Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η Σκωτία θα ψηφίσει την ανεξαρτησία και θα εισαγάγει το νόμισμα της πριν το Brexit

JP Morgan: Η Σκωτία θα ψηφίσει την ανεξαρτησία και θα εισαγάγει το νόμισμα της πριν το Brexit
Το πλήγμα της εξόδου από την Ε.Ε. θα καταστεί επίμονη τροχοπέδη για την ανάπτυξη, αλλά δεν θα προκαλέσει μια συνεχή ύφεση
Η Σκωτία βρίσκεται καθ' οδόν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία της, καθώς και για την εισαγωγή του δικού της νομίσματος προτού το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, σημειώνει στην τελευταία της έκθεση η JP Morgan.
Συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας, Malcolm Barr, σημειώνει σε κείμενό του ότι θα υπάρξουν «πιέσεις για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει μια συμφωνία με την Ε.Ε., έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπου κέρδισε το Brexit.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η Σκωτία θα ψηφίσει για την ανεξαρτησία και την καθιέρωση ενός νέου νομίσματος σε εκείνο το σημείο (το 2019)», τονίζει ο Barr σε σημείωμα προς τους πελάτες της JP Morgan, σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου.
Στο σημείωμα αναφέρεται επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πετύχει στη διαπραγματευτική διαδικασία με την Ε.Ε.
Οι νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να προσπαθήσουν να κερδίσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, χωρίς να δεχθούν την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων ή τη συνεισφορά της χώρας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να ολοκληρώσει τη διαδικασία με περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά της Ευρώπης, σύμφωνα με την JP Morgan.
«Το πλήγμα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταστεί επίμονη τροχοπέδη για έναν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αντί να δημιουργήσει μια συνεχή ύφεση», σημειώνει ο JP Morgan.
Η αμερικανική τράπεζα αναγνωρίζει επίσης ότι υπάρχει μια σειρά αβεβαιοτήτων αναφορικά με το μέλλον της σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πάντως, θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να τεθεί ένα βασικό σενάριο για το πώς σκεφτόμαστε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα.
Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι τα γεγονότα θα εξελιχθούν ακριβώς όπως προβλέπονται σε αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Barr.
Η Nicola Sturgeon, πρωθυπουργός της Σκωτίας, έχει δηλώσει ότι ένα νέο δημοψήφισμα είναι «πολύ πιθανό», μετά από εκείνο της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ε.Ε.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του David Cameron δήλωσε ότι ένα ακόμη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας είναι το «τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Σκωτία».
«Υπήρξε ένα νόμιμο, δίκαιο και αποφασιστικό δημοψήφισμα πριν από δύο χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.
«Οι λόγοι για να βρίσκεται η Σκωτία εντός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τόσο ισχυροί σήμερα όσο ήταν και πριν από 18 μήνες.
Αυτό που όλοι πρέπει να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Σκωτία και τη Βρετανία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Σκωτία τώρα είναι ένα ακόμη διχαστικό δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης