Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Harvard University: Το αιώνιο πρόβλημα του δημοσίου χρέους της Αργεντινής που αγγίζει τα 100 δισ. δολ.

tags :
Harvard University: Το αιώνιο πρόβλημα του δημοσίου χρέους της Αργεντινής που αγγίζει τα 100 δισ. δολ.
Με τη νέα κυβέρνηση να θέλει να έρθει σε συμβιβασμό με τους ομολογιούχους, φαίνεται ότι η χώρα θα είναι σύντομα ελεύθερη από την κρίση χρέους
Σε αιώνιο πρόβλημα εξελίσσεται το δημόσιο χρέος της Αργεντινής που αγγίζει τα 100 δισ. δολάρια αναφέρει σε άρθρο της η Carmen Reinhart του Harvard Univercity στο Project Syndicate.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αργεντινή, ήταν η απροθυμία των πιστωτών να αποδεχθούν την προτεινόμενη ανταλλαγή χρέους.
Με σχεδόν το ένα τέταρτο των πιστωτών να αρνείται "κούρεμα" χρέους -ένα μεγάλο ποσοστό, σε σύγκριση με άλλες διαπραγματεύσεις κρατικού χρέους- οι επιλογές της Αργεντινής είχαν σημαντικά περιοριστεί.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μια άλλη ανταλλαγή χρέους χρειαζόταν το 2010.
Το 2014 η Αργεντινή αθέτησε την υποχρέωσή αποπληρωμής του χρέους της για δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια.
Σήμερα, με τη νέα κυβέρνηση να θέλει να έρθει σε συμβιβασμό με τους ομολογιούχους, φαίνεται ότι η χώρα θα είναι σύντομα ελεύθερη από την κρίση χρέους, όμως στην πραγματικότητα το πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Η χώρα θα εξακολουθήσει να έχει πρόβλημα, καθώς οι πληρωμές του 2016 δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αναχρηματοδότηση του παλαιού χρέους.
Επιπλέον, η χώρα ετοιμάζεται να καταφύγει σε εξωτερικό δανεισμό.
Για χρόνια η κυβέρνηση της Αργεντινής χρηματοδοτεί τα ελλείμματα τυπώνοντας χρήμα, με αποτέλεσμα τον υψηλό πληθωρισμό που ξεπερνά το 30%.
Εκτός όμως από την κυβέρνηση της Αργεντινής που πρέπει να δανειστεί, σε δανεισμό θέλουν να καταφύγουν περίπου οι μισές επαρχίες της χώρας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει μία επιπλέον επιβάρυνση του χρέους κατά 5 δισ. δολάρια.
Μάλιστα, το όποιο αίσθημα ασφαλείας θα υπήρχε για κάτι τέτοιο, διαλύεται από το γεγονός ότι ήδη 10 επαρχίες αντιμετωπίζουν κάποιο είδος οικονομικής κρίσης.
Με δεδομένο το σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο δανεισμός των επαρχιών στην κρίση, σήμερα θα πρέπει να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης