Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Όταν οι μικροί του ΧΑ μοιράζουν κεφάλαια στους μετόχους και οι μεγάλοι ζημιές και υποσχέσεις

tags :
Όταν οι μικροί του ΧΑ μοιράζουν κεφάλαια στους μετόχους και οι μεγάλοι ζημιές και υποσχέσεις
Κινήσεις που αυξάνουν το ενδιαφέρουν και μπορούν να τις βγάλουν από την απαξίωση
Με την αγορά να έχει κερδίσει όλο το χαμένο έδαφος από την αρχή του έτους και να αναζητά νέους καταλύτες για τη συνέχεια, το βλέμμα, λίγων δυστυχώς επενδυτών, έχει στραφεί και σε μερικές εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Σε αυτές που μάλλον είναι ακόμα στο ταμπλό για να θυμίζουν σε όλους πως υπάρχει και στη μικρή κεφαλαιοποίηση ποιότητα και κακώς η μεγάλη πλειονότητα των επενδυτών τις αγνοεί.
Εταιρείες που φέτος έδειξαν πως μέσα στην κρίση έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους, την ώρα που άλλες εταιρείες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ξανά και ξανά και παλεύουν μήπως τώρα βάλουν φρένο στις ζημιές.
Πρόκειται για υγιείς εταιρείες που μέσα στην κρίση κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να βγουν αλώβητες ή ακόμα και να μεγεθυνθούν και τώρα ήρθε η ώρα τις επιστροφής μέρους της υπεραξίας στους μετόχους.
Τι γίνεται όμως στο ταμπλό; Κάποιες από αυτές αφυπνίστηκαν και το ζητούμενο είναι να παραμείνουν οι όγκοι συναλλαγών σε καλά επίπεδα και στη συνέχεια.
Άλλες, απλά είδαν δυο-τρεις καλές συνεδριάσεις και μετά επέστρεψαν στη γνώριμη κατάσταση, αυτή της ανυπαρξίας όγκου συναλλαγών.
Η ΕΛΒΕ στη γενική της συνέλευση ενέκρινε reverse split και επιστροφή κεφαλαίου.
Ο αριθμός των μετοχών θα μειωθεί από 13,23 εκατ. μετοχές σε 3,307 εκατ. μετοχές και στη συνέχεια θα μειωθεί η ονομαστική αξία επιστρέφοντας 0,24 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους.
Το αρνητικό είναι ότι θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός μετοχών και άρα θα χειροτερεύσει η εμπορευσιμότητα αφού οι 4 μετοχές θα γίνουν 1.
Όμως οι μέτοχοι θα πάρουν 0,24 ευρώ ή προ reverse split 0,06 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε 12% απόδοση με βάση τωρινές τιμές κλεισίματος.
Η μετοχή λόγω της είδησης κέρδισε 12 σεντς, αλλά βάση απόδοσης θα μπορούσε να δει και υψηλότερα επίπεδα.
Η Ελινόιλ που μέσα στην κρίση έχει βελτιώσει τα θεμελιώδη της αποφάσισε μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή και είδε τη μετοχή στο ταμπλό να ενισχύεται κατά 30 σεντς περίπου και η μερισματική απόδοση είναι πάνω από 10% ακόμα και μετά από αυτήν την άνοδο.
Η AS Company μπορεί η γενική της συνέλευση να αποφάσισε να μη δώσει μέρισμα θα δώσει όμως επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή μετά όμως από reverse split που θα μειώσει τον αριθμό των μετοχών στο ήμισυ, ήτοι οι 2 παλιές θα γίνουν 1 νέα.
Λόγω της είδησης αλλά και της καλής διάρθρωσης του ισολογισμού η μετοχή πέντε ανοδικές στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών.
Η απόδοση είναι μετά την άνοδο κάπως μικρότερη του 5%.
Και εδώ η μείωση του αριθμού των μετοχών ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την εμπορευσιμότητα, εκτός και αν αποφασίσουν κάποιοι επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη στην υψηλή κεφαλαιοποίησης και να αγοράσουν μετοχές χαμηλότερων αποτιμήσεων.
Η Κανάκης τέλος δίνει επιστροφή κεφαλαίου 0,11 ευρώ ανά μετοχή.
Όταν το ανακοίνωσε η μετοχή από τα 1,95 ευρώ πήγε σε 4 συνεδριάσεις στα 2,39 ευρώ με ελάχιστες συναλλαγές.

Γ.Κατικάς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης