Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Intrum Justitia: Η ΕΚΤ δεν έχει καταφέρει να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν

tags :
Intrum Justitia: Η ΕΚΤ δεν έχει καταφέρει να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν
Το 84% περίπου 9.440 εταιρειών που ερωτήθηκαν το 2016, δήλωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν έχει επηρεάσει την προθυμία τους να επενδύσουν
Την αποτυχία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν και να επεκταθούν, αναδεικνύει νέα μελέτη της Intrum Justitia AB, η οποία δείχνει ότι το ποσοστό των επιχειρηματιών που δείχνουν προθυμία να επεκταθούν είναι ακόμη πολύ χαμηλό, όταν και η ΕΚΤ δεν είχε προχωρήσει σε τόσο μεγάλες αποφάσεις για τη νομισματική της χαλάρωση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 84% περίπου 9.440 εταιρειών που ερωτήθηκαν το 2016, δήλωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν έχει επηρεάσει την προθυμία τους να επενδύσουν, από 73% μόλις πέρυσι.



Η υιοθέτηση της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ είχε στόχο να ενισχύσει τις επενδύσεις στην Ευρωζώνη, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.
Επίσης, στόχος ήταν να δοθούν κίνητρα στις τράπεζες να χορηγούν δάνεια και να αυξήσουν τη ζήτηση πιστώσεων μέσω ελκυστικών επιτοκίων.
Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να το κάνουν αυτό, και οι κεντρικές σχεδιαστές τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν (εκτός από την αναπόφευκτη πορεία προς μια πολιτική χρήματος από το ελικόπτερο φυσικά).
Με άλλα λόγια, όχι μόνο οι τεχνητά χαμηλές τιμές δεν ωθούν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν νωρίτερα από ό, τι είχαν αρχικά προγραμματίσει, οι εταιρείες φαίνεται ότι δεν το σκέφτονται καν.
Σύμφωνα με τον CEO της Intrum, Mikael Ericson «προφανώς, η στρατηγική της διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο από ένα χρόνο δεν έχει δημιουργήσει την περιζήτητη σταθερότητα.
Ίσως τα αρνητικά επιτόκια δεν σηματοδοτούν τη σταθερότητα σε όλους, πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης