Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Nomura προειδοποιεί: Μην υποτιμηθούν οι επιπτώσεις από το Brexit – Θα μειωθεί το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,5%

tags :
Η Nomura προειδοποιεί: Μην υποτιμηθούν οι επιπτώσεις από το Brexit – Θα μειωθεί το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,5%
Ο αντίκτυπος του Brexit θα είναι εκτεταμένος και μακράς διαρκείας αναφέρει η Nomura
Να μην υποτιμήσουν οι επενδυτές τις επιπτώσεις από το Brexit από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ προειδοποιεί ο ιαπωνικός οίκος Nomura.
Η Nomura αναμένει ότι η παγκόσμια επίπτωση του Brexit θα επιδράσει στην οικονομία και στις αγορές θα πλήξει την εμπιστοσύνη και την ψυχολογία θα επηρεάσει το εμπόριο.
Ο Ιαπωνικός οίκος προειδοποιεί ότι κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει το βάθος και την πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, η οποία φαίνεται να έχει αυξηθεί από το 2008 ...
Για να εκτιμηθεί η συνολική επίπτωση αυτής της έκπληξης όπως θεωρεί η Nomura το Brexit θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα συνολικά και όχι στατικά.
Μια παγκόσμια συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών θα ήταν μια απάντηση σε μια παγκόσμια κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής αγοράς σενάριο που είναι πιθανά.
Όμως με την αξιοπιστία των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών να βρίσκονται τόσο χαμηλά είναι προφανές ότι το κλίμα δεν θα αλλάξει όσο οι επενδυτές αποστρέφονται τον κίνδυνο.

Μην υποτιμηθεί η παγκόσμια μετάδοση

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι η χρηματοπιστωτική και οικονομική επίπτωση αυτού του αποτελέσματος θα πρέπει να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 4% των παγκόσμιων εισαγωγών ως προς το ΑΕΠ για το 2015.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα ήταν πολύ απλοϊκή.
Ο αντίκτυπος του Brexit θα είναι εκτεταμένος και μακράς διαρκείας, για δύο βασικούς λόγους.
Πρώτον, περιμένουμε δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία της ζώνης του ευρώ και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ενώ η αξία των εξαγωγών από την υπόλοιπη ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο το 3% η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμιου οικονομικού κέντρου (τράπεζες και funds διαθέτουν assets 8 φορές στο ΑΕΠ)   αφήνει την υπόλοιπη ΕΕ πολύ περισσότερο εκτεθειμένη έναντι της Βρετανίας από την άποψη των οικονομικών και επενδυτικών δεσμών.
Το ένα τρίτο των εξαγωγών χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι στην ΕΕ
Περισσότερο από το 50% του διασυνοριακού δανεισμού του τραπεζικού τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατευθύνεται προς την ΕΕ
Σχεδόν το 50% των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Βρετανία  προέρχεται από την ΕΕ
Επιπλέον, το Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω αντιευρωπαϊκά συναισθήματα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αυξάνοντας τους φόβους και άλλες χώρες να εγκαταλείψουν την Ένωση.
Οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν αρνητικά το ΑΕΠ της ευρωζώνης καθώς θα μειωθεί κατά 0,5% ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και το ευρώ.
Ενώ το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι λιγότερο από το 4%, έναντι 18% της ΕΕ είναι 18%, οι δευτερογενείς συνέπειες για την Ευρώπη, από τον παγκόσμιο αντίκτυπο θα είναι σημαντικές. .
Επίσης η ακραία η αβεβαιότητα είναι το ανάθεμα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές
Αυτή η ακραία αβεβαιότητα στο City του Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου, είναι ανάθεμα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, ειδικά όταν η παγκόσμια οικονομία είναι τόσο εύθραυστη, εν μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι ακριβώς θα σήμαινε το Brexit  στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Για παράδειγμα, πόσο σύντομα και πόσο επιτυχημένα η Βρετανία θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με την ΕΕ τους όρους  της απόσυρσης και να επαναδιαπραγματευθεί τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη όταν το 60% των εμπορικών συναλλαγών της Βρετανίας σχετίζονται με την ΕΕ.
Θα υπάρξει συνταγματική  τροποποίηση της νομοθεσίας από το δίκαιο της ΕΕ στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου;
Η Σκωτία θα πιέσει για ένα άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία;
Η αβεβαιότητα και η αποστροφή κινδύνου είναι πιθανό να αποθαρρύνει νέες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Ο κίνδυνος είναι ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες – μαζί με την αύξηση του πληθωρισμού, την πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, την υψηλή αβεβαιότητα και την αποδυνάμωση της εγχώριας ιδιωτικής ζήτησης – προκαλούν ένα φαύλο κύκλο, ξεπερνώντας κάθε θετική ώθηση από μια πιο ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία ή νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση της πολιτικής.

Η σύνδεση με τις εκλογές στις ΗΠΑ

Επιπλέον, δεν πρέπει να υποτιμούμε την ψυχολογική επίδραση και πόσο γρήγορα οι αγορές θα μπορούσαν να συνδέσουν το αποτέλεσμα στην Βρετανία με τον Donald Trump που διεκδικεί το προεδρικό αξίωμα.
Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μέρος ενός παγκόσμιου φαινομένου - η άνοδος του εθνικιστικού αισθήματος ενάντια στα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα.
Το δημογραφικό προφίλ των υποστηρικτών του Brexit υποστηρικτές είναι εντυπωσιακά παρόμοια με εκείνη των αμερικανικών υποστηρικτών του Trump.
Οι δημοσκοπήσεις είναι επίσης εντυπωσιακά παρόμοιες.
Οι δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι το Brexit και τα στρατόπεδα του Bremain είναι κοντά, όπως είναι οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ για την Clinton και τον Trump.
Οι επενδυτές δεν είχαν προβλέψει και κυρίως δεν είχαν αποτιμήσει το Brexit.
Οι αγορές στοιχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου υποβάθμισαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έδειχναν καθαρή υπεροχή της παραμονής στην ΕΕ όπως δείχνουν καθαρή νίκη της Clinton.
Γνωρίζετε την έγινε οι στοιχηματικές απέτυχαν.
Το αποτέλεσμα έκπληξη του Brexit θα πρέπει να αυξήσει τώρα την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων καθώς αποδείχθηκε ότι οι πολίτες σκόπιμα παραπληροφορούν.
Η στατιστική θεωρία μας επιτρέπει να ποσοτικοποιηθεί πόσο οι προσδοκίες σχετικά με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μπορούν να επηρεαστούν από το Brexit.
Οι επενδυτές αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να στηρίζονται μόνο στις δημοσκοπήσεις.

Η παγκόσμια επίπτωση

Με λίγα λόγια, αναμένουμε ότι η παγκόσμια επίπτωση του Brexit να είναι πιο εμφανής στην οικονομία, την εμπιστοσύνη και την ψυχολογία.
Η Nomura προειδοποιεί να μην υποτιμούμε το βάθος της παγκόσμιας μετάδοσης της χρηματοπιστωτικής αγοράς, η οποία φαίνεται να έχει αυξηθεί από 2008. για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης του 2011, όταν υπήρχαν σημαντικές φόβοι για διάλυση της ΕΕ, οι μετοχές και τα ομόλογα  της Ασίας κινήθηκαν πολύ πιο υψηλή σε σχέση με τον Euro Stoxx 50.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed, αλλά οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει την  Fed για το 2016 (μετά το αποτέλεσμα Brexit, η αγορά βλέπει μόνο 6% πιθανότητα  αύξησης των επιτοκίων από την Fed το 2016, σε σχέση με  58% πριν από το δημοψήφισμα της ΕΕ).
Η Nomura πιστεύει ότι το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα της επόμενης αύξηση των επιτοκίων της Fed είναι ο Δεκέμβριος του 2016.
Αν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να υποχωρούν θα ρίξουν  περισσότερο λάδι στη φωτιά προκαλώντας sell off στις αναδυόμενες αγορές.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης