Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Council on Foreign Relations: Σε πέντε χρόνια, δε θα υπάρχει πια το Ηνωμένο Βασίλειο

Council on Foreign Relations: Σε πέντε χρόνια, δε θα υπάρχει πια το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Σκωτία θα έχει ανεξαρτητοποιηθεί, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία ενδεχομένως να ενωθεί με την Ιρλανδία
Σε πέντε μήνες το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) θα είναι φτωχότερο, ενώ σε πέντε χρόνια δε θα υπάρχει πια.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο Richard Hass, πρόεδρος του αμερικανικού think tank Council on Foreign Relations, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα «επαναληφθεί» και σε άλλα κράτη-μέλη.
Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Politico για το πώς βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο σε πέντε χρόνια, στον απόηχο του Brexit, ο επικεφαλής του Council on Foreign Affairs απάντησε:
«Τους επόμενους πέντε μήνες το ΗΒ θα φτωχοποιείται, ενώ αντίστοιχα δημοψηφίσματα θα πραγματοποιηθούν και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
[Στο ΗΒ] θα υπάρχει νέο πρωθυπουργός, το πιθανότερο ο Boris Johnson.
Οι υπόλοιπες αγορές θα έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακάμψει, αν και η επιβράδυνση και η αποδυνάμωση της βρετανικής στερλίνας θα έχει επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα σε Ιαπωνία, Ευρώπη και αλλού.
Εφόσον η κατάσταση διαχυθεί και στις ΗΠΑ, θα έχει επιπτώσεις στην υποψηφιότητα της Hillary Clinton για την προεδρία, ενισχύοντας αντιθέτως την υποψηφιότητα του Donald Trump.
Σε πέντε χρόνια, δε θα υπάρχει πια το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Σκωτία θα έχει ανεξαρτητοποιηθεί και αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης.
Πολύ πιθανό, αν και όχι βέβαιο, είναι ότι η Βόρεια Ιρλανδία ή ένα μέρος αυτής θα έχει ενωθεί με την Ιρλανδία.
Επιπλέον, αρκετές άλλες χώρες θα έχουν αποχωρήσει από την Ε.Ε., η οποία πλέον θα αποτελείται από τον πυρήνα της Ευρωζώνης και μια σειρά από άλλες χώρες με προσαρμοσμένους δεσμούς με τις Βρυξέλλες.
Οι επισημάνσεις στους «ξεχωριστούς δεσμούς» ΗΠΑ - ΗΒ θα σπανίζουν, καθώς οι ΗΠΑ θα στραφούν σε συμμαχίες με άλλες χώρες σε άλλες περιοχές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης