Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Σε χαμηλά 16 μηνών το δολάριο - Έχει δρόμο ακόμη η υποχώρηση, λένε οι αναλυτές

CNBC: Σε χαμηλά 16 μηνών το δολάριο - Έχει δρόμο ακόμη η υποχώρηση, λένε οι αναλυτές
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για προσέγγιση των 100 γιεν, από 106 σήμερα, και του 1,20 έναντι του ευρώ, από 1,15 σήμερα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες
Καθώς το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015, οι ειδικοί συναλλάγματος είπαν στο CNBC ότι πτώση του νομίσματος έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.
Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί από την αρχή της περασμένης εβδομάδας και διαπραγματεύθηκε στο 92,26 έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων. Αυτό είναι και το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη δολαρίου από τις αρχές του περασμένου έτους.
Μεταξύ των νομισμάτων έναντι των οποίων το δολάριο έχει καταγράψει αξιοσημείωτη υποχώρηση περιλαμβάνεται το ιαπωνικό γιεν.
Το δολάριο υποχώρησε κάτω από τα 106 γιεν την Τρίτη, έπειτα από την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας που εξέπληξε ορισμένους επαγγελματίες της συναλλαγματικής αγοράς, να μην λάβει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας, κατά τη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα.
Οι αναλυτές της Societe Generale και της BBH είπαν στο CNBC ότι η υποχώρηση του δολαρίου έχει ακόμη δρόμο.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην BBH, Marc Chandler, προβλέπει ότι το δολάριο θα πιάσει «πάτο» εντός των προσεχών εβδομάδων, φθάνοντας περίπου στο 1,18 έναντι του ευρώ και στα 103 γιεν.
Από την πλευρά του, ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Kit Juckes, είπε ότι το δολάριο θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 100 γιεν, αλλά θα πρέπει να το πράξει εντός των προσεχών εβδομάδων.
Είπε επίσης ότι η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ θα μπορούσε να κινηθεί κοντά στο 1,20.
«Η Ιαπωνία και η ευρωζώνη δεν έχουν αρκετά ισχυρές οικονομίες για να διατηρήσουν πραγματικά ισχυρά νομίσματα και οι δύο έχουν πλέον σημαντικές εκροές κεφαλαίων που δεν δικαιολογούν τη δύναμη, πέρα από τη βραχυπρόθεσμη κάλυψη θέσεων short που ξεκίνησε αυτή την κίνηση», είπε ο Juckes στο CNBC την Τρίτη.
Ακόμη, ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην OANDA, Craig Erlam, δήλωσε ότι το ευρώ θα μπορούσε να φτάσει το 1,19 - 1,20 δολ. ακόμη και μέχρι τα τέλη Μαΐου.
«Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το αν η αγορά συνεχίσει να αποτιμά μία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed μέχρι το τέλος του έτους», είπε στο CNBC.
Η ελβετική τράπεζα αναθεώρησε σε ουδέτερο τη θέση της underweight σχετικά με το γεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα, οπότε και η κεντρική τράπεζα κράτησε σταθερά τα επιτόκιά της στο -0,1%.
«Η τελευταία συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι σε κατάσταση αναμονής, παρά την αποδυνάμωση των οικονομικών δεδομένων», σημειώνει σε έκθεσή του ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Wealth Management.
«Η πρόσφατη ενίσχυση του γιεν σημαίνει ότι οι Ιάπωνες επενδυτές σε ξένα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ταμείων της κυβέρνησης, εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους σε ξένα νομίσματα.
Τέτοια μέτρα διαχείρισης του κινδύνου θα μπορούσαν να αποτρέψουν την αποδυνάμωση του γιέν στο εγγύς μέλλον».
Η UBS ανακοίνωσε επίσης ότι παίρνει θέση underweight όσον αφορά τη σχέση του αυστραλιανού δολαρίου έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε την Τρίτη, έπειτα από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να μειώσει το επιτόκιο μετρητών στο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ του 1,75%, εκπλήσσοντας τους αναλυτές.
«Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη ανάκαμψη στην αυστραλιανή οικονομία δεν είναι βιώσιμη, ενώ ο ρυθμός αύξησης των ΗΠΑ είναι πιθανό να ανακάμψει έπειτα από μία ήπια περίοδο κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα», δήλωσε ο Haefele.
ΑΠό την πλευρά του ο Erlam είπε ότι το δολάριο θα μπορούσε να δοκιμάσει τα 100,50 μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.
«Η ανατίμηση της περασμένης εβδομάδας στο γιεν δεν δημιουργεί μια όμορφη εικόνα για την Τράπεζα της Ιαπωνίας ή τους ιάπωνες εξαγωγείς...
Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε ποιο επίπεδο η BoJ θα πει "αρκετά", αλλά με βάση την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», είπε στο CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης