Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Οι μεγάλες Αμερικανικές τράπεζες έτοιμες να εγκαταλείψουν το City του Λονδίνου

tags :
Financial Times: Οι μεγάλες Αμερικανικές τράπεζες έτοιμες να εγκαταλείψουν το City του Λονδίνου
JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley μετακομίζουν σε Δουβλίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη
Οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για τη μετατόπιση των δραστηριοτήτων τους εκτός Βρετανίας, με τον Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας να προειδοποιεί ότι «χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στη Βρετανίας κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμά τους να λειτουργούν σε ολόκληρη την ΕΕ».
Σύμφωνα με τους Financial Times «οι επενδυτικές τράπεζες αντέδρασαν αμέσως με αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, με μερικά από τια μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο City του Λονδίνου να αναζητούν τρόπους για να μεταφέρουν τμήματά τους εκτός Βρετανίας».
Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ όπως JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley - έχουν μεγάλο κύκλο δραστηριοτήτων στη Βρετανία και απασχολούν δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους και στελέχη τώρα όμως μελετούν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μέρος αυτών των δραστηριοτήτων τους στο Δουβλίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.
Στον κίνδυνο που διατρέχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι τράπεζες θα χάσουν τα δικαιώματα τους να λειτουργούν στην ΕΕ, εάν η Βρετανία φύγει και από την ενιαία αγορά.
Ο François Villeroy de Galhau δήλωσε το σήμερα (25/6) ότι είναι «παράδοξο» να επιτραπεί στο City του Λονδίνου να λειτουργεί με τους κανόνες της ΕΕ παρότι η Βρετανία δεν θα είναι μέρος της Ευρωζώνης όπως συμβαίνει με τη Νορβηγία.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τόνισε ότι «υπάρχει ένα προηγούμενο, κι αυτό είναι το νορβηγικό μοντέλο.
Αυτό θα επιτρέψει Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβαση της στην ενιαία αγορά, αλλά υπό τη δέσμευση να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ».
Από την πρώτη αντίδραση της ΕΚΤ προκύπτει ότι η ΕΕ δεν θα δώσει στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα την ευκαιρία να έχει μια εύκολη μετάβαση.
Οι νομικοί σύμβουλοι των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών έχουν προειδοποιήσει ότι ορισμένα δικαιώματα για την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών από τη Βρετανία προς τους πελάτες τους στην ΕΕ θα μπορούσαν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου να καταργηθούν ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας με την ΕΕ.
Ο Jamie Dimon, διευθύνοντας σύμβουλος της JPMorgan , προειδοποίησε πριν από το δημοψήφισμα ότι 4.000 θέσεις εργασίας, από τις 16 χιλιάδες που διαθέτει η τράπεζα στη Βρετανία θα μπορούσαν να χαθούν από το κλείσιμο και τη μεταφορά υποκαταστημάτων της σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης