Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Συνεπής με μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ έως τα τέλη του 2016 η ομιλία Yellen

Capital Economics: Συνεπής με μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ έως τα τέλη του 2016 η ομιλία Yellen
Πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την Capital Economics, η αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2016
Την εκτίμηση ότι η ομιλία της Janet Yellen «έκλεισε το μάτι» στους επενδυτές για μια αύξησης των δολαριακών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) διατυπώνει ο Andrew Hunter, οικονομολόγος στην συμβουλευτική εταιρεία Capital Economics.
Ειδικότερα, παρατήρησε πως τα σχόλια της Yellen είναι «συνεπή με μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ έως τα τέλη του έτους».
«Σε γενικές γραμμές, όμως, πιστεύουμε ότι τα περισσότερα στελέχη θα θέλουν να δουν πιο συγκεκριμένες ενδείξεις ανάκαμψης στην αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του πληθωρισμού προς το στόχο του 2%, με μια κίνηση Δεκέμβριο να εξακολουθεί να εμφανίζεται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Hunter.
Παράλληλα, επισήμανε πως «σε μια αρκετά αισιόδοξη εκτίμηση των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, η Yellen αναγνώρισε την πρόσφατη ενίσχυση της κατανάλωσης, παρά την αδυναμία της αύξησης του ΑΕΠ.
Τόνισε, επίσης, ότι ακόμη και ο υποτονικός ρυθμός ανάπτυξης είναι αρκετός για να δημιουργήσει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα».
Ο Hunter τόνισε, ακόμα, πως «συνολικά, μαζί με το πιο αισιόδοξο τόνο των πρόσφατων στοιχείων, πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες μιας αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο έχουν πιθανότατα αυξηθεί», ενώ προσέθεσε πως «θα αυξηθούν περαιτέρω, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή μας για αύξηση των θέσεων εργασίας το ιδιωτικού τομέα κατά 180 χιλ. τον Αύγουστο».
Παρ 'όλα αυτά, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά μόλις 1,2% κατά τους τελευταίους 12 μήνες και τον πληθωρισμό να συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον στόχο, η Capital Economics εξακολουθεί να πιστεύει οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed θα θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο πριν από την επόμενη αύξηση των επιτοκίων, κατέληξε ο Hunter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης