Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνει την κορυφαία αξιολόγηση «AAA» της Σουηδίας - Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνει την κορυφαία αξιολόγηση «AAA» της Σουηδίας - Σταθερό το outlook
Ως προς το χρέος της κυβέρνησης, η Fitch εκτιμά ότι θα περιοριστεί κάτω από 40% επί του ΑΕΠ ως το 2018, από 43,4% το 2015
Σε επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Σουηδίας σε «AAA» προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 26 Αυγούστου, ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Fitch.
Παράλληλα, διατήρησε σταθερό το outlook της αξιολόγησης.
Μεταξύ άλλων η Fitch επισημαίνει την γοργή ανάπτυξη του σουηδικού ΑΕΠ το 2015 (+4%), με τον οίκο να αναμένει ότι αυτό το πρότυπο ανάπτυξης θα συνεχιστεί ανθεκτικό και φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια, παρά τη χαλάρωση της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, η αντισταθμίστηκε εν μέρει από την έλξη του εμπορικού ισοζυγίου.
Ειδικότερα, εκτιμά πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3% το 2016, 2,5% το 2017 και 2,4% το 2018.
Παρά τις ισχυρές εξελίξεις στην εγχώρια ζήτηση, η Σουηδία διατηρεί ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα, τόσο στο εμπορικό ισοζύγιο, όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί από 5,8% του ΑΕΠ το 2015 σε 5,4% το τρέχον έτος και στο 5,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, αναφέρει η Fitch.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης, η Fitch υποστηρίζει πως το σουηδικό τραπεζικό σύστημα είναι μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, ενώ αλληλοσυνδέεται μέσω κοινών συμμετοχών σε τίτλους.
Μαζί, τα στοιχεία ενεργητικού των τεσσάρων τραπεζικών ομίλων ανέρχονται περίπου στο 350% του ΑΕΠ.
Οι σουηδικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, με ένα τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 21,3%, μέσο όρο, το α’ τρίμηνο του 2016.
Η Fitch επισημαίνει, ακόμα, πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι δομικά πιο εξαρτημένο από τη χρηματοδότηση χονδρικής, κάτι που το καθιστά ευάλωτο στα σοκ στην αγορά χρηματοδότησης.
Ως προς το χρέος της κυβέρνησης, η Fitch εκτιμά ότι θα περιοριστεί κάτω από 40% επί του ΑΕΠ ως το 2018, από 43,4% το 2015.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης