φόρους.
Μέχρι στιγμής, οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν την τάση να επιταχύνουν τον δανεισμό ή τις δαπάνες.
Πράγματι, σε συνδυασμό με την αυξημένη ρύθμιση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές, οι πολιτικοί ηγέτες σκοτώνουν τις οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Υπάρχει μια τρίτη επιλογή που βοηθά να δοθεί μια απάντηση στα κοινά προβλήματα της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν πολιτική υπέρ της ανάπτυξης, καθώς και υπέρ του καταναλωτή, με μια ισορροπημένη προσέγγιση που να είναι εποικοδομητική και όχι κατασταλτική.
Οι παρατηρητές οι οποίοι λένε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αναπτυχθούν με περισσότερο από 2% ετησίως, χωρίς μεγαλύτερη δημοσιονομική δράση.
Όμως, η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ένα μορφωμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και παγκοσμίως ηγετικές υποδομές, αποτελούν τη βάση για μια σταθερή, βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα σωστό πολιτικό περιβάλλον.
Η KBRA πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να σταματήσουν να δαιμονοποιούν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες, και αντ' αυτού να βρουν μια πιο λογική πορεία για την επίτευξη κοινών στόχων ανάπτυξης και απασχόλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης