Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Η αγορά ομολόγων είναι έτοιμη να χαράξει μια «γραμμή στην άμμο»

Citigroup: Η αγορά ομολόγων είναι έτοιμη να χαράξει μια «γραμμή στην άμμο»
Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup, η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων είναι έτοιμη να «παραβιάσει» ένα κρίσιμο επίπεδο στήριξης
Οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν ασυνήθιστα χαμηλές σε πολλά μέρη του ανεπτυγμένου κόσμου, μετά τις μηδενικές ή και αρνητικές πολιτικές επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της FED.
Αυτό έχει διατηρήσει την καμπύλη των αποδόσεων -που μετράει τη διαφορά μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων αποδόσεων- σχετικά επίπεδη παρά την πεποίθηση ότι η FED θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια ξανά αργότερα εντός του 2016.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των 2ετών και των 5ετών αμερικανικών ομολόγων θα είναι σχεδόν μηδενική, ενώ το σημερινό επίπεδο των περίπου 35 μονάδων βάσης θα είναι «γραμμή στην άμμο».
Με άλλα λόγια, η καμπύλη αποδόσεων είναι έτοιμη να «παραβιάσει» ένα κρίσιμο επίπεδο στήριξης.
Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι αναμένεται μια αύξηση κατά 11 μονάδες βάσης των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων κάτι που θα σημάνει την αντιστροφή της καμπύλης.
Κι αυτό παρ' όλο που στην περίπτωση της κατάρρευσης του 1994, μια αντιστροφή δεν έχει συμβεί έως το τέλος του 1997.
Τυπικά, η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων σηματοδοτεί ένα αρνητικό σενάριο για την οικονομία/αγορά αλλά και ότι η ύφεση είναι εν όψει.

2Y 5Y spread

Ωστόσο, η Citigroup υποστηρίζει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα διαφέρουν και ότι το αφήγημα -σύμφωνα με το οποίο η ισοπέδωση της καμπύλης είναι αρνητικό σημάδι για την οικονομία των ΗΠΑ- είναι λάθος.
Εξάλλου, το Ιούλιο ο Mohamed El-Erian (επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz) δήλωσε στους δημοσιογράφους: «αν ζούσαμε σε έναν κανονικό κόσμο, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο σημάδι της ύφεσης.
Τόσο επίπεδη καμπύλη και με τόσο χαμηλές αποδόσεις, το μόνο λογικό συμπέρασμα που θα μπορούσε να προκύψει από την καμπύλη αποδόσεων είναι ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης ύφεσης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η αλλαγή στην καμπύλη των αποδόσεων έχει να κάνει περισσότερο με την Ευρώπη και λιγότερο με τις ΗΠΑ.

Η προειδοποίηση της Citigroup

Ωστόσο, η Citi προειδοποιεί ότι υπάρχει ένα σημείο όπου θα αρχίσει να ανησυχεί.
Αυτό είναι εάν η καμπύλη αντιστραφεί κατά περίπου 20 μονάδες βάσης.
Τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι περιπτώσεις το 1989, το 2000 και το 2006 ήταν όλα ένας προάγγελος των «κακών πραγμάτων που έρχονται».

Τα σενάρια

Σύμφωνα πάντα με τη Citigroup εκτός από το σχήμα της καμπύλης αποδόσεων εξίσου σημαντικό είναι το είδος της ισοπέδωσης που συμβαίνει.
Τα σενάρια αυτά περιλαμβάνουν:

1. Bear flattening ή ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων καθώς παρατηρείται ξεπούλημα στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ξεπούλημα, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να κινηθούν υψηλότερα.
Σε αυτή την περίπτωση, η βραχυπρόθεσμη απόδοση θα αυξηθεί αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι μακροπρόθεσμα απόδοση.
Σύμφωνα με τη Citigroup, αυτό θα συνέβαινε εάν η αγορά αισθανόταν ότι η FED επρόκειτο να αρχίσει να αυξάνει πάλι τα επιτόκια.
Ωστόσο η αγορά εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί τον Δεκέμβριο.

2. Bull flattening, ή ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων καθώς τα ομόλογα χτυπήσουν μια προσφορά που θα κάνει τις αποδόσεις να πέσουν.
Σε αυτήν την περίπτωση, η μακροπρόθεσμη απόδοση θα πέσει πιο γρήγορα από ό, τι βραχυπρόθεσμα απόδοση.
Ωστόσο, η Citigroup πιστεύει ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί καθώς θα ήταν πιο πιθανό να προκύψει, εάν η FED θα ξεκινούσε ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

3. Hybrid flattening ή άνοδος των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων καθώς οι μακροπρόθεσμες επιβραδύνονται ή μειώνονται.
Σύμφωνα με τη Citigroup αυτό συμβαίνει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για μακροπρόθεσμα ομόλογα που δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη προσφορά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, είναι πιθανό το συμπόσιο στο Jackson Hole να κάνει την αγορά να πιστέψει ότι η FED δεν αυξήσει τα επιτόκια πριν το τέλος του 2017.
Σε αυτή την περίπτωση, το bull flattening θα υπερισχύσει στο εγγύς μέλλον.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε Hybrid flattening, πριν το bear flattening.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης