Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Martin Currie (επενδυτική): Ο Ιούνιος είναι ο χειρότερος μήνας για τις αγορές την τελευταία δεκαετία

tags :
Martin Currie (επενδυτική): Ο Ιούνιος είναι ο χειρότερος μήνας για τις αγορές την τελευταία δεκαετία
Οκτώ από τα δέκα τελευταία χρόνια το σύστημα «πουλήστε την τελευταία ημέρα του Μαΐου» έχει λειτουργήσει επιτυχημένα για τους επενδυτές που το ακολούθησαν
Η αβεβαιότητα γύρω από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή ή την έξοδο της χώρα από την Ε.Ε. και μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αφήσει τους επενδυτές να κοιτούν με προσοχή προς το μήνα Ιούνιο.
Οι μετοχές πορεύτηκαν την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Μαΐου με σταθερά κέρδη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για το σύνολο του μήνα, υποστηριζόμενες από ένα άλμα της τάξης του 5% στην τιμή του πετρελαίου.
Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ο Ιούνιος είναι ο χειρότερος μήνας του έτους για τις αγορές.
«Οκτώ από τους δέκα τελευταίους Ιουνίους έχουν υπάρξει πτωτικοί», σημείωσε στο CNBC ο Michael Browne, διαχειριστής κεφαλαίων στη βρετανική επενδυτική εταιρεία Martin Currie.
«Είναι ο χειρότερος μήνας του έτους κατά την τελευταία δεκαετία, όχι για λίγο, αλλά σχεδόν απόλυτα.
Αν επρόκειτο να το χρησιμοποιήσετε αυτό ως τρόπο για να κοιτάξετε προς τα εμπρός, και αυτό είναι που πρέπει να κάνετε, απλά ποντάρετε σε έναν αρνητικό Ιουνίου και πουλήστε την τελευταία ημέρα του Μαΐου.
Αυτό το σύστημα έχει λειτουργήσει τουλάχιστον 8 από τα τελευταία 10 χρόνια».
Ο Browne εξήγησε ότι ο «πάτος» των κερδών το 2016 έλαβε χώρα σε ένα πρώιμο στάδιο του έτους, το οποίο ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα κέρδη έχουν υπάρξει λίγο πολύ επίπεδα στην Ευρώπη τα τελευταία 8-9 έτη.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αν η τάση αυτή συνεχιστεί και το 2016, τότε μπορεί να δούμε έναν καλύτερο Ιούνιο.
«Από τις αρχές του έτους έχουμε δει τις αγορές κινούνται σε στενή σχέση με τα εταιρικά κέρδη.
Οπότε γύρω στο Νοέμβριο - Δεκέμβριο οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται πολύ υψηλότερα από την πραγματικότητα».
Ορισμένοι αναλυτές έχουν επίσης επισημάνει την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων ως λόγο για τα κέρδη των παγκόσμιων αποθεμάτων το Μάιο.
Το πετρέλαιο έχει βρεθεί σε άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας μιας σειρά από διακοπές στην τροφοδοσία, βοηθώντας τις τιμές να φλερτάρουν με τα 50 δολ./βαρέλι.
Ωστόσο, οι επενδυτές είναι προσεκτικοί από τότε που η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι «πιθανώς» κατάλληλη μέσα στους επόμενους μήνες, αν βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα.
«Είναι σκόπιμο πιστεύω, και το έχω πει αυτό στο παρελθόν, η Fed να προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων της και, κατά πάσα πιθανότητα, τους επόμενους μήνες μια τέτοια κίνηση θα ήταν σκόπιμη», είπε απαντώντας ερώτηση στο Ινστιτούτο Radcliffe for Advanced Study του Χάρβαρντ, την Παρασκευή 27 Μαΐου.
Αυτοί που στοιχηματίζουν σε μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο ανυπομονούν να παρακολουθήσουν μια ακόμη ομιλία της Yelen τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, έπειτα από την ανακοίνωση των δεδομένων για τις μισθοδοσίες που θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή 3 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης