Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Με το τηλεκοντρόλ διεύθυνε το Eurogroup για την Ελλάδα η Lagarde, προκαλώντας αμφιβολίες στους Ευρωπαίους

Reuters: Με το τηλεκοντρόλ διεύθυνε το Eurogroup για την Ελλάδα η Lagarde, προκαλώντας αμφιβολίες στους Ευρωπαίους
Τα σημάδια αναποφασιστικότητας που επιδεικνύει το ΔΝΤ έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες στις τάξεις των ευρωπαίων αξιωματούχων
Το Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν ίδιο με κάθε άλλο Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς όπως είθισται ακόμα μιας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος προηγήθηκε μια μακρά συνεδρίαση ως νωρίς το πρωί, με μία όμως διαφορά: Αυτό που καθυστέρησε τη συμφωνία δεν ήταν τα τηλεφωνήματα στην Αθήνα, αλλά στη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Αυτό τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έμειναν ξύπνιοι, περιμένοντας την υποχώρηση του Ταμείου στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η αναμονή τους έφτασε στο τέλος όταν η απούσα από τη συνεδρίαση Christine Lagarde έδωσε τηλεφωνικά, από τη μακρινή Ασία, την έγκρισή της στους εκπροσώπους του ΔΝΤ, που βρίσκονταν στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Τα σημάδια αναποφασιστικότητας που επιδεικνύει το ΔΝΤ έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες στις τάξεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, σχετικά με τη δέσμευση του Ταμείου να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και για το αν έχει αξία να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του στο μέλλον, τονίζει το πρακτορείο Reuters.
Ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Alexander Stubb, εις εκ των… δορυφόρων της Γερμανίας, ο οποίος τασσόταν αναφανδόν υπέρ της συμμετοχής του Ταμείου, ως εγγυήτρια δύναμης για τις ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά ότι οι Έλληνες δε θα «φάνε» τα λεφτά τους, πλέον αναρωτιέται αν η Ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει να αποζητά τη συμμετοχή του Ταμείου «με κάθε κόστος».
Σχετικές αμφιβολίες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξέφρασαν αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρώπης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup.
Στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem, έκανε λόγο για «breakthrough», παρουσιάζοντας μια συμφωνία, βάσει της οποίας ορίζονται τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018.
Από την πλευρά του, ο Poul Thomsen, διευθυντής του Ταμείου για την Ευρώπη, υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για να λάβει ενεργά μέρος στο πρόγραμμα διάσωσης.
Η συμφωνία τελείωσε μια δωδεκάμηνη σχεδόν, διατλαντική διαμάχη, την οποία η υπερχρεωμένη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούσε απλώς ως παρατηρητής.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος της Αθήνας είναι μη βιώσιμο και αρνείται τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, εκτός αν οι Ευρωπαίοι -και όχι το ίδιο το Ταμείο- προχωρούσαν σε reprofiling των ελληνικών δανείων.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι, με «αρχηγό» τον βετεράνο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, αρνήθηκαν τις αιτιάσεις του ΔΝΤ.
Ο Schaeuble, συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η Αθήνα μπορεί να επιβιώσει προς το παρόν και προσθέτει ότι ενδεχομένως να είναι σε καλύτερη θέση να αποπληρώσει τα χρέη της στο μέλλον, τονίζοντας ότι η διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους θα δημιουργούσε έναν «ηθικό κίνδυνο», με επίπτωση στην εμπιστοσύνη.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έμειναν «άναυδοι» από αυτό που χαρακτηρίζουν ως «δύσκολες και γεμάτες ένταση» συνομιλίες του Thomsen με τους υπόλοιπους αξιωματούχους του ΔΝΤ, αλλά και από το γεγονός ότι ο Δανός (Thomsen) έπρεπε να περιμένει ώρες για να συνομιλήσει με τη Lagarde, έως ότου αυτή τελικά δέχθηκε την κλήση.
«Φαινόταν ότι τα ίδια τα στελέχη του ΔΝΤ δε μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters, σημειώνοντας ότι κορυφαίος δικηγόρος του Ταμείου πέταξε στις Βρυξέλλες από την Ουάσινγκτον για να αξιολογήσει τη συμφωνία.
Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση ήταν τεχνικό ζήτημα, καθώς η Lagarde βρισκόταν στο Καζακστάν, ενώ παρατηρούν ότι δεν είναι «ασύνηθες» το να περιμένει ο Thomsen για το πράσινο φως της Γενικής Διευθύντριας.
Έτερος ευρωπαίος αξιωματούχος σχολιάζει, πάντως, στο Reuters, ότι ο Thomsen έμοιαζε «συγχυσμένος» κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης τηλεφωνικής ομιλίας που είχε με τη Lagarde, ενώ βρισκόταν στον διάδρομο έξω από την αίθουσα του Eurogroup.
Ακουγόταν να λέει ότι το Ταμείο δεν πρέπει να συμφωνήσει, αλλά φαινόταν να χάνει τη «μάχη», είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Gerry Rice, απέρριψε την ερμηνεία αυτή, καθιστώντας σαφές ότι η διαπραγματευτική στάση του Ταμείου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προαποφασισμένη.
Όπως είπε, ένα τελευταίο τηλεφώνημα «είναι σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις», ενώ προσέθεσε πως η Γενική Διευθύντρια έδωσε πλήρη στήριξη στη θέση του Poul (Thomsen).
Όποιοι και αν ήταν, πάντως, οι λόγοι της καθυστέρησης, ο Schaeuble, ο οποίος έχει επιμείνει ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα για να πείσει τους γερμανούς βουλευτές να «δώσουν την ευχή τους» στο πρόγραμμα διάσωσης, δεν έκρυψε την ενόχλησή του από τη συμπεριφορά του Ταμείου,
«Θα βοηθούσε ίσως η παρουσία της Γενικής Διευθύντριας στο Eurogroup», φέρεται ειπών σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο, και όχι το ΔΝΤ, είναι ο βασικός πιστωτής της Αθήνας.
Ένα βασικό επιχείρημα της Ευρωζώνης στην αναζήτηση μιας λιγότερο δογματικής γραμμής από το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού, που το Ταμείο εφαρμόζει σε άλλες περιπτώσεις, είναι ότι σε αντίθεση με άλλους οφειλέτες του ΔΝΤ, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην Ευρωζώνη για την αποτροπή μιας χρεοκοπίας.
Για το λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι λένε, το Ταμείο θα πρέπει να ανησυχεί λιγότερο για το αν θα αποπληρωθούν τα δάνεια που έχει χορηγήσει ή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση και να αποδεχθεί τον ρόλο του δημοσιονομικού επιστάτη, που η Γερμανία το καλεί να διαδραματίσει, σημειώνει το Reuters.
Το κατά πόσο το Ταμείο έχει αποδεχθεί αυτόν τον ρόλο παραμένει ένα ερώτημα για τους Ευρωπαίους.
Ορισμένοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, έχουν ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι εξακολουθούν να απαιτούν προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν το διοικητικό συμβούλιο συμφωνήσει να δανείσει επιπλέον την Ελλάδα.
Σε αντίθεση με αυτό, αρκετοί αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ, ανέφεραν στο Reuters ότι ό,τι και αν πιστεύουν τα στελέχη του ΔΝΤ, η πολιτική δέσμευση του επικεφαλής, που δόθηκε μέσω τηλεφώνου αργά τη νύχτα, αποτελεί απόδειξη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
«Αυτή έχει την πραγματική δύναμη», είπε ένας από τους αξιωματούχους της Ε.Ε., που μίλησε στο Reuters.
Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι η συμφωνία βρισκόταν ουσιαστικά «στη τσάντα» [του Thomsen] πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη - από όταν η Lagarde συναντήθηκε με τον Schaeuble, τον Dijsselbloem και τον γάλλο υπουργό, Michel Sapin, σε συνάντηση που είχαν στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των G7 το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε του Eurogroup.
Αυτό ίσως εξηγεί την ενόχληση του Schaeuble, όταν είδε τον Thomsen να διστάζει τα μεσάνυχτα, εκτιμά το Reuters.
Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε: «Είμαι σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Ωστόσο χρειάζεται ακόμα μία έντονη συζήτηση για τα πιθανά μέτρα, αργότερα αυτό το φθινόπωρο, προτού συμμετάσχει και επίσημα».
«Αλλά με αυτό δεν έχουμε θέμα», προσέθεσε.
Εντούτοις, ορισμένοι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την άποψη ότι ακόμα και αν το ΔΝΤ δεν επιστρέψει τελικά στο πρόγραμμα αυτό δε θα είναι και μεγάλο πρόβλημα τελικά, σχολιάζοντας ότι ακόμα και η Γερμανία ενδέχεται να επιμένει λιγότερο στη συμμετοχή του Ταμείου σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διασώσεις.
Όπως επισημαίνει το Reuters, ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης, δήλωσε: «Η όλη εμπειρία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών με το ΔΝΤ και την Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η υποστήριξη στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ακόμη και σε παραδοσιακούς υποστηρικτές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και τη Φινλανδία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης