Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Όλο και πιο κοντά η αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Πιθανότερο σενάριο ο Σεπτέμβριος

Danske Bank: Όλο και πιο κοντά η αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Πιθανότερο σενάριο ο Σεπτέμβριος
Βλέπουμε έναν συνδυασμό μιας σημαντικής επιβράδυνσης όσον αφορά την ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο Α' τρίμηνο και πιο αργή αύξηση της απασχόλησης
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται ότι προετοιμάζεται εντατικά για μια αύξηση των επιτοκίων σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις της.
Αυτό ήταν, σε κάθε περίπτωση, το σήμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής του Απριλίου και τις τελευταίες παρατηρήσεις από τα μέλη της Fed.
Η αγορά δεν είναι επί του παρόντος προετοιμασμένη για μια αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, καθώς αξιολογεί τις πιθανότητες στο 60% για τον Ιούνιο και στο 80% για το Σεπτέμβριο.
Ως αποτέλεσμα, τα πιο επιθετικά σήματα από τη Fed έχουν ενισχύσει το αμερικανικό δολάριο και οδήγησαν σε υποχώρηση τις τιμές των εμπορευμάτων.
Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το Σεπτέμβριο, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η μόνη αύξηση φέτος.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν κινηθεί υψηλότερα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ορισμένα από τα πιο επιθετικά στελέχη της νομισματικής επιτροπής της Fed εξακολουθούν να λένε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.
Ειδικά τα σχόλια της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Janet Yellen, την Παρασκευή 27 Μαΐου, ότι «είναι σκόπιμο για την Fed σταδιακά και προσεκτικά να αυξήσει τα επιτόκιά της» και ότι «κατά πάσα πιθανότητα τους επόμενους μήνες μια τέτοια κίνηση θα ήταν σκόπιμη» στήριξαν μια επανατιμολόγηση της νομισματικής πολιτικής.
Επί του παρόντος, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια πιθανότητα 30% για μία αύξηση τον Ιούνιο.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η έκθεση του Απριλίου για τις θέσεις εργασίας έκλεισε την πόρτα για μία αύξηση τον Ιούνιο.
Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 160.000 άτομα τον Απρίλιο, η οποία ήταν η χαμηλότερη αύξηση εδώ και επτά μήνες και τώρα έχουμε έναν συνδυασμό μιας σημαντικής επιβράδυνσης όσον αφορά την ανάπτυξη στο Α' τρίμηνο και πιο αργή αύξηση της απασχόλησης.
Αντ' αυτού, ακόμη πιστεύουμε ότι θα δούμε μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed το Σεπτέμβριο.
Όμως, η πιθανότητα για μία αύξηση εντός του καλοκαιριού έχει πράγματι αυξηθεί, καθώς η ανάπτυξη των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, έπειτα από 1-2 αδύναμα τρίμηνα και βλέπουμε δυνατότητες για περαιτέρω ανατιμολόγηση στο χαμηλό κομμάτι των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
Αναμένουμε τους επόμενους 3-6 μήνες να δούμε μια περαιτέρω μείωση της κλίσης της καμπύλης 2ετών και 10ετών ομολόγων, καθώς οι περισσότερες αυξήσεις της Fed θα έχουν προεξοφληθεί και καθώς οι επενδυτές «κυνηγούν» τις υψηλότερες αποδόσεις αμερικανικών ομολόγων.
Ως εκ τούτου, θα υπάρχει μικρό περιθώριο για υψηλότερες αποδόσεις όσον αφορά τα 10ετή ομόλογα.
Πάντως, τελικά η Fed θα πρέπει να συνεχίσει τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, προκαλώντας μία ανοδική τάση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Αυτή η κίνηση υψηλότερα αναμένεται κυρίως να παρουσιαστεί σε ορίζοντα 6-12 μηνών.
Οι προβλέψεις μας για τα επιτόκια των ΗΠΑ σε ορίζοντα 12 μηνών βρίσκονται υψηλότερα από εκείνες της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης