Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Schroders: Οι ταλαιπωρημένες ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται επιπλέον μέτρα, εν μέσω μείωσης εσόδων

Schroders: Οι ταλαιπωρημένες ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται επιπλέον μέτρα, εν μέσω μείωσης εσόδων
Η UBS και η Commerzbank βρίσκονται αντιμέτωπες με τα χαμηλά επιτόκια και πελάτες που θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο - Προβλήματα και για τις HSBC και BNP Paribas
«Η γερμανική τράπεζα Commerzbank και η ελβετική UBS επιβεβαίωσαν τις δομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σχετικά με τη δημιουργία κερδών όταν τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», τονίζει σε κείμενό του ο επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της Schroders Wealth Management Ιταλίας, Mario Spreafico, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ.
Και συνεχίζει: «Οι τράπεζες μπορούν να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τα κέρδη τους μόνο μέσω επιθετικής μείωσης του κόστους».
Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η αναταραχή στις αγορές διαβρώνουν συνεχώς τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών, χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ.
Από το τμήμα διαχείρισης περιουσίας της UBS μέχρι το τμήμα καταναλωτικών δανείων της Commerzbank, τα έσοδα μειώνονται, καθώς τα περιθώρια συμπιέζονται και οι πελάτες αποφεύγουν τις πράξεις.
Στελέχη στις δύο τράπεζες, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, προειδοποίησαν ότι δεν αναμένεται κάποια βελτίωση σύντομα.
Οι δανειστές σε όλη την ήπειρο ανακάμπτουν ακόμη από τα κόστη της κακοδιαχείρισης και της οικονομικής κρίσης και προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδά τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα πιέζει τα επιτόκια όλο και βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, με τις ρυθμιστικές αρχές να απαιτούν μεγαλύτερα αποθεματικά και τη μεταβλητότητα της αγοράς να τρομάζει τους επενδυτές.
Ενώ οι τράπεζες έχουν ήδη απολύσεις χιλιάδες υπαλλήλους και έχουν πουλήσει περιουσιακά στοιχεία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, η καλύτερη επιλογή τους για να αυξήσουν τα κέρδη τους είναι να συνεχίσουν τις περικοπές, λένε οι επενδυτές.

Η πρόκληση των κερδών
«Αυτή τη στιγμή, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι διοικήσεις είναι να κρατήσουν τα κόστη υπό έλεγχο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα», τονίζει το ιδρυτικό μέλος της επενδυτικής εταιρείας TwentyFour Asset Management με έδρα το Λονδίνο, Gary Kirk, με την εταιρεία του να διαχειρίζεται κεφάλαια 5,4 δισ. στερλινών σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ομόλογα από την UBS και την Commerzbank.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν μία τεράστια πρόκληση όσον αφορά τα κέρδη».
Αυτές οι ανησυχίες έχουν οδηγήσει το δείκτη Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index χαμηλότερα κατά 21% φέτος, με τα 39 μέλη του να διαπραγματεύονται σε ένα μέσο όροι P/BV 0,68%.
Οι 4 μεγαλύτεροι ευρωπαίοι δανειστές που ανακοίνωσαν αποτελέσματα την Τρίτη 3 Μαΐου (UBS, Commerzbank, BNP Paribas, HSBC) έχουν συνολικά 16 λειτουργικά τμήματα, με τα έσοδα να μειώνονται σε 15 από αυτά.
Στη UBS, ο διευθύνων σύμβουλος Sergio Ermotti έχει ποντάρει το μέλλον της τράπεζάς του στη διαχείριση περιουσιών των πλουσίων του κόσμου.
Αυτό το μοντέλο δέχτηκε έντονη πίεση, καθώς οι πλούσιοι πελάτες απέφυγαν το ρίσκο και ο δανειστής πραγματοποίησε έναν «ασυνήθιστα χαμηλό» αριθμό πράξεων εκ μέρους τους, είπε ο Ermotti στους αναλυτές.



Εν τω μεταξύ, η επενδυτική τραπεζική της UBS ανακοίνωσε τα χειρότερα αποτελέσματά της για το Α' τρίμηνο από την εποχή της οικονομικής κρίσης.
Τα κόστη της μονάδας, τα οποία μειώθηκαν κατά 26% σε 1,5 δισ. φράγκα (1,57 δισ. δολ.), είναι ακόμη πολύ υψηλά, αφήνοντάς της στο έλεος των αγορών, σύμφωνα με τον αναλυτή της Atlantic Equities στο Λονδίνο, Christopher Wheeler.
Ο Ermotti ο οποίος έχει μειώσει το προσωπικό της UBS κατά περισσότερο από 4.000 θέσεις εργασίας από τότε που ανέλαβε την τράπεζα, στα τέλη του 2011, εξετάζει «στρατηγικές αναπροσαρμογές στα κόστη», όπως είπε ο ίδιος.
Ενώ η UBS είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων για τους πλουσίους, η Commerzbank είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Mittelstand, δηλαδή του μεγάλου όγκου μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας.
Το λειτουργικό κέρδος στη συγκεκριμένη μονάδα της τράπεζας βούλιαξε κατά 43%, στα 209 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν, εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων και των ρυθμιστικών υποχρεώσεων.
Είναι «ξεκάθαρα ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον», είπε ο γενικός οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Stephan Engels, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Τρίτη 3 Μαΐου.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής στη Γερμανία, ο οποίος βυθίστηκε στο χρηματιστήριο στη χειρότερη πτώση εδώ και τρία χρόνια, έπειτα από την ανακοίνωση των άσχημων αποτελεσμάτων, «θα εξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις», είπε ο ίδιος.

Δεν αναμένεται κάποια αλλαγή
Από την πλευρά της η HSBC, η λονδρέζικη τράπεζα που εστιάζει στην Ασία, ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν στα 6,1 δισ. δολ., από 7,1 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς τα έσοδα υποχώρησαν σε όλες τις κύριες δραστηριότητες της τράπεζας.
Τα λειτουργικά κόστη υποχώρησαν κατά 6,6%.
Στην BNP Paribas, τη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, τα κέρδη αυξήθηκαν, καθώς η τράπεζα έβαλε λιγότερα χρήματα στα αποθεματικά της για τα κόκκινα δάνεια και επωφελήθηκε από κάποια λογιστικά κέρδη.
Παρόλ' αυτά, τα κέρδη προ φόρων στο κομμάτι της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής υποχώρησαν άνω του 50%, καθώς τα έσοδα από πράξεις κατακρημνίστηκαν.
«Ξεκάθαρα, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων καθιστά δύσκολο να επιτευχθούν βελτιωμένα, επικερδή έσοδα», λέει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην ελβετική Bellevue Asset Management, Karim Bertoni.
«Και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης