Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Οι 4 «μαύροι κύκνοι» που απειλούν με κατάρρευση την παγκόσμια οικονομία

Societe Generale: Οι 4 «μαύροι κύκνοι» που απειλούν με κατάρρευση την παγκόσμια οικονομία
Καθοριστικοί παράγοντες η ευρωπαϊκή πολιτική, η ανάπτυξη στην Κίνα και παγκοσμίως και οι εξελίξεις στο μέτωπο των αμερικανικών επιτοκίων
Επιμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία και σε αυτούς περιλαμβάνονται η σημαντικά ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη και μια ξαφνική αλλαγή στις προσδοκίες όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, προειδοποιεί σε έκθεσή της την Τρίτη 31 Μαΐου η Societe Generale.
Η γαλλική τράπεζα σημειώνει επίσης ότι υπάρχει ακόμη μία πιθανότητα 30% για μια οικονομική «ανώμαλη προσγείωση» της Κίνας.
«Η πιθανότητα για λάθη πολιτικής στην Κίνα είναι σημαντική και κατά μείζονα λόγο επειδή μια νέα φούσκα φαίνεται να δημιουργείται στην αγορά ακινήτων», επισημαίνουν οι αναλυτές της Societe Generale, με επικεφαλής τους Patrick Legland και Michala Marcussen, αναφέρεται στην έκθεση.
«Οι αρχές είναι σαφώς πρόθυμες να ξεκινήσουν να βλέπουν κατάματα το πρόβλημα και να αντιμετωπίσουν το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η προσέγγιση αυτή θα είναι της λογικής δοκιμάζουμε και κάνουμε λάθη, με όποιους καθοδικούς κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο».
Μία μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο παγκοσμίως.

Το διάγραμμα της Societe Generale με τους «μαύρους κύκνους»


Η Societe Generale χρησιμοποιεί μία αλληγορία για τα εξαιρετικά γεγονότα που επηρεάζουν σοβαρά τον κόσμο, ονοματίζοντάς τα «μαύρους κύκνους».
Η τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα αυξηθεί κατά 6,5% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Οι κορυφαίοι οικονομικοί κίνδυνοι, με βάση τις πιθανότητες είναι:
1. Τα βαρίδια για την οικονομία λόγω της αβεβαιότητας της ευρωπαϊκής πολιτικής: 40%.
2. Η ανώμαλη προσγείωση της Κίνας: 30%.
3. Η απότομη ανατιμολόγηση των προσδοκιών της Fed: 25%.
4. Η απότομη υποχώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης: 20%.
Η SocGen λέει ότι αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της Ευρώπης αποτελεί άλλο ένα σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.
Η σχεδόν-εκλογή ενός ακροδεξιού προέδρου στην Αυστρία και το επερχόμενο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ανεβάσει την πολιτική ένταση στην περιοχή.
Η τράπεζα λέει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι μια απροσδόκητη πολιτική στροφή στην Ευρώπη θα μπορούσε να διπλασιάσει την έλξη από την αβεβαιότητα της πολιτικής για την οικονομική ανάπτυξη.
Η SocGen βλέπει την ανάπτυξη στις χώρες της ευρωζώνης κατά μέσο όρο στο 1,6% φέτος.
Οι αναλυτές της προσθέτουν ότι ένας ακόμη «μαύρος κύκνος» για την οικονομία θα μπορούσε να είναι μια άτακτη επαναξιολόγηση των προσδοκιών της αγοράς, όταν η Fed θα αυξήσει και πάλι τα ποσοστά.
Ενώ οι αγορές περιμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, η SocGen πιστεύει ότι η επόμενη αύξηση δεν θα συμβεί μέχρι το Δεκέμβριο. Επίσης, προβλέπει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% τρεις φορές το 2017.
Η γαλλική τράπεζα βλέπει συνέχιση της απόκλισης μεταξύ των πολιτικών της Fed και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίζει την τρέχουσα πολιτική της και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναμένεται ότι θα μειώσει την ποσοτική χαλάρωση μεταξύ του Μαρτίου και του Δεκεμβρίου του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης