Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Julius Baer: Ο χρυσός φοβάται τη Fed και μία ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι

tags :
Julius Baer: Ο χρυσός φοβάται τη Fed και μία ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι
Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται υπό πίεση από τότε που ανώτερα στελέχη της Federal Reserve έδωσαν ενδείξεις ότι μια αύξηση επιτοκίων μπορεί να είναι κατάλληλη μέσα στους επόμενους μήνες
Οι τιμές του χρυσού βρίσκονται εκ νέου υπό πίεση, καθώς η πιθανότητα μίας αύξησης των επιτοκίων το καλοκαίρι στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με αναλυτή από την ελβετική ιδιωτική τράπεζα Julius Baer.
«Το δολάριο που ανακάμπτει και η εξισορρόπηση στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων έχουν πιέσει τις τιμές του χρυσού προς τα 1.200 δολ./ουγγιά», τονίζει σε σημείωμά του την Τρίτη 31 Μαΐου ο Carsten Menke, ερευνητής αναλυτής εμπορευμάτων στην Julius Baer.
«Διατηρούμε ουδέτερη άποψη για το χρυσό, αλλά πιστεύω ότι οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσει να τον θεωρούν ως ασφαλιστικής δικλείδα για τα χαρτοφυλάκιά τους, με φόντο τους κινδύνους στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αγορές».
Οι ράβδοι χρυσού υποχώρησαν στα χαμηλά 3,5 μηνών το πρωί της Τρίτης και είναι καθ' οδόν για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Νοέμβριο.
Την Τρίτη το πρωί οι τιμές spot του χρυσού ανέβαιναν μέχρι 0,5%, στα 1.211 δολ./ουγγιά, μετά την υποχώρησή 1% που κατέγραψε το πολύτιμο μέταλλο στις συναλλαγές της Δευτέρας, στα 1,199,60 δολ./ουγγιά, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 17 Φεβρουάριο.



Ο Menke αναμένει ότι η μεταβλητότητα θα είναι αυξημένη, καθώς οδεύουμε προς την έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή 3 Ιουνίου.
Στο σημείωμά του εξηγεί ότι, ενώ η ζήτηση για χρυσό των δυτικών οικονομιών συνέχισε να αυξάνεται το Μάιο, οι αναδυόμενες αγορές έχουν δει μια μάλλον υποτονική αύξηση της ζήτησης.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία για το εμπόριο στην Ελβετία, οι παραδοσιακοί εισαγωγείς χρυσού, όπως το Χονγκ Κονγκ, έχουν γίνει πλέον εξαγωγείς.
Ενώ ο χρυσός ρέει από τα δυτικά προς τα ανατολικά τα τελευταία χρόνια, η τάση φαίνεται να έχει αντιστραφεί αυτό το έτος».
Ο χρυσός βρίσκεται υπό πίεση από τότε που ανώτερα στελέχη της Federal Reserve έδωσαν ενδείξεις ότι μια αύξηση επιτοκίων μπορεί να είναι κατάλληλη μέσα στους επόμενους μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, είπε ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι «πιθανώς» κατάλληλη μέσα στους επόμενους μήνες, αν βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα.
Αυτό έχει προσθέσει περαιτέρω πίεση στο κίτρινο μέταλλο, που συνεχίζει να χάνει αξία.
Ωστόσο, ο Sandy Jadeja, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγορών την SignalPro, είπε στο CNBC την Τρίτη ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το χρυσό βραχυπρόθεσμα.
«Κοιτάζω προς τα 1.300 δολ», δήλωσε, αλλά παράλληλα προειδοποίησε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι τα 1.420 δολ., επίπεδο όμως που θα είναι μια πρόκληση να προσεγγιστεί.
«Τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια;
Θα δούμε μια ισχυρή συνέχεια προς τα πάνω;
Και αυτό πιθανότατα θα συμβεί αν δούμε τους χρηματιστηριακούς δείκτες να υποχωρούν».
Ο χρυσός χάνει άνω του 6% το Μάιο, στη μεγαλύτερη πτώση από το Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης