Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μπαράζ υποβαθμίσεων της Βρετανίας από Standard and Poor's και Fitch στην κλίμακα ΑΑ λόγω Brexit - Αρνητικό το outlook

Μπαράζ υποβαθμίσεων της Βρετανίας από Standard and Poor's και Fitch στην κλίμακα ΑΑ λόγω Brexit - Αρνητικό το outlook
Μαύρη Δευτέρα η 27η Ιουνίου του 2016 για την Μ. Βρετανία λόγω του μπαράζ των υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης
Μπαράζ υποβαθμίσεων δέχθηκε η Μεγάλη Βρετανία από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης Standard and Poor's και Fitch στις 27 Ιουνίου του 2016. 
Συγκεκριμένα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά δύο βαθμίδες, σε ΑΑ από ΑΑΑ προηγουμένως, προχώρησε σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Ταυτόχρονα και η Fitch, υποβάθμισε σε AA την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω Brexit με αρνητικό το outlook

Γιατί υποβάθμισε την Βρετανία Standard and Poor's

Ειδικότερα, Standard and Poor's αποφάσισε να υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατά μια βαθμίδα, σε ΑΑΑ από ΑΑ προηγουμένως, με αρνητικό outlook.
Παράλληλα, υποβάθμισε και την αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England - BoE) σε AA, από ΑΑΑ προηγουμένως, με αρνητικό outlook.
Η S&P σημειώνει πως προχωρά σήμερα σε υποβάθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου, παραβιάζοντας το οικονομικό της ημερολόγιο - χρονοδιάγραμμα, λόγω του αποτελέσματος του ιστορικού δημοψηφίσματος για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε..
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει η S&P, στο εθνικό δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε..
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως το Brexit είναι ένα επιδραστικό γεγονός, που θα οδηγήσει σε ένα λιγότερο προβλέψιμο, λιγότερο σταθερό και λιγότερο αποτελεσματικό πλαίσιο πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως προσθέτει ο οίκος, στον απόηχο αυτής της απόφασης, η θεσμική αξιολόγηση του Ην. Βασιλείου δεν αποτελεί πια ισχυρό στοιχείο.
Η υποβάθμιση απηχεί, επίσης, τους κινδύνους μιας σημαντικής επιδείνωσης των εξωτερικών συνθηκών χρηματοδότησης.
Παράλληλα, τονίζει πως η ψήφος υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. που καταγράφηκε σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα για τη χώρα συνολικά.
Οι αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης (αρνητικό outlook) αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις οικονομικές προοπτικές, τις δημοσιονομικές επιδόσεις αλλά και του ρόλου της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος.
Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος εκτιμά πως η απόφαση για Brexit θα αποδυναμώσει την προβλεπτικότητα, την σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής στο Ην. Βασίλειο και θα επηρεάσει την οικονομία, την ανάπτυξη του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό και εξωτερικό ισοζύγιο.
Το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της οικονομικής επίδοσης του Ην. Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην απασχόληση και στα δημόσια έσοδα.
Το αποτέλεσμα ενδεχομένως να δημιουργήσει και μια συνταγματική κρίση, εφόσον οδηγήσει σε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αβεβαιότητα γύρω από βασικά σημεία θα πλήξει, σύμφωνα με τη S&P, την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη του ΑΕΠ, τα δημόσια οικονομικά της χώρας, ενώ θα θέσει σε κίνδυνο τις εξωτερικές πηγές της χρηματοδότησης της χώρας, που είναι βασικές για τη χρηματοδότηση των μεγάλων ελλειμμάτων της.
Ο οίκος αναφέρει, επίσης, ότι θα ξεκινήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., τόσο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και για τη σύναψη νέων συνθηκών, που σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο από τα δύο χρόνια που έχουν οριστεί.
Και αυτό διότι οι νέες συνθήκες θα πρέπει να εγκριθούν και από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, κάτι που σαφώς θα πάρει χρόνο.
Ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να καταλήξει σε μια ευεργετική διάταξη με την ΕΕ, άλλοι θεωρούν ότι τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ δε θα έχουν κίνητρα να είναι «ευγενικοί» με τη χώρα, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν το ενδεχόμενο νέων αποχωρήσεων και ανόδου του ευρωσκπτικισμού.

Γιατί υποβάθμισε το Ηνωμένο Βασίλειο η Fitch

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά μία βαθμίδα, σε AA από AA+ προηγουμένως, προχώρησε σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Fitch, με αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (negative outlook), στον απόηχο της απόφασης του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).
Σημειώνεται ότι η Fitch υποβάθμισε και την αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας, επίσης σε ΑΑ με αρνητικό outlook.
Παραβιάζοντας το οικονομικό της ημερολόγιο - χρονοδιάγραμμα, η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης του Ην. Βασιλείου, εκτιμώντας πως η αβεβαιότητα μετά το δημοψήφισμα θα επιφέρει απότομη επιβράδυνση της βραχυπρόθεσμης ενίσχυσης του ΑΕΠ, καθώς οι επιχειρήσεις αναβάλουν τα επενδυτικά σχέδιά τους και εξετάζουν αλλαγές στο νομικό και κανονιστικό περιβάλλον, υπό το οποίο λειτουργούν.
Αν και αναγνωρίζει την αβεβαιότητα της έκτασης του αρνητικού σοκ, η Fitch αναθεωρεί καθοδικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του Ην. Βασιλείου το 2016 σε +1,6%, από +1,9% προηγουμένως, και το 2017 και 2018 σε +0,9%, από +2% προηγουμένως, ενώ σωρευτικά θα βρίσκεται στο -2,3% από ό,τι θα βρισκόταν σε περίπτωση Bremain [με βάση τις εκτιμήσεις της Fitch].
Επιπλέον, τονίζει πως και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι αποδυναμωμένες, λόγω των λιγότερο ευνοϊκών όρων για τις εξαγωγές στην Ε.Ε., την πτώση της μετανάστευσης και της μείωσης των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Όπως επισημαίνει, μια αναπροσαρμογή στην αξία της στερλίνας, καθώς και αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον θα μπορούσαν, επίσης, να επηρεάσουν την ανάπτυξη.
Χαρακτηριστικά τονίζει πως οι επιπτώσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα εξαρτηθούν από τις μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ της χώρας και της Ε.Ε., που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό για τα βρετανικά προϊόντα.
Σε άλλο σημείο η Fitch αναφέρει πως ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα επηρεάσει αρνητικά τα φορολογικά έσοδα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού και θα «απαιτήσει» από την κυβέρνηση να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για να αποτρέψει την αποτυχία στους δημοσιονομικούς της στόχους.
Η Fitch αναμένει πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα κυμανθεί στο μέσο όρο 3,6% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με 2,8%, σε περίπτωση Bremain.
Αυτό συνεπάγεται ότι ο λόγος του χρέους της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να αυξάνεται πάνω από τον ορίζοντα των προβλέψεων, φθάνοντας στο 91% επί του ΑΕΠ το 2017.
Η υπερχρέωση του δημόσιου τομέα παραμένει μεταξύ των υψηλότερων, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση από «ΑΑ» έως «ΑΑΑ».
Ταυτόχρονα, η μεγάλη μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους -σχεδόν αποκλειστικά σε στερλίνες- και το χαμηλό βάρος εξυπηρέτησης τόκων συνεπάγεται υψηλότερο επίπεδο ανοχής του χρέους.
Επιπλέον, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή, συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης για παραίτησή από τον πρωθυπουργό, συμβάλλοντας στην αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης και μείωσης των περιθωρίων για την εφαρμογή της πολιτικής στην τρέχουσα συγκυρία.
Επιπλέον, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή, συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης για παραίτησή από τον πρωθυπουργό, συμβάλλοντας στην αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης και μείωσης των περιθωρίων για την εφαρμογή της πολιτικής στην τρέχουσα συγκυρία.
Ακόμα, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στη Σκωτία επέλεξαν την παραμονή κάνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πιο πιθανό σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon ανέφερε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «πολύ πιθανό».
Μια ψήφος υπέρ της ανεξαρτησίας θα είναι αρνητική για την αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του λόγου του δημόσιου χρέους / ΑΕΠ, αύξηση του μεγέθους του εξωτερικού ισοζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου και, ενδεχομένως, θα δημιουργήσει αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα, για παράδειγμα, στην περίπτωση αβεβαιότητας για το νόμισμα της Σκωτίας.

Λόγοι Υποβάθμισης, σύμφωνα με τη Fitch
- Αποδείξεις ότι το Brexit έχει πιο επιβλαβείς επιπτώσεις για την οικονομία του Ην. Βασιλείου.
- Επιδείνωση στα δημοσιονομικά της χώρας, που θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.
- Μια πιο παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που θα υπονομεύσει το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, θα εμποδίσει τον σαφή προσδιορισμό των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ, ή θα οδηγήσει σε διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λόγοι Αναβάθμισης, σύμφωνα με τη Fitch
- Αποδείξεις ότι οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου αποδείχτηκαν πιο ανθεκτικές στο σοκ του Brexit.
- Περαιτέρω μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, οδηγώντας σε σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης