Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Αν συμμετείχαν Ελληνικές και Πορτογαλικές τράπεζες στα stress tests τα αποτελέσματα θα ήταν…χάλια

tags :
Economist: Αν συμμετείχαν Ελληνικές και Πορτογαλικές τράπεζες στα stress tests τα αποτελέσματα θα ήταν…χάλια
Δεν συμμετείχαν οι τράπεζες από τις νεκρές έως παραπαίουσες οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της  Κύπρου
Οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων κατέληξαν στο αποτελέσματα ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι υγιής στην Ευρώπη αναφέρει ο Economist.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση από ό, τι πριν από δύο χρόνια.
Αλλά τα προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί σε Ιρλανδία και Ιταλία.

Τα αποτελέσματα των stress tests για 51 τράπεζες δεν περιλάμβανε δράμα αντιθέτως ήταν καθησυχαστικά τα αποτελέσματα.
Όμως τα stress tests δεν ξεπέρασαν ειδικά για τις Ιταλικές τράπεζες τις αμφιβολίες.
Με βάση τα stress tests οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν σε γενικές γραμμές σε πιο υγιή θέση σε σχέση με τα stress tests του φθινοπώρου του 2014.
Αυτή τη φορά οι τράπεζες ξεκίνησαν με ένα μέσο όρο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,6% και κατέληξαν με 9,2% στο πιο δυσμενές σενάριο των stress tests.
 Αυτό συγκρίνεται με μια πτώση από 11,1% σε 7,6% με όρους 2015.
Μόνο στην Ιρλανδία ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μειώθηκε στο 5,2%.
Όλες οι τράπεζες, εκτός από την Monte dei Paschi της Ιταλίας και της Allied Irish την Ιρλανδική, είχαν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο πάνω από 5,5%.
Το 5,5% θεωρείτο στα προηγούμενα stress tests αποτυχία ωστόσο αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών απέφυγε τις έννοιες επιτυχία – αποτυχία.
Το δυσμενές σενάριο βασίστηκε σε μακροπρόθεσμες αποδόσεις - εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.
Για ορισμένες τράπεζες, τα αποτελέσματα διέφεραν με βάση το αν χρησιμοποιούν μεταβατικά κεφάλαια χωρίς την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ή  «πλήρη εφαρμογή» των  διατάξεων της Βασιλείας III το 2019.
Τα stress tests εστιάστηκαν μόνο σε 51 τράπεζες από 14 κράτη μέλη της ΕΕ και την Νορβηγία, αντί των 123 τραπεζών από 22 χώρες που υποβλήθηκαν σε stress tests το 2014.
Δηλαδή δεν συμμετείχαν οι τράπεζες από τις νεκρές έως παραπαίουσες οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της  Κύπρου.
Αν είχαν συμπεριληφθεί, αναμφίβολα δεν θα ήταν κολακευτικά τα αποτελέσματα, θα ήταν χάλια.  
Οι τράπεζες διαμαρτυρήθηκαν ότι τα stress tests ήταν πολύ αυστηρά  σε ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση τους στατικών ισολογισμών:
ισχυρίζονται ότι σε περίπτωση σοκ θα πρέπει να πουλήσουν  περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν κεφαλαιακά ελλείμματα.
Τα αποτελέσματα των stress tests επισκιάστηκαν από τη θλιβερή απόδοση μερικών τραπεζών.
Στην χειρότερη θέση η Monte dei Paschi.
Ο δείκτης κεφαλαιακής της ιταλικής Paschi ήταν αρνητικός στο δυσμενές σενάριο, στο -2,4%, πράγμα που σημαίνει… πτώχευση. Η συνολική μείωση του δείκτη κεφαλαιακής της, ήταν 14,5%, ήταν επίσης μακράν η μεγαλύτερη από όλες τις τράπεζες που δοκιμάστηκαν, υπογραμμίζοντας την κακή ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων του ισολογισμού της.
Πράγματι, η τράπεζα κινήθηκε πριν από την ανακοίνωση των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων για να καταστείλει τους φόβους, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο για να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια 5 δισεκ και να πουλήσει 9,2 δισεκ. ευρώ αξίας μη εξυπηρετούμενων δανείων - 27,7 δισ προβληματικών δανείων με discount  33% της λογιστικής αξίας.
Τα επισφαλή δάνεια θα τιτλοποιηθούν, με ανώτερης αξίας να φέρουν την κρατική εγγύηση της Ιταλίας, τα μεσαίας κατηγορίας NPLs θα αγοραστούν από Atlante, ένα ταμείο για την διάσωση των τραπεζών που δημιούργησε το κράτος έχει ιδιώτες μετόχους.
Για να αντισταθμιστεί η ζημία σχετικά με αυτά τα επισφαλή δάνεια, η τράπεζα σχεδιάζει να υλοποιήσει ΑΜΚ 5 δισεκ. με αναδόχους την J.P.Morgan και Mediobanca
Καμία άλλη τράπεζα δεν είχε τόσο κακή εικόνα όσο η Monte dei Paschi.
Όμως υπήρξαν και άλλες τράπεζες με κακή επίδοση όπως η Allied Irish Bank είχε 4,3% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο, ένα αποτέλεσμα που μπορεί να καθυστερήσει τα σχέδια της ιρλανδικής κυβέρνησης να πουλήσει επιπλέον 25% της τράπεζας το 2017. Άλλες απογοητεύσεις ήταν η Raiffeisen Bank της Αυστρίας, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκεριας 6,1% σε ένα δυσμενές σενάριο, αποτελώντας την τρίτη χειρότερη επίδοση και η Royal Bank of Scotland, για την οποία η δοκιμή προβλέπει δείκτη κεφαλαιακής επιδείνωση του 7,45% (ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πτώση).
Οι τράπεζες Commerzbank και Deutsche Bank, οι δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες είχαν μέτριες επιδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης