Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Cebr: Δύο τα σενάρια για τη στάση του ΔΝΤ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους

tags :
Cebr: Δύο τα σενάρια για τη στάση του ΔΝΤ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους
Το σημερινό Eurogroup δεν θα φέρει «το τέλος της κρίσης στην Ευρωζώνη», υπογραμμίζει το CEBR 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χρησιμοποιεί τη διαπραγματευτική του θέση για να πείσει το Eurogroup να κάνει συμβιβασμούς στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης χρέους, εκτιμά η «δεξαμενή σκέψης» Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας (CEBR), επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να επιβάλει το Ταμείο τη δική του οπτική.
Πιο αναλυτικά, η οικονομολόγος Danae Kyriakopoulou (Δανάη Κυριακοπούλου) του Cebr, προειδοποιεί για την πρόωρη αισιοδοξία ότι το σημερινό (24/5) Eurogroup θα σημάνει «το τέλος της κρίσης στην Ευρωζώνη».
Η στάση του ΔΝΤ αποφασίζεται από τους μετόχους και όχι από τα στελέχη του, υπογραμμίζει το Cebr, ενώ η πολιτική ενδιαφέρει πολύ περισσότερο τους πρώτους από τους δεύτερους.
Και στη Γερμανία ο ενθουσιασμός για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι… μηδαμινός, κάτι που θα καθιστούσε δύσκολη την προσπάθεια της κυβέρνησης να «πουλήσει» την ελάφρυνση στους πολίτες της χώρας.
Παράλληλα, το Eurogroup είναι απρόθυμο να ρισκάρει ακόμα μία κρίση ικανή να διαλύσει το ευρώ, ενόψει και του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου και των ισπανικών εκλογών στις 26 Ιουνίου, οπότε η σημερινή συνεδρίαση είναι η καλύτερη ευκαιρία για το ΔΝΤ να διεκδικήσει τους συμβιβασμούς που θεωρεί απαραίτητους.

Σύμφωνα με το Cebr, η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί με δύο τρόπους:

1. Το ΔΝΤ να υπαναχωρήσει και αποφεύγει την αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους. Αυτό θα συνεχίσει την στρατηγική «επέκτασης και υποκρισίας» που διέπει την ελληνική κρίση από την αρχή της. Αυτό σίγουρα θα ήταν κακό για την ελληνική οικονομία, όπως δείχνουν και οι προβλέψεις του ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επιζήμιο για την Ευρώπη, καθώς αυξάνει την πιθανότητα αθέτησης, ενώ επαναφέρει τον κίνδυνο Grexit - πράγμα που σημαίνει ότι οφειλή προς τους ευρωπαίους φορολογούμενους, δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστραφεί.

2. Το ΔΝΤ να παίξει σκληρή μπάλα και να θέσει τους Ευρωπαίους προ ενός οδυνηρού διλήμματος. Αυτό σίγουρα θα ήταν επικίνδυνο. Μια αποτυχία να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άλλη κρίση στην Ευρωζώνη, ενδεχομένως, και στο Grexit. Αλλά είναι προς το συμφέρον όλων αυτή η κατάσταση να αποφευχθεί. Η ίδια η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να λάβει τη μορφή ονομαστικού κουρέματος. Κάποια μορφή αναδιαμορφώσεως, όπως περιγράφεται στο DSA του ΔΝΤ, θα μπορούσε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό θα θέσει την ελληνική οικονομία σε μια πιο βιώσιμη τροχιά, αλλά θα ήταν δαπανηρή πολιτική για τους ηγέτες της Ευρωζώνης και μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια στην ήδη ταραγμένη Ένωση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης