Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβαθμίζει σε AA την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω Brexit - Αρνητικό το outlook

Fitch: Υποβαθμίζει σε AA την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω Brexit - Αρνητικό το outlook
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι αποδυναμωμένες, λόγω των λιγότερο ευνοϊκών όρων για τις εξαγωγές στην Ε.Ε., την πτώση της μετανάστευσης και της μείωσης των άμεσων ξένων επενδύσεων
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά μία βαθμίδα, σε AA από AA+ προηγουμένως, προχώρησε σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Fitch, με αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (negative outlook), στον απόηχο της απόφασης του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).
Σημειώνεται ότι η Fitch υποβάθμισε και την αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας, επίσης σε ΑΑ με αρνητικό outlook.
Παραβιάζοντας το οικονομικό της ημερολόγιο - χρονοδιάγραμμα, η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης του Ην. Βασιλείου, εκτιμώντας πως η αβεβαιότητα μετά το δημοψήφισμα θα επιφέρει απότομη επιβράδυνση της βραχυπρόθεσμης ενίσχυσης του ΑΕΠ, καθώς οι επιχειρήσεις αναβάλουν τα επενδυτικά σχέδιά τους και εξετάζουν αλλαγές στο νομικό και κανονιστικό περιβάλλον, υπό το οποίο λειτουργούν.
Αν και αναγνωρίζει την αβεβαιότητα της έκτασης του αρνητικού σοκ, η Fitch αναθεωρεί καθοδικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του Ην. Βασιλείου το 2016 σε +1,6%, από +1,9% προηγουμένως, και το 2017 και 2018 σε +0,9%, από +2% προηγουμένως, ενώ σωρευτικά θα βρίσκεται στο -2,3% από ό,τι θα βρισκόταν σε περίπτωση Bremain [με βάση τις εκτιμήσεις της Fitch].
Επιπλέον, τονίζει πως και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι αποδυναμωμένες, λόγω των λιγότερο ευνοϊκών όρων για τις εξαγωγές στην Ε.Ε., την πτώση της μετανάστευσης και της μείωσης των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Όπως επισημαίνει, μια αναπροσαρμογή στην αξία της στερλίνας, καθώς και αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον θα μπορούσαν, επίσης, να επηρεάσουν την ανάπτυξη.
Χαρακτηριστικά τονίζει πως οι επιπτώσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα εξαρτηθούν από τις μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ της χώρας και της Ε.Ε., που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό για τα βρετανικά προϊόντα.
Σε άλλο σημείο η Fitch αναφέρει πως ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα επηρεάσει αρνητικά τα φορολογικά έσοδα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού και θα «απαιτήσει» από την κυβέρνηση να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για να αποτρέψει την αποτυχία στους δημοσιονομικούς της στόχους.
Η Fitch αναμένει πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα κυμανθεί στο μέσο όρο 3,6% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με 2,8%, σε περίπτωση Bremain.
Αυτό συνεπάγεται ότι ο λόγος του χρέους της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να αυξάνεται πάνω από τον ορίζοντα των προβλέψεων, φθάνοντας στο 91% επί του ΑΕΠ το 2017.
Η υπερχρέωση του δημόσιου τομέα παραμένει μεταξύ των υψηλότερων, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση από «ΑΑ» έως «ΑΑΑ».
Ταυτόχρονα, η μεγάλη μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους -σχεδόν αποκλειστικά σε στερλίνες- και το χαμηλό βάρος εξυπηρέτησης τόκων συνεπάγεται υψηλότερο επίπεδο ανοχής του χρέους.
Επιπλέον, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή, συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης για παραίτησή από τον πρωθυπουργό, συμβάλλοντας στην αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης και μείωσης των περιθωρίων για την εφαρμογή της πολιτικής στην τρέχουσα συγκυρία.
Επιπλέον, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή, συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης για παραίτησή από τον πρωθυπουργό, συμβάλλοντας στην αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης και μείωσης των περιθωρίων για την εφαρμογή της πολιτικής στην τρέχουσα συγκυρία.
Ακόμα, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στη Σκωτία επέλεξαν την παραμονή κάνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πιο πιθανό σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon ανέφερε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «πολύ πιθανό».
Μια ψήφος υπέρ της ανεξαρτησίας θα είναι αρνητική για την αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του λόγου του δημόσιου χρέους / ΑΕΠ, αύξηση του μεγέθους του εξωτερικού ισοζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου και, ενδεχομένως, θα δημιουργήσει αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα, για παράδειγμα, στην περίπτωση αβεβαιότητας για το νόμισμα της Σκωτίας.

Λόγοι Υποβάθμισης
- Αποδείξεις ότι το Brexit έχει πιο επιβλαβείς επιπτώσεις για την οικονομία του Ην. Βασιλείου.
- Επιδείνωση στα δημοσιονομικά της χώρας, που θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.
- Μια πιο παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που θα υπονομεύσει το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, θα εμποδίσει τον σαφή προσδιορισμό των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ, ή θα οδηγήσει σε διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λόγοι Αναβάθμισης
- Αποδείξεις ότι οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου αποδείχτηκαν πιο ανθεκτικές στο σοκ του Brexit.
- Περαιτέρω μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, οδηγώντας σε σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης