Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

KBRA: Μόνο η κρατική στήριξη θα σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Συστημική καταστροφή το bail in

KBRA: Μόνο η κρατική στήριξη θα σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Συστημική καταστροφή το bail in
Η KBRA εκτιμά ότι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης πρέπει να συμπεριλάβει μια αξιόπιστη επέκταση της κρατικής στήριξης για τις προβληματικές τράπεζες
Το bail in στις ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να οδηγήσει σε συστημική καταστροφή, προειδοποιεί η KBRA (Kroll Bond Rating Agency) και τάσσεται υπέρ της κρατικής στήριξης.
Ειδικότερα, ενόψει της ανακοίνωσης των stress tests και με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι ιταλικές τράπεζες, ο οίκος σημειώνει ότι είναι σημαντικό να τονιστεί πως το bail in, δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Ευρωζώνης.
Όπως προειδοποιεί, το bail in μπορεί να οδηγήσει σε μια συστημική καταστροφή εκτός και αν ακολουθήσουν άλλα μέτρα.
Για παράδειγμα, η ηγεσία της Ε.Ε. απαιτεί από την Ιταλία να μην προχωρήσει σε κρατική παρέμβαση για τη στήριξη των προβληματικών τραπεζών.
Η KBRA εκτιμά ότι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης πρέπει να συμπεριλάβει μια αξιόπιστη επέκταση της κρατικής στήριξης για τις προβληματικές τράπεζες, προκειμένου να μειωθούν οι φόβοι και να επιτραπεί μια διαδικασία αναδιάρθρωσης , προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν μπροστά.
Η KBRA τάσσεται υπέρ μιας «εθνικοποίησης» των τραπεζών, προκειμένου να γεφυρωθεί το κενό ανάμεσα στην αναξιοπιστία και το συστημικό ρίσκο.
Η απευθείας κρατική στήριξη σε συνδυασμό με την ρευστότητα που ήδη παρέχει η ΕΚΤ, θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη συμφορά και να ανακεφαλαιοποιήσουν τις προβληματικές τράπεζες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με τον οίκο, είναι πολλές οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες θα χρειαστούν τελικά νέα κεφάλαια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Όπως σημειώνεται, η εμπειρία των ΗΠΑ με τη διάσωση της AIG, είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική και μπορεί να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό για τους πολιτικούς ηγέτες της Ε.Ε.
Εν κατακλείδι, η KBRA εκτιμά ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση, ανάλογη με αυτή του 2008.
Σημειώνεται ότι η KBRA είναι ένας οίκος αξιολόγησης, ο οποίος επί της ουσίας «ελέγχει» την αξιοπιστία των αξιολογήσεων των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης (Fitch, Moody's, S&P).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης