Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dobson (Markit Economics) στο bankingnews: Η Ελλάδα χρειάζεται ανάσα - Θα χρειαστούν χρόνια για ανάκαμψη

Dobson (Markit Economics) στο bankingnews: Η Ελλάδα χρειάζεται ανάσα - Θα χρειαστούν χρόνια για ανάκαμψη
Η ανάκαμψη από μεγάλες κρίσεις διαρκεί χρόνια, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr o ανώτατος οικονομολόγος της Markit Economics, Rob Dobson
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται βαθιά ανάσα για να προσαρμοστεί στη νέα οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr o Rob Dobson, ανώτατος οικονομολόγος της Markit Economics.
Ο έγκριτος οικονομολόγος της Markit αναφέρει δε πως η ύφεση που καταγράφει η Ελλάδα “είναι περισσότερο μια παρατεταμένη λειτουργία παρά μια απλή εποχιακή διακύμανση”.
Όπως εξηγεί, “η Ελλάδα επλήγη σοβαρά από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την επακόλουθη κρίση κρατικού χρέους.
Η πλήρης ανάκαμψη από τέτοιες μεγάλες κρίσεις συνήθως διαρκεί χρόνια και περιλαμβάνει μια παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής και αναδιάρθρωσης της εγχώριας οικονομίας.”
Αναλύοντας τα στοιχεία της έρευνας του Αυγούστου για τον δείκτη PMI που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Dobson επισήμανε πως εάν δεν υπάρξει άλλο απροσδόκητο σοκ ή συμβάν, είναι απίθανο η οικονομία της Ευρωζώνης να επιστρέψει στα ποσοστά συρρίκνωσης που βίωσε μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Όσο, τέλος, για τις προβλέψεις της Markit, o ίδιος αναφέρει πως η Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να καταγράψει έναν υποτονικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,3% το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Rob Dobson στο bankingnews.gr:

- Ο σύνθετος οικονομικός δείκτης (ΡΜΙ) στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε σε υψηλό επτά μηνών. Ποιοι παράγοντες οδήγησαν σε αυτή την απροσδόκητη άνοδο;
Οι κύριοι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η βελτιωμένη εικόνα του PMI τον Αύγουστο ήταν η ανάκαμψη της ανάπτυξης στη Γαλλία και η συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη στη Γερμανία.
Η ανάπτυξη εκτός των δύο ισχυρών οικονομιών συνεχίστηκε, παρά τα ιδιαίτερα αδύναμα ποσοστά επέκτασης τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.
Τόσο η μεταποίηση όσο και οι υπηρεσίες στην Ευρωζώνη είδαν αύξηση της παραγωγής, και συμβάλλουν θετικά για τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης τους επόμενους μήνες.
Στο σύνολό τους, αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης βρίσκεται στην πορεία αύξησης της τάξης του 0,3% σε σχέση με το τρίτο σύνολο, ποσοστό παρόμοιο με τον μέσο όρο στο ξεκίνημα του εξαμήνου του έτους.
Ωστόσο, οι τάσεις στα βιβλία παραγγελιών, στις προσλήψεις και στην αισιοδοξία συνεχίζουν να απογοητεύουν.

- Θα λέγατε ότι η Ευρωζώνη έχει αφήσει για τα καλά πίσω της τα επίπεδα της κρίσης που είχε χτυπήσει αμέσως το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ή η προτεινόμενη ανάπτυξη θα μπορούσε να εξασθενίσει γύρω στο φθινόπωρο;
Υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλο απροσδόκητο σοκ ή συμβάν, είναι απίθανο να δούμε μια επιστροφή στα σημαντικά ποσοστά συρρίκνωσης που βίωσε ολόκληρη η Ευρωζώνη μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να καταγράψει έναν υποτονικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,3% το δεύτερο εξάμηνο του έτους, που δεν είναι ένας ιδιαίτερα έντονος ρυθμός, αλλά εξακολουθεί να συνάδει με τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη.
Όσο η ανάπτυξη παραμένει υποτονική και η ανάκαμψη εύθραυστη, οι αρχές θα παραμείνουν σε ετοιμότητα να στηρίξουν και να αντιμετωπίσουν κοποιαδήποτε σημάδια εξασθένησης ή οποιαδήποτε αλλαγή στην γεωπολιτική συγκυρία.

- Η ύφεση συνεχίζεται στην Ελλάδα. Πόσο σοβαρά θα πρέπει να ληφθεί αυτό το γεγονός; Εκλαμβάνεται ως μια χρόνια αδυναμία ή ως μια εποχιακή αδυναμία;
Είναι περισσότερο μια παρατεταμένη λειτουργία από ότι μια απλή εποχιακή διακύμανση.
Η Ελλάδα επλήγη σοβαρά από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την επακόλουθη κρίση κρατικού χρέους.
Αυτό προκαλεί φυσικά μια πολύ μακροπρόθεσμη επιχειρηματική και καταναλωτική αβεβαιότητα, παράλληλα με μια εξάρθρωση της οικονομικής δραστηριότητας και την απώλεια της παραγωγικής ικανότητας.
Η πλήρης ανάκαμψη από τέτοιες μεγάλες κρίσεις συνήθως διαρκεί χρόνια και περιλαμβάνει μια παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής και αναδιάρθρωσης της εγχώριας οικονομίας.
Αυτό που ελπίζουμε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε, όμως, είναι σημάδια ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς ένα σημείο σταθεροποίησης, όπου η ύφεση θα τελειώσει και η χώρα θα μπορεί να αρχίσει να προχωρά και να ξαναχτίζει την οικονομία.

- Η ελληνική οικονομία επλήγη σημαντικά από τα capital controls και τις διαπραγματεύσεις που έβαλαν σε αναμονή την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Τι περισσότερο θα μπορούσε να γίνει από τα προγράμματα διάσωσης για να δούμε μια επιστροφή στην ευημερία και την ανάπτυξη;
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσα για να προχωρήσει σε απολογισμό της τρέχουσας θέσης της και να προσαρμοστεί στη νέα οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Οι οδηγοί της οικονομικής ανάπτυξης πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση δεν είναι πλέον διαθέσιμοι στην Ελλάδα, έτσι η οικονομία πρέπει να επικεντρωθεί και στην ίδια την αναδιάρθρωση και τον αναπροσανατολισμό προς δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μία μακροπρόθεσμη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για τον ελληνικό λαό.
Υπάρχει επίσης ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, ιδίως της ανεργίας των νέων, που βιώνει η Ελλάδα.
Για τον σκοπό αυτό, οι πολιτικές που ασκούν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και η ηγεσία της Ε.Ε. αποσκοπούν στο να είναι πιο θετική και αμοιβαία επωφελής αυτή η διαδικασία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα.

- Η δημοσίευση του δείκτη PMI έρχεται πριν τη σημαντική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο. Πώς αναμένετε τα στοιχεία αυτά να επηρεάσουν τις αποφάσεις αναφορικά με τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού;
Παρότι η ανθεκτικότητα του PMI τον Αύγουστο ρίχνει βάρος στην πεποίθηση ότι η ΕΚΤ δεν θα θεωρήσει ότι είναι αναγκαία οποιαδήποτε άμεσο ερέθισμα, η αδυναμία του συνολικού ρυθμού επέκτασης, οι απογοητευτικές τάσεις στην πρόσληψη, τα βιβλία παραγγελιών, την αισιοδοξία των επιχειρήσεων και τις τιμές, δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα αφήσει την πόρτα ανοιχτή για περισσότερο ερέθισμα μέχρι το τέλος του έτους.

- Έκπληξη προκάλεσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ανθεκτική στο σοκ του Brexit. Αναμένετε οι δείκτες να αλλάξουν όσο προχωράμε προς το Brexit;
Προς το παρόν, οι προβλέψεις μας για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι της τάξης του 1,5% για το 2016, το οποίο εκτιμάται ότι ήταν ελαφρώς υψηλότερα, στο 1,7%, πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit.
Όμως, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα που περιβάλλει τη διαδικασία μετά την απόφαση.
Πότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, ποια μορφή θα λάβουν οι διαπραγματεύσεις, τι είδους συμφωνία θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο και τι είδους συμφωνία θα ικανοποιήσει τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη;
Κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων κάποια μεταβλητότητα είναι πιθανή, καθώς οι εκθέσεις προόδου θα διατίθενται και οι αγορές και οι επιχειρήσεις θα αντιδρούν.
Ωστόσο, είναι τελικά προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες επιπτώσεις, έτσι αναμένουμε από τις αρχές και στις δύο πλευρές να παρακολουθούν και να ενεργούν όταν χρειάζεται για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Rob Dobson στα αγγλικά:

- The Eurozone composite PMI ticked up to 7-month high. Which factors led to this unexpected increase?
The main factors underlying the improved PMI reading during August were a growth recovery in France and continued strong expansion in Germany. Growth outside of the big-two continued, albeit one of the weakest rates of expansion over the past one-and-a-half years. Both the eurozone manufacturing and service sectors saw output rise, boding well for sustaining the economic recovery in the coming months. Taken together, this suggests euro area GDP may be on course for a 0.3% increase over the third quarter as a whole, similar to the average over the opening half of the year. However, trends in order books, hirings and optimism continue to disappoint.

- Would you say that eurozone has left behind for good the crisis levels that we had hit right after the global financial crisis or the suggested growth could fade over the autumn?
Assuming that there isn’t another unexpected shock or event, it is unlikely that we will see a return to the severe rates of contraction experienced across the eurozone following the global financial crisis. Euro area growth is likely to track along at a subdued pace of around 0.3% through the second half of the year, not an especially strong rate but still consistent with ongoing recovery. While growth remains so subdued and the recovery fragile, the authorities will stay on standby to initiate further support in response to signs of the expansion waning or any change in geopolitical circumstances.

- The downturn still continues in Greece. How seriously should we take that reading? Is this a chronic weakness or a seasonal weakness?
This is more of a sustained feature than simply a seasonal variation. Greece was severely impacted by the consequences of the global financial crisis and subsequent sovereign debt crisis. This naturally causes a lot of long-term business and consumer uncertainty alongside a dislocation of economic activity and loss of productive capacity. To fully recover from such large shocks usually takes years involving a sustained period of adaptation and restructuring of the domestic economy. What we are hopefully starting to see, however, are signs of the Greek economy moving towards a stabilisation point, where the downturn will end and the nation can begin to move forward and rebuild the economy.

- The Greek economy is absolutely crashed by capital controls and bailout negotiations that put the entire country's business on hold. What more than bailout programs you think it needs to be done to see a way back to prosperity and growth?
The Greek economy needs some breathing space to take stock of its current position and to adapt to the new economic and financial situation that it finds itself in. The drivers of the economic expansion before the global financial crisis are no longer available to Greece, so the economy needs to refocus and restructure itself towards activities that will help create long-term sustainable economic expansion and improved living standards for the Greek people. There is also a need to address the high levels of unemployment, especially youth unemployment, experienced in Greece. To this end, policies from the Greek and euro area authorities aimed at supporting this process would be most positive and mutually beneficial to both Greece and the wider European community.

- The publication of the index comes ahead of an important meeting of top European Central Bank officials in September. How do you expect these data to influence the governing council’s decisions about measures to boost growth and inflation?
While the resilience of the PMI in August adds to the belief that the ECB will see no need for any immediate further stimulus, the weakness of the overall pace of expansion and disappointing trends in hiring, order books, business optimism and prices all suggest that policymakers will keep the door open for more stimulus later in the year.

- The eurozone economy has remained surprising resilient to the shock of Brexit. Do you expect these indicators to change as we move towards the independence option of the UK?
At present, IHS markit forecast eurozone growth of 1.5% for 2016, which was estimated as being slightly higher at 1.7% before the Brexit vote. There remains a lot of uncertainty surrounding the process following the Brexit decision, however. When will Article 50 be triggered, what form will the negotiations take, what type of deal will the UK pursue and what kind of agreement will the remaining 27 members be agreeable to? During the negotiating period some volatility is likely as reports of progress are made available and markets and businesses react. However, it is ultimately in the interests of all parties to minimise these impacts, so expect authorities on both sides of the Channel to watch and act when needed to stabilise the economic situation.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης