Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, ο «στραγγαλισμός» του διεθνούς εμπορίου

tags :
HSBC: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, ο «στραγγαλισμός» του διεθνούς εμπορίου
Η αντιστροφή όλων των περιορισμών στο διεθνές εμπόριο, που έχουν υλοποιηθεί από το 2008, θα μπορούσε να ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 423 δισ. δολάρια τον χρόνο και να στηρίξει 9 εκατ. θέσεις εργασίας
Η παγκοσμιοποίηση αρχίζει να αντιστρέφεται.
Η άποψη ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι σε θέση να έχουν δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο, χωρίς περιορισμούς από τις εθνικές κυβερνήσεις, χάνει την ελκυστικότητά της στις πολιτικές τάξεις.
Για να επιβιώσει, η παγκοσμιοποίηση χρειάζεται διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.
Ωστόσο, με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να είναι κολλημένη, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται ολοένα και πιο σκεπτικοί.
Αυτό είναι υποσκάπτει την πολιτική ενέργεια από παγκόσμιες συμφωνίες: όπως η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου (TTIP)
Και φαίνεται ότι ο αργός θάνατος της παγκοσμιοποίησης θα μπορούσε να αρχίσει να επιταχύνει.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη θέση του προέδρου, Donald Trump, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να βγάλει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση για Brexit, θέτει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του Λονδίνου σε κίνδυνο.
Ακόμη και χωρίς τους απότομους αυτούς κλυδωνισμούς προς τον λαϊκισμό, το διεθνές εμπόριο βρίσκεται σε ύφεση, όπως δείχνει και το διάγραμμα της HSBC:

HSBC2

Οι αναλυτές της HSBC, με επικεφαλής τον οικονομολόγο Kevin Logan εκτιμούν:
«Οι πρόσφατες εξελίξεις σε επίπεδο G20 δεν είναι ενθαρρυντικές: τους τελευταίους 9 μήνες, νέοι περιοριστικοί κανόνες για το εμπόριο έχουν τεθεί σε εφαρμογή, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009».

Το διάγραμμα της ομάδας G20 σχετικά με τους πολιτικούς περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο:

HSBC1


Η HSBC προχωρά σε μία προειδοποίηση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εφόσον αυτός ο στραγγαλισμός του διεθνούς εμπορίου δεν αντιστραφεί:
«Η αντιστροφή όλων των περιορισμών στο διεθνές εμπόριο, που έχουν υλοποιηθεί από το 2008, θα μπορούσε να ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 423 δισ. δολάρια τον χρόνο και να στηρίξει 9 εκατ. θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, οι πολιτικές που φαίνεται ότι θα ακολουθηθούν στις ΗΠΑ δε μας κάνουν να αισιοδοξούμε, σχετικά με την υλοποίηση αυτής της άρσης των περιορισμών».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης