Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Χαλαρώνει η Ελλάδα τα capital controls για να ανακτήσει έως 15 δισ καταθέσεις

FT: Χαλαρώνει η Ελλάδα τα capital controls για να ανακτήσει έως 15 δισ καταθέσεις
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων 15  δισ θα επιστρέψει στις τράπεζες κατά τους προσεχείς μήνες, δίνοντας ώθηση στη ρευστότητα του συστήματος.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος έχει χαλαρώσει τους κεφαλαιακούς ελέγχους που επέβαλε πριν από 13 μήνες, με την ελπίδα ότι οι καταθέτες θα επιστρέψουν κάποια από τα μετρητά που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες κατά τη διάρκεια του πανικού του περασμένου έτους αναφέρουν οι FT.
O Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εκτίμησε ότι αναμένεται από την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών θα ανακτηθούν 3-4 δισεκ. καταθέσεις.
Οι έλεγχοι επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 για να ανακόψει bank run στις ελληνικές τράπεζες καθώς οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της, ναυάγησαν και πολλοί φοβήθηκαν ότι η χώρα ήταν έτοιμη να καταρρεύσει και να βγει από το ευρώ.
Μεταξύ άλλων μέτρων στα capital controls τέθηκαν αυστηρά όρια στις αναλήψεις μετρητών ανά εβδομάδα.
Η μερική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία της εμπιστοσύνης της αριστερής κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.
 Συγκεκριμένα, θα δείξει αν οι Έλληνες σήμερα αισθάνονται ασφαλείς επιστρέφοντας τις καταθέσεις τους στις τράπεζες της χώρας.
Η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2016 ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη επανεξέταση της διάσωσης των 86 δισεκ.
Ακόμα, αντιμετωπίζει περαιτέρω σκληρές διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2016.
Η πιο πρόσφατη χαλάρωση σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τους ελέγχους που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επαχθείς για τους ιδιώτες καταθέτες και τις μικρές επιχειρήσεις.
Αφορούν τα νέα μετρητά όσα κεφάλαια δηλαδή έφυγαν το 2015 και τοποθετήθηκαν κυρίως σε θυρίδες.
Σύμφωνα με την ελληνική κεντρική τράπεζα, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 45 δισεκ από το τραπεζικό σύστημα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Από το ποσό αυτό, περίπου 15 δισ μεταφέρθηκε σε λογαριασμούς στο εξωτερικό και ένα άλλο 15 δισ δαπανήθηκαν για την πληρωμή φόρων και εξόδων των νοικοκυριών.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων 15  δισ θα επιστρέψει στις τράπεζες κατά τους προσεχείς μήνες, δίνοντας ώθηση στη ρευστότητα του συστήματος.
Ένα ποσό της τάξης των 2-3 δισ  κυκλοφορεί για την κάλυψη των συναλλαγών από τις μικρές επιχειρήσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν αποφύγει τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις σε τράπεζες, λόγω των περιορισμών και επίσης αυτό θα μπορούσε να επανέλθεις το σύστημα.

Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 26 Ιουλίου 2016, 01:36

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης