Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν και οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων

FT: Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν και οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μία μείωση επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο και μία επιπλέον μείωση κατά 0,10% τον Αύγουστο, με παράλληλη επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες
Οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων τελικά υπέκυψαν στις αρνητικές αποδόσεις.
Τα σχόλια του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, ότι το Brexit θα απαιτήσει μια μείωση των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι, έχει ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε νέα χαμηλά, στέλνοντας το βρετανικό κρατικό ομόλογο που λήγει το Μάρτιο του 2018 να διαπραγματεύεται με απόδοση -0,003% τοις εκατό, ενώ κατά την έναρξη της συνεδρίασης είχε ξεκινήσει στο +0,14%.
Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε στο κλαμπ της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας που βλέπουν τα κρατικά τους ομόλογα να εμπορεύονται με αποδόσεις υπο του μηδενός.
Ο συνολικός όγκος των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 τρισ. δολ. αυτό το μήνα, εξαιτίας της νίκης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, και τώρα ανέρχονται συνολικά ελαφρώς χαμηλότερα από τα 12 τρισ. δολ.
Ο επικεφαλής αναλυτής για τα επιτόκια στην Henderson, Mitul Patel, λέει ότι η αγορά αναμένει πως τα βρετανικά επιτόκια θα πέσουν κοντά στο 0%.
«Ενώ ο Carney έχει δηλώσει στο παρελθόν μια απέχθεια για τα αρνητικά επιτόκια, τίποτα δεν μπορεί αποκλειστεί», είπε.
«Επίσης, ο Carney άφησε να εννοηθεί ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει και άλλα εργαλεία.
Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν βέβαια την ποσοτική χαλάρωση, μέσω των αγορών ομολόγων και ίσως μέσω της αγοράς εταιρικών ομολόγων».
Η RBC Capital Markets έγραψε σχετικά:
«Η πρόβλεψή μας είναι ότι στη συνάντηση της 14ης Ιουλίου θα υπάρξει μία μείωση επιτοκίων κατά 0,25%.
Ακόμη, προβλέπουμε μία ακόμη μείωση κατά 0,10% τον Αύγουστο, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες, στο συνολικό ποσό των 425 δισ. στερλινών μέσω αγορών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Υπάρχουν όμως κίνδυνοι και δεδομένου ότι έχει περάσει μόνο μια εβδομάδα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι περισσότερο από πιθανό ότι τα μέλη της νομισματικής επιτροπής δεν θα έχουν αποφασίσει την κατάλληλη απάντηση».
Η Barclays από την πλευρά της δείχνει πώς έχουν εξελιχθεί οι προσδοκίες για τα επιτόκια από πριν από το δημοψήφισμα:

download image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης