Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συνεχιζόμενη αδυναμία υπέρβασης της ζώνης των 660 μον. μπορεί να οδηγήσει το ΧΑ σε μία διόρθωση τεχνικής μορφής

Συνεχιζόμενη αδυναμία υπέρβασης της ζώνης των 660 μον. μπορεί να οδηγήσει το ΧΑ σε μία διόρθωση τεχνικής μορφής
Το ανοδικό σενάριο, όμως, δεν ακυρώνεται, τονίζει η Ελληνοαμερικανική ΑΕΠΕΥ
Με απώλειες 0,41% έκλεισε η εβδομάδα για το Γενικό Δείκτη στις 636,83 μονάδες. Μετά το υψηλό της Δευτέρας 23/5 στις 651,6 μον. η αγορά κινήθηκε σε στενό εύρος παλινδρομώντας από τις 632 μονάδες έως το συγκεκριμένο υψηλό.
Υπενθυμίζουμε πως το εβδομαδιαίο κλείσιμο στις 20/5 άνω των 631,35 μονάδων ισχυροποίησε τη μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα με τη ζώνη όμως των 660 μονάδων να κρίνεται σημαντικότατη για τη δημιουργία νέου ανοδικού κύματος. Συνεχιζόμενη αδυναμία υπέρβασης αυτής της περιοχής και αυτή την εβδομάδα πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναμενόμενη διόρθωση τεχνικής φύσεως με τα όρια αυτής να τίθενται από τις 620 έως τις 605 μονάδες ΧΩΡΙΣ να ακυρώνεται το ανοδικό σενάριο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Γενικός Δείκτης από το χαμηλό των 420,82 μονάδων πλησίασε απόδοση (+55%) προεξοφλώντας σημαντικό μέρος θετικών εξελίξεων. Τώρα λοιπόν για να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση και μάλιστα με συνεδριάσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ημερήσιου τζίρου, θα χρειαστεί νέος θετικός καταλύτης ο οποίος δεν έχει τιμολογηθεί επαρκώς από την αγορά…
Έως τότε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όσο δεν έχουμε εβδομαδιαίο κλείσιμο άνω των 660 μονάδων, αλλά και υπομονή για την απαραίτητη αποσυμπίεση των ταλαντωτών.
Σε συμφωνία κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από την 11ωρη συνεδρίαση του Eurogroup, ξεκλειδώνοντας την δόση των 10,3 δις ευρώ έπειτα από την βασική υποχώρηση του ΔΝΤ όσον αφορά στην άμεση λύση για το χρέος. Η δόση θα κατανεμηθεί σε δύο υποδόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας αλλά και την πληρωμή των ομολόγων ύψους 2,3 δις ευρώ που διακρατεί η ΕΚΤ, ενώ η δεύτερη ύψους 2,8 δις ευρώ θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Οι τελευταίες πινελιές (ΕΚΑΣ, κόκκινα δάνεια, υπερταμείο) αναμένονται να μπουν μέσω τηλεδιασκέψεων εντός της εβδομάδας με στόχο τη συντομότερη εκταμίευση της πρώτης υποδόσης. Η συμφωνία κατάφερε να ρίξει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να “βουτάει” για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο κάτω από το 7% αποτυπώνοντας χαμηλότερα το ρίσκο της χώρας.
Ιδιαίτερα σημαντικές συνεδριάσεις θα χαρακτηρίζαμε αυτές της Τρίτης αλλά και της Πέμπτης όπου θα πραγματοποιηθούν: η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI και η συνεδρίαση της ΕΚΤ για την αναμενόμενη επαναφορά του waiver αντίστοιχα. Στη δημοπρασία κλεισίματος της Τρίτης θα γίνουν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI Greece Standard και MSCI Greece Small με την ΔΕΗ να διαγράφεται από τον πρώτο και να εισέρχεται στο δεύτερο μαζί με τα ΕΛΠΕ και την Attica Bank. Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί εκτός απροόπτου από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μario Draghi, στην προγραμματισμένη ομιλία του στις 15:00, η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φτηνότερο δανεισμό σε σχέση με αυτόν του ELA, ενώ η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση μετά την αποπληρωμή των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ στις 20/6.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης