Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Άμεσος ο αντίκτυπος του Brexit σε ορισμένες οικονομίες της Ε.Ε. – Σε πολιτική αβεβαιότητα η Ευρώπη

tags :
Fitch: Άμεσος ο αντίκτυπος του Brexit σε ορισμένες οικονομίες της Ε.Ε. – Σε πολιτική αβεβαιότητα η Ευρώπη
Οι πιο εκτεθειμένες χώρες είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο
Άμεσο αντίκτυπο στις οικονομικές εξελίξεις ορισμένων χωρών θα έχει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, εκτιμά η Fitch Ratings.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει πως το οικονομικό πλήγμα θα επέλθει από την μείωση των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα είναι αποτέλεσμα της αποχώρησης του νησιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πιο εκτεθειμένες χώρες είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, των οποίων οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι τουλάχιστον το 8% του ΑΕΠ τους.
Παρόλα αυτά, η Fitch αναφέρει πως δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των άνωθεν χωρών.
Σε ότι αφορά την οικονομία στο σύνολο της Ε.Ε., «πονοκέφαλο» αποτελεί το χρηματοδοτικό κενό που προκαλεί στον προϋπολογισμό της Ένωσης η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από το μπλοκ.
Επίσης, ιδιαίτερα αρνητικές θα είναι και οι επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης, καθώς θα υπάρξει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με τον αν κι άλλες χώρες ζητήσουν το δικός τους «Brexit».
Θυμίζουμε πως χθες 27/9, παραβιάζοντας το οικονομικό του ημερολόγιο – χρονοδιάγραμμα, ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά μία βαθμίδα, σε AA από AA+ προηγουμένως, με αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (negative outlook).
Σημειώνεται ότι η Fitch υποβάθμισε και την αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας, επίσης σε ΑΑ με αρνητικό outlook.
Αν και αναγνωρίζει την αβεβαιότητα της έκτασης του αρνητικού σοκ, η Fitch αναθεωρεί καθοδικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του Ην. Βασιλείου το 2016 σε +1,6%, από +1,9% προηγουμένως, και το 2017 και 2018 σε +0,9%, από +2% προηγουμένως, ενώ σωρευτικά θα βρίσκεται στο -2,3% από ό,τι θα βρισκόταν σε περίπτωση Bremain (με βάση τις εκτιμήσεις της Fitch).
Επιπλέον, τονίζει πως και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι αποδυναμωμένες, λόγω των λιγότερο ευνοϊκών όρων για τις εξαγωγές στην Ε.Ε., την πτώση της μετανάστευσης και της μείωσης των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Όπως επισημαίνει, μια αναπροσαρμογή στην αξία της στερλίνας, καθώς και αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον θα μπορούσαν, επίσης, να επηρεάσουν την ανάπτυξη.
Χαρακτηριστικά τονίζει πως οι επιπτώσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα εξαρτηθούν από τις μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ της χώρας και της Ε.Ε., που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό για τα βρετανικά προϊόντα.
Σε άλλο σημείο η Fitch αναφέρει πως ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα επηρεάσει αρνητικά τα φορολογικά έσοδα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού και θα «απαιτήσει» από την κυβέρνηση να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για να αποτρέψει την αποτυχία στους δημοσιονομικούς της στόχους.
Η Fitch αναμένει πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα κυμανθεί στο μέσο όρο 3,6% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με 2,8%, σε περίπτωση Bremain.
Αυτό συνεπάγεται ότι ο λόγος του χρέους της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να αυξάνεται πάνω από τον ορίζοντα των προβλέψεων, φθάνοντας στο 91% επί του ΑΕΠ το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης