Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας βρίσκεται ακόμα σε «εξαιρετικά δύσκολη θέση»

tags :
UBS: Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας βρίσκεται ακόμα σε «εξαιρετικά δύσκολη θέση»
Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές, σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν στις ΗΠΑ (εκλογές) και το Ηνωμένο Βασίλειο (δημοψήφισμα), οπότε οι άνθρωποι περιμένουν να κάτσει η σκόνη
Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber, σήμερα Τρίτη 24 Μαΐου, ότι ο πολιορκούμενος ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά το κανονιστικό και το κεφαλαιακό μέτωπο και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανό να περιμένει και να δει τι αποτέλεσμα έχουν οι πολιτικές της πριν αλλάξει πορεία.
«Οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσκολες, μπορείτε να δείτε πραγματικά ότι η υποστήριξη που είχαν οι μετοχικές αγορές, κυρίως μέσω της πολύ επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, σταδιακά σβήνει.
Η παγκόσμια ρευστότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και βλέπουμε ανθρώπους να προσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους», είπε ο Weber στο CNBC.
«Με δεδομένη την αβεβαιότητα στις αγορές, πολλοί από τους πελάτες μας απομακρύνονται από τις πράξεις.
Ακόμα και στον τομέα της διαχείρισης περιουσίας, το αβέβαιο περιβάλλον σημαίνει ότι πολλοί από τους πελάτες κρατούν τα μετρητά τους και αποφεύγουν τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις και πραγματικά δεν είναι πολύ δραστήριοι και αυτό είναι μία πολύ δύσκολη συγκυρία.
Εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον ακόμα».
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είχε μία ταραγμένη έναρξη της χρονιάς, όταν οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν βαριά πλήγματα στις αγορές, εξαιτίας της ανησυχίας για την κερδοφορία τους, την έκθεσή τους στις τιμές της ενέργειας που βυθίζονταν, τα ρυθμιστικά εμπόδια και τους φόβους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ορισμένες τράπεζες, ιδίως εκείνων στην Ιταλία.
Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για αρκετές μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Bank, Credit Suisse, HSBC και Commerzbank, έδειξαν απότομη πτώση στα κέρδη.
Σήμερα Τρίτη, ο οίκος αξιολόγησης Moodys υποβάθμισε την αξιολόγηση της Deutsche Bank, αλλά διατήρησε την προοπτική σταθερή.
Παρά το ζοφερό ξεκίνημα της χρονιάς για τις τράπεζες της περιοχής, ο Weber είπε ότι «δεν έχει διαγράψει τη χρονιά».
«Φέτος υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές, σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στις ΗΠΑ (με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου) και το Ηνωμένο Βασίλειο (με το δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση), οπότε νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι περιμένουν να κάτσει η σκόνη.
Οπότε, αυτό μου δίνει ελπίδα ότι το Β' εξάμηνο του έτους θα δούμε περισσότερη δραστηριότητα (από πελάτες) ... αλλά αυτή τη στιγμή οι δείκτες εξακολουθούν να δείχνουν ότι η κατάσταση στην αγορά είναι δύσκολη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης