Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mobius (Franklin Templeton): Αργά ή γρήγορα οι αγορές θα ξεπεράσουν το hangover του Brexit

Mobius (Franklin Templeton): Αργά ή γρήγορα οι αγορές θα ξεπεράσουν το hangover του Brexit
Η ψηφοφορία Brexit δείχνει στον κόσμο ότι η πολιτική αστάθεια δεν συγκεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές, μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε ανεπτυγμένες αγορές
«Την Παρασκευή, 24 Ιουνίου, οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο ξύπνησαν με hangover μετά το Brexit.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ψηφίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αφήνοντας πολλούς επενδυτές στήλη άλατος, συμπεριλαμβανομένου και εμού».
Αυτό αναφέρει σε νέα του ανάλυση ο επικεφαλής της Franklin Templeton, Mark Mobius, ο οποίος παραδέχεται ότι πίστευε ότι ο βρετανικός λαός θα έβλεπε ότι τα θετικά της συμμετοχής της χώρας του στην ΕΕ υπερτερούσαν των αρνητικών.
Ο ίδιος πιστεύει ότι μόλις το αρχικό σοκ εξασθενήσει, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος θα πρέπει να είναι πιο περιορισμένος στις αναδυόμενες αγορές, καθώς ο όγκος των συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχετικά μικρός για τις περισσότερες αναδυόμενες χώρες.
Ωστόσο, ορισμένες και συγκεκριμένες αναδυόμενες αγορές έχουν μεγαλύτερους δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και ο αντίκτυπος θα μπορούσαν να γίνουν αισθητά εντονότερος στις χώρες αυτές.
Μερικές από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας με ιστορικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά.
Συγκεκριμένες εταιρείες με δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να επηρεαστεί - οι τράπεζες, για παράδειγμα, που έχουν επενδύσεις σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο (ή υποκαταστήματα εκεί).
Αν οι εμπορικοί δεσμοί σπάσουν, πολλές εταιρείες θα μπορούσαν να βρουν περισσότερα οφέλη στις χώρες εντός της ΕΕ.
Θα μπορούσε να υπάρξει μια «ασημένια» επένδυση για ορισμένες χώρες των αναδυόμενων αγορών.
Αυτή μπορεί να είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δεδομένου ότι οι χώρες αυτές βρίσκονται στην ΕΕ και το κόστος τους είναι πολύ χαμηλότερο.
Αυτό το γεγονός δεν επηρεάζει όμως την άποψη του Mobius για τις αναδυόμενες αγορές σε γενικές γραμμές ή το επενδυτικό δυναμικό.
Η ψηφοφορία Brexit δείχνει στον κόσμο ότι η πολιτική αστάθεια δεν συγκεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές, μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε ανεπτυγμένες αγορές.
Ενώ η μεταβλητότητα μπορεί να συνεχιστεί, οι αγορές μπορούν να αναπροσαρμοστούν. Μέρος της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας σχετίζεται με το στοιχείο αιφνιδιασμού των εκλογικών διαδικασιών.
Οι αγορές απλά δεν τιμολογούν σωστά τις προοπτικές.
Κατά την άποψή του, το Brexit δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική στις αναδυόμενες αγορές ή στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο πολύ.
Μετά την μεταβλητότητα του Brexit, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχίσει την πολιτική της με βάση τους αριθμούς που προέρχονται από την απασχόληση, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Το μεγάλο ερώτημα για τους παρατηρητές της αγοράς, βέβαια, είναι το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ΕΕ.
Αν αυτό γίνεται αντιληπτό στη βάση ότι τα άλλα μέλη μπορούν να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, τότε η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί και θα μπορούσε να είναι πολύ κακή για τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αγορές.
Ωστόσο, η άποψή του είναι ότι οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να είναι σε θέση να διαφοροποιηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης