Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Επιθυμητή η κρατική βοήθεια στις ιταλικές τράπεζες - Ευάλωτα τα Tier 1+2

tags :
Goldman: Επιθυμητή η κρατική βοήθεια στις ιταλικές τράπεζες - Ευάλωτα τα Tier 1+2
Όσον αφορά την ενεργοποίηση του bail in, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια προνομιακή μεταχείριση για τους ιδιώτες επενδυτές
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες την εβδομάδα που διανύουμε, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress test από την EBA, την προσεχή Παρασκευή 29 Ιουλίου, αναφέρει σε ανάλυσή της η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών παγκοσμίως επικεντρώνεται στην ταχύτητα με την οποία θα είναι σε θέση οι ιταλικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως αναφέρει η Goldman Sachs σε έκθεση της με τίτλο Global Markets Daily: Italy's bad loans: Α Macro Perspective, το οποίο παρουσιάζει το bankingnews.gr,  αλλά και στις οικονομικές, πολιτικές επιπτώσεις
Το βασικό συμπέρασμα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, είναι ότι η κρατική παρέμβαση είναι πιθανή και ενδεχομένως επιθυμητή.
Όσον αφορά την ενεργοποίηση του bail in, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια προνομιακή μεταχείριση για τους ιδιώτες επενδυτές.
Όσον αφορά την αντίδραση των αγορών, η Goldman εκτιμά ότι η επίδραση του σχεδίου διάσωσης των ιταλικών τραπεζών θα είναι περιορισμένη.
Ωστόσο τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) τα οποία έχουν εκδοθεί από τις ιταλικές τράπεζες, είναι ευάλωτα.
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στα 360 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015 ή 18% των συνολικών δανείων, 20% του ΑΕΠ.
Το ποσό αυτό αντανακλά την ύφεση την οποία βίωσε η ιταλική οικονομία.
Αυτό το χρέος περιλαμβάνει περίπου 200 δισ. ευρώ (που πλέον θεωρούνται μη εισπράξιμα), το οποίο οι τράπεζες έχουν «κουρέψει» κατά 45%, ωστόσο, η αγορά τοποθετεί την αξία του κοντά στο 20%.
Όπως τονίζει η Goldman, το πρόβλημα της Ιταλίας με τα NPLs είναι κυρίως εσωτερικό και αφορά τα νοικοκυριά.
Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Goldan Saschs σημείωνε ότι θεωρεί υψηλό τον κίνδυνο dilution για τις ιταλικές τράπεζες, αλλά έδινε "ασυζητητί" σύσταση buy στη μετοχή της Unicredit, η οποία έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου.
Στην 41σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "A complex situation, with high dilution risk; UCG up to Buy" (Μια περίπλοκη κατάσταση με υψηλό κίνδυνο dilution, αγορά στην Unicredit), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs διαπίστωνε ότι μετά το βρετανικό δημοψήφισμα η πίεση στις ιταλικές τράπεζες αυξήθηκε.
Ωστόσο, παρέμεινε neutral για τον κλάδο (πλην της Unicredit), διατηρώντας σταθερές τις τιμές στόχους.
Πολλαπλά δημοσιεύματα έχουν αναδείξει την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του ιταλικού κλάδου, πιθανόν και με κυβερνητικά κεφάλαια.
Δεν είναι σαφές τι λύση τελικά θα προκύψει.
Τα προβληματικά δάνεια που κατέχουν οι ιταλικές τράπεζες φτάνουν τα 360 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το 1/4 του ΑΕΠ της Ιταλίας.
Αυτό το χρέος περιλαμβάνει περίπου 200 δισ. ευρώ (που πλέον θεωρούνται μη εισπράξιμα), το οποίο οι τράπεζες έχουν «κουρέψει» κατά 45%, ωστόσο, η αγορά τοποθετεί την αξία του
Η Goldman Sachs θεωρεί ότι μια κεφαλαιακή ένεση ύψους 40 δισ. ευρώ θα έπρεπε να αρκεί.
Με όριο στον δείκτη Core Tier 1 στο 12%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, κρυσταλλώνει ένα χάσμα κεφαλαίων ύψους 27 δισ. για την κάλυψη (38 δισ αναγωγή για το σύστημα).
Ως εκ τούτου, τα 40 δισ. φαίνεται επαρκή κεφάλαια.
Η κρατική βοήθεια εμφανίζεται ως μονόδρομος, πλην όμως έχει ως προπαιτούμενο την ενεργοποίηση των νέων κανόνων της Ευρωζώνης που προβλέπουν «κούρεμα» μετόχων, ομολογιούχων και ενδεχομένως (ανασφάλιστων) καταθέσεων.
Το θέμα είναι αντικείμενο εκτεταμένων διαπραγματεύσεων με τη Κομισιόν, όμως πρακτικά λύση δεν μπορεί να βρεθεί αν κάποια από τις πλευρές δεν κάνει πίσω, κάτι που για την ώρα δεν φαίνεται εφικτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης