Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η απόφαση για το Brexit θα τεστάρει την αντοχή των βρετανικών τραπεζών

Fitch: Η απόφαση για το Brexit θα τεστάρει την αντοχή των βρετανικών τραπεζών
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολογήσεων οι βρετανικές τράπεζες είναι ανθεκτικές, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα δημιουργήσει προκλήσεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον με αρνητικές επιπτώσεις στις βρετανικές τράπεζες, λέει σε ανάλυση του ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Fitch.
Το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε μετά το δημοψήφισμα θα οδηγήσει σε απότομη επιβράδυνση στη βραχυπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ, αν και αναμένεται η επίδραση να είναι διαχειρίσιμη σε επίπεδο διαβάθμισης των τραπεζών.
Ωστόσο, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν εάν η οικονομική επίδραση από το Brexit είναι παρατεταμένη ή ιδιαίτερα σοβαρή.
Όπως αναφέρει η Fitch, «τα σταθερά outlook στις αξιολογήσεις των περισσότερων βρετανικών τραπεζών αντικατοπτρίζει την άποψη μας ότι οι εν λόγω τράπεζες έχουν οικοδομήσει στέρεες κεφαλαιακές εφεδρείες αλλά και ότι έχουν ισχυρή ρευστότητας και σταθερή χρηματοδότηση, που τις καθιστούν ανθετικές σε μέτρια σοκ.
Σύμφωνα με την Fitch, αναμένεται πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών λόγω των επιτοκίων, επιβράδυνσης της ανάπτυξης του όγκου εργασιών, αλλά και υψηλότερες δαπάνες απομείωσης των δανείων (LICs).
«Οι βρετανικές τράπεζες λειτουργούν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τουλάχιστον τρία χρόνια» αναφέρει η Fitch.
Η πτώση της ανεργίας και τα χαμηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει επιφέρουν χαμηλούς όγκους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι τράπεζες έχουν επίσης επωφεληθεί από τις καλές οικονομικές συνθήκες και την αύξηση της όρεξης των επενδυτών να εκτεθούν σε μη βασικές αγορές, ενώ αυξήθηκε το αποθεματικό για την κάλυψη παλιότερων προβληματικών δανείων.
«Αυτά έχουν σταδιακά μικρότερη επιρροή στους ισολογισμούς, έτσι ο κίνδυνος έχει μειωθεί πριν από την αναμενόμενη οικονομική επιβδράδυνση» επισημαίνει η Fitch.
Οι βρετανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στις αγορές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων, γεγονός που καθιστά τις επιδόσεις τους ευάλωτες σε ενδεχόμενη πτώση των τιμών.
Τα χαμηλά βασικά επιτόκια κάνουν πιο προσιτές τις τιμές, αλλά η αύξηση της ανεργίας, η μείωση της όρεξης των επενδυτών και οι πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο δανείων.
Η κεφαλαιοποίηση των βρετανικών τραπεζών θα πρέπει να τις κάνει πιο ικανές για να αντέξουν σε μέτρια επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα αξιολόγησης.
Οι αυστηρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις, εν μέρει βασίζονται σε μια σειρά stress tests που κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν ότι οι βρετανικές τράπεζες είναι σε θέση να αντέχουν σε ισχυρούς κραδασμούς.
Ισχυρή ρευστότητα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ρευστότητα από την Τράπεζα της Αγγλίας, θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντέξουν περιόδους διάβρωσης της αγοράς όπου η χονδρική χρηματοδότηση δεν είναι διαθέσιμη ή είναι ακριβή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης