Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Porta Advisors: Υπάρχει χρόνος για δύο αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2016 - Θα επωφεληθούν όλοι

tags :
Porta Advisors: Υπάρχει χρόνος για δύο αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2016 - Θα επωφεληθούν όλοι
Ο Wittmann εκτίμησε πως αν η Fed ανησυχεί για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα προτιμήσει να αυξήσει τα επιτόκια πριν διεξαχθούν αυτές
Την εκτίμηση ότι υπάρχει χρόνος για δύο αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) εντός του 2016, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον όλων, διατύπωσε ο Beat Wittmann, συνιδρυτής της ελβετικής ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών Porta Advisors, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Όπως είπε, μια αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο θα έδινε ώθηση στον υπόλοιπο κόσμο και θα έδινε το περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους.
Σύμφωνα με τον Wittmann, οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν σταθεροποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να αντεπεξέλθουν σε μια αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες θα επωφελούνταν από ακόμα μία αύξηση.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε, «έπειτα από ό,τι συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια σε όρους υποτίμησης και πραγματικών προβλημάτων στις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και τις γύρω από αυτές χώρες, αυτές (οι αναδυόμενες οικονομίες) έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και υπάρχουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξής τους το 2017, οπότε είναι σε θέση να «χωνέψουν» την αύξηση των επιτοκίων της Fed».
Παράλληλα, σημείωσε πως ιδίως οι Ευρωπαίοι θα είναι πολύ χαρούμενοι, ενώ οι Ελβετοί επιθυμούν σχεδόν απεγνωσμένα την αύξηση των δολαριακών επιτοκίων, καθώς θα υποχωρήσει λίγο η πίεση που αισθάνονται να μειώσουν τα ήδη αρνητικά επιτόκια ακόμα περισσότερο.
Ο Wittmann εκτίμησε πως αν η Fed ανησυχεί για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα προτιμήσει να αυξήσει τα επιτόκια πριν διεξαχθούν αυτές, δηλαδή τον επόμενο μήνα.
«Ζητήματα ανάπτυξης και διεθνή ζητήματα είναι πιο σημαντικά για τη Fed, από ό,τι οι προεδρικές εκλογές, ωστόσο ακόμα και υπό αυτό το σκεπτικό η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να γίνει τον Σεπτέμβριο και όχι αργότερα», υποστήριξε ο αναλυτής.
Συνεχίζοντας τόνισε: «Νομίζω ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, διότι στο ευρύτερο πλαίσιο, θέλει να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική. Δε μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη με τη νομισματική πολιτική και μόνο, οπότε θα πρέπει να έχει δημοσιονομική πολιτική, διαρθρωτικές πολιτικές.
Και οι ΗΠΑ είναι σε σχετικά καλύτερη θέση στον κόσμο για να πάρουν το προβάδισμα και πάντα παίρνουν το προβάδισμα, οπότε περιμένω φέτος μία ή δύο αυξήσεις των επιτοκίων, που θα εκπλήξουν τις αγορές».
Τέλος, για να στηρίξει ακόμα περισσότερο το επιχείρημά του, σημείωσε πως και οι συνθήκες στην εσωτερική οικονομία των ΗΠΑ στηρίζουν μια αύξηση των επιτοκίων και το διεθνές σκηνικό είναι πιο ήρεμο από ό,τι προηγουμένως.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης