Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Principal Global Investors: Οι υποστηρικτές του Trump και του Brexit αποτελούν παγκόσμιες απειλές

Principal Global Investors: Οι υποστηρικτές του Trump και του Brexit αποτελούν παγκόσμιες απειλές
Μια προσέγγιση για τους επενδυτές θα ήταν να προστατευτούν έναντι του ενδεχομένου χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης, προτιμώντας πιο ασφαλή στοιχεία ενεργητικού, όπως αμερικανικά ομόλογα
Ως τις μεγαλύτερες απειλές για τις παγκόσμιες αγορές αυτή τη στιγμή χαρακτήρισε τους υποστηρικτές του Donald Trump στις ΗΠΑ και εκείνους που θα υπερψηφίσουν το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Principal Global Investors, Jim McCaughan.
Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται περισσότερα από 350 δισ. δολ. τόνισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μια μεγάλη υπερατλαντική αντήχηση σε αυτή την περίπτωση, επειδή οι άνθρωποι που ψηφίζουν υπέρ του Brexit είναι παρόμοιοι με τους ανθρώπους που υποστηρίζουν τον Trump».
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg σήμερα Πέμπτη 26 Μαΐου, ο McCaughan είπε ότι «θα μπορούσατε να δούμε μια κατάσταση όπου μπορεί να επικρατήσει τόσο το Brexit στο δημοψήφισμα όσο και ο Trump στις προεδρικές εκλογές και ξαφνικά να κλείσει το ελεύθερο εμπόριο.
Αυτό, νομίζω, θα ήταν πολύ κακό.
Και αν αυτή είναι η προοπτική, πιστεύω ότι οι αγορές πιθανότατα θα υπέφεραν».
Οι ψηφοφόροι στη Βρετανία ετοιμάζονται να αποφασίσουν τον επόμενο μήνα εάν η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, έχουν προειδοποιήσει για τους οικονομικούς κινδύνους μίας αποχώρησης.
Μια ψήφος υπέρ του Brexit θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος του διεθνούς εμπορίου, να κάνει τη Βρετανία λιγότερο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές και να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Φορολογικών Μελετών.
Οι εν λόγω ανησυχίες απορρίπτονται από τους υποστηρικτές του Brexit, που λένε ότι η Βρετανία θα δει ισχυρότερη ανάπτυξη και μείωση της μετανάστευσης.
«Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν αποφασίσουν υπέρ της εξόδου, θα δείτε μια μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα πραγματοποιείται το εμπόριο», δήλωσε ο McCaughan.

Κακό για την οικονομία
Ο McCaughan, ο οποίος γεννήθηκε στη Σκωτία και κατέχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η Βρετανία έχει μια μακραίωνη παράδοση εμπλοκής με τον υπόλοιπο κόσμο και εκτιμά ότι οι πιθανότητες να απορριφθεί το Brexit βρίσκονται στο 70%.
Ο ίδιος τονίζει ότι είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς με βάση τις δηλώσεις του Trump πώς οι Ρεπουμπλικάνοι θα διαχειριστούν την οικονομία, αν κερδίσουν τις εκλογές.
«Είναι ρεαλιστής, αυτό είναι το θετικό», λεει ο McCaughan για τον μεγιστάνα των ακινήτων, ο οποίος έχει κατηγορήσει τις εμπορικές συμφωνίες και τη μετανάστευση ότι πλήττουν τη μεσαία τάξη.
«Έχει πει κάποια πράγματα που θα ήταν πολύ άσχημα για την οικονομία αν κερδίσει, αυτό είναι το αρνητικό».
Μια προσέγγιση για τους επενδυτές θα ήταν να προστατευτούν έναντι του ενδεχομένου της χαμηλότερης του αναμενομένου οικονομικής ανάπτυξης, προτιμώντας πιο ασφαλή στοιχεία ενεργητικού, είπε ο ίδιος.
«Ίσως πριν μία διοίκηση Trump αρχίσει να δανείζεται πολλά, μπορείτε τουλάχιστον να αγοράσετε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και ομόλογα υψηλής ποιότητας», καταλήγει ο McCaughan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης