Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η Ελλάδα και οι τράπεζες κινδυνεύουν περισσότερο από το Brexit - Μειώνει έως -45% τις τιμές στόχους

tags :
Morgan Stanley: Η Ελλάδα και οι τράπεζες κινδυνεύουν περισσότερο από το Brexit - Μειώνει έως -45% τις τιμές στόχους
Μειώνει έως -45% τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley
Μετά την Goldman Sachs έρχεται και η Morgan Stanley να μειώσει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας των επιπτώσεων και της αβεβαιότητας του Brexit.
Ειδικότερα, η Morgan Stanley μειώνει στα 2 ευρώ την τιμή στόχο της Alpha Bank, από 3,7 ευρώ προηγουμένως, στα 0,80 ευρώ για την Eurobank, από 1,4 ευρώ, στα 0,30 ευρώ για την Εθνική, από 0,50 ευρώ, και στα 0,30 ευρώ για την Πειραιώς από 0,50 ευρώ προηγουμένως.
Στην τελευταία 60σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «Seismic but not systemic – what next for European banks» (Σεισμικός αλλά όχι συστηματικός κίνδυνος - τι έπεται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες), η Morgan Stanley υποβαθμίζει τη σύσταση των ελληνικών τραπεζών σε equalweight από overweight προηγουμένως, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει σοκ εμπιστοσύνης στον κλάδο, ως αποτέλεσμα των συνεπειών του Brexit.



Όπως αναφέρει περιμένουμε ο λειτουργικός κίνδυνος και το κόστος των ιδίων κεφαλαίων θα επηρεάσουν αρνητικά τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας του Brexit.
Οι βασικοί κίνδυνοι είναι:
1) η αύξηση του πολιτικού κινδύνου  στην περιφέρεια της ΕΕ,
2) η αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε λιγότερες μεταρρυθμίσεις ή μια ολοκληρωτική αντιστροφή των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα μπορούσαν να κάνουν την οικονομία λιγότερο ανθεκτική σε κραδασμούς
3) η αύξηση της πολιτικής αστάθειας και οι υψηλότερες πιθανότητες πολιτικών κρίσεων θα επηρεάσουν το επιχειρηματικό κλίμα
Στο σενάριο για τη μετά - Brexit εποχή, η Morgan Stanley θεωρεί ότι η Ελλάδα φαίνεται διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης μετά την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές ταυτίζονται με τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία και την πολιτική κατάσταση.
Αν και υπήρξε bullish στις αρχές Μαΐου, τώρα επανέρχεται στην προηγούμενη της στάση, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι οι λειτουργικοί κίνδυνοι και το κόστος των ιδίων κεφαλαίων θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών.



Τι έχει αλλάξει λόγω Brexit

Η Morgan Stanley θεωρεί ότι οι δείκτες προβληματικών δανείων θα επιδεινωθούν, ή θα δεχτούν πιέσεις, επηρεάζοντας την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους.
Μάλιστα, προχωρά στη μείωση των εκτιμήσεων κατά 6-7% των εσόδων σε όλες τις ελληνικές τράπεζες το 2017 και το 2018.
Μια τέτοια εξέλιξη μειώνει τις εκτιμήσεις για τα έσοδα κατά 23% κατά μέσο όρο το 2017 και 17% το 2018, επηρεάζοντας με τη σειρά του τους δείκτες ROE κατά 1% (σήμερα 5,3% έως 6,6% σε όλες τις τράπεζες)



Η μείωση των τιμών στόχων αντανακλούν το υψηλότερο κόστος των ιδίων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley το κόστος χρηματοδότησης παραμένει βασική κινητήρια δύναμη της NIMs,
αλλά ο χαμηλότερος όγκος πωλήσεων και η ασθενέστερη απόδοση δανείων θα θέσει πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους.
Επιπλέον, οι καταθέσεις αναμένεται να είναι οριακά υψηλότερες, προβλέποντας πλέον άλλα δύο χρόνια απομόχλευσης σε όλον τον τομέα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης