Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του Βελγίου σε ΑΑ - Διατήρησε αρνητικό το Outlook

Fitch Ratings: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του Βελγίου σε ΑΑ - Διατήρησε αρνητικό το Outlook
Ο λόγος του χρέους της κυβέρνησης του Βελγίου ως προς το ΑΕΠ είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών με βαθμολογία ΑΑ, κλείνοντας το 2015 στο 106,1%
Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του Βελγίου σε επίπεδο ΑΑ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι διατηρεί το Outlook αρνητικό.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο, η αξιολόγηση του Βελγίου συνεχίζει να αντικατοπτρίζει το υψηλό δημόσιο χρέος και την επίμονη δημοσιονομική απόκλιση των τελευταίων ετών, έναντι της σημαντικής καθαρής θέσης της χώρας ως δανείστριας στο εξωτερικό, των ισχυρών δεικτών διακυβέρνησης, του υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος και των επιδόσεων όσον αφορά τη μακροοικονομική σταθερότητα.
Ο λόγος του χρέους της κυβέρνησης του Βελγίου ως προς το ΑΕΠ είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών με βαθμολογία ΑΑ, κλείνοντας το 2015 στο 106,1%.
Η Fitch προβλέπει ότι το 2016 θα αυξηθεί περαιτέρω, στο 106,3%, όταν ο μέσος όρος στις χώρες με βαθμολογία ΑΑ είναι 39%, έπειτα από μία υποχώρηση κατά 0,5% το 2015, όταν και η KBC αποπλήρωσε το υπόλοιπο του δανείου που είχε λάβει για τη στήριξη του οικονομικού της κλάδου, ένα ποσό που ανήλθε στο 0,7% του ΑΕΠ.
Οι ειδικοί της Fitch περιμένουν ότι το χρέος θα παραμείνει πάνω από το 100% μέχρι το 2020.
Ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης του χρέους είναι χαμηλός, εξαιτίας του μέσου χρόνου ωριμότητας, που κυμαίνεται στα 8,5 χρόνια, και της μέσης απόδοσης των ομολόγων, που βρίσκεται στο 2,7%, με τον κύριο όγκο των χρεογράφων να είναι αποτιμημένα σε ευρώ.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης έχουν υποστεί επανειλημμένως καθοδικές αναθεωρήσεις από τον Οκτώβριο του 2014, όταν η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει τους βραχυπρόθεσμους στόχους, καθώς επεδίωκε δομικές μεταρρυθμίσεις που είχαν ως στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.
Ο νέος στόχος για έλλειμμα 2,5% το 2016 είναι υψηλότερος έναντι του αρχικού για έλλειμμα 2% και αντιπροσωπεύει τις επιπλέον δαπάνες για το προσφυγικό κατά 0,3% του ΑΕΠ, καθώς και τα επιπλέον κόστη για την ασφάλεια, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Μαρτίου στις Βρυξέλλες, καθώς και τα χαμηλότερα έσοδα από την στρατηγική της κυβέρνησης να μετατοπίσει τους φόρους μακριά από την εργασία.
Ο νέος στόχος για το έλλειμμα του 2017 στο 1,4%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1%, αντικατοπτρίζει εν μέρει το χειρότερο σημείο εκκίνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης